Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Se indlæg fra måned: feb. (2)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (15)juli (17)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (29)dec. (18)
En god sæsonafslutning
Skønt, lunt vejr med ret rolige vindforhold gjorde det til en fornøjelse at stå op kl. 02.45, så alle net kunne være klar kl. 04.00. Mens nettene blev åbnet kunne man nyde den let orange fuldmåne - i dag BLODMÅNE - hvor den synes ekstra stor pga. en smule tættere afstand til jorden. Ved 6-tiden var en stor del af himlen dækket af makrelskyer, som skulle varsle et snarligt vejrskifte: Vi får se!
Blodmånen kl. 03.34
Makrelskyer (Cirrocumulus), der består af iskrystaller
Der var en del flere fugle i nettene i dag. På de allerfleste netrunder, som blev gået hver halve time, havde jeg 1-4 fugle med til labbet, hvor de blev mærket/kontrolleret, målt og vejet, så der var hele tiden noget at lave.
På første runde fik jeg en landsvale, som vi ikke fanger så tit i haven, men ellers et pænt udvalg af lokale ynglefugle som solsort, gærdesanger, tornsanger, gulbug, stillits og grønirisk. Men den bedste fugl i dag var en fin kernebider han.
Kernebider/Hawfinch, gammel han i fuld figur
Kernebider/Hawfinch. Vi plejer at kalde den "Boltsaksen"!
Kernebider/Hawfinch. Dyrk lige de fjer! :-)
Her er så dagens resultat:
Hans Lind var alene på farmen i dag
Torn - Torn - Torn
Det var skyet hele formiddagen, og vinden var noget mere frisk end i går, men med en nordvesten vil der være læ i store dele af stationshaven på denne årstid, næsten alle garnene var sat igen i dag.
Stadig ret få fugle, men dog lidt flere end i går: Der kom fugle i poserne på de fleste netrunder, så lidt var der da at lave. Der kan nævnes tornirisk/Linnet, kærsanger/Marsh Warbler og tornsanger/Common Whitethroat, men dagens højdepunkt var uden tvivl en fin rødrygget tornskade/Redbacked Shrike, der så sandelig havde værktøjet (læs næbbet) i orden (bide-mode!).
Rødrygget tornskade han
Efter mærkningen ankom Benthe og Vibeke ("en del af Bøtte-balletten") og pudsede ALLE vinduer udvendigt og indvendigt: Tusind tak for det!
Dagens mærkninger og aflæsninger/ringing and recapture
Rødrygget tornskade/Redbacked Shrike 1
Tornsanger/Common Whitethroat 0/2
Gærdesanger/Lesser Whitethroat 0/2
Tornirisk/Linnet 2
Kærsanger/Marsh Warbler 1
Rødstjert/Redstart 1
Total: 5/4
På stationen i dag: Hans Lind og midt på dagen Vibeke og Benthe
Ingen pirol fanget i går, men - men . . . .
Morgenstund har guld i mund
Guldregnen blomstrer i haven, så det var måske et varsel om, hvad der måtte komme i dag! Men ellers startede dagen særdeles stille, der gik faktisk næsten 2 timer, før den første fugl gik i hejsenettet: En kærsanger/Marsh Warbler. En time senere fangede jeg en rødstjert/Redstart hun med yngleplet, så der er mindst to ynglepar af dem i haven i år. Hun havde en stor skovflåt på halsen, som hun blev befriet for
Rødstjert hun med flåt
Susanne var ved at gøre sig klar til at køre den lange tur hjem til Skiveegnen efter små to uger her på Danmarks sydspids, og ved godt halv ni-tiden tog hun af sted, og jeg gik på netrunde. Jeg kom hen til hejsenettet nær huset, da der hang en større fugl i næstøverste lomme. Der var modlys, så den virkede så mørk som en solsort, men var lidt større. Da jeg kom nærmere, glimtede der gyldne farver fra fuglen: En pirol/Golden Oriole! Jeg ringede straks til Susanne, der heldigvis stadig var i nærheden, så hun fik sig en ny mærkeart i form af en Guldpirol (det hed den for en del år tilbage).
På lukkerunden gav det en sumpmejse/Marsh Tit med rugeplet samt en Tornsanger/Common Whitethroat med ring.
Dagens mærkninger og genfangster/Today's ringing and recapture
Kærsanger/Marsh Warbler 1/0
Rødstjert/Redstart 1/0
Tornsanger/Common Whitethroat 0/1
Pirol/Golden Oriole 1/0
Sumpmejse/Marsh Tit 1/0
Total 4/1
Folk på stationen: Hans Lind, Susanne Primdahl til midt formiddag
Pirol-feber
Det har været en skøn dag med flot vejr. Dagen startede et kvarter tidligere end i går, da vi følger solopgangstiderne i trin på et kvarter ad gangen. Det gjorde ikke den store forskel, for på denne tid af året, bliver det nærmest ikke rigtig mørkt.
Alle net var åbne kl. 4.00, og så starter første runde for at tjekke for fugle i nettene en halv time senere.
På anden runde kl. 5.00 skete der noget ved det første hejsenet, som fik pulsen til at stige en hel del. Jeg hørte Pirol, og den blev ved med at lade sit karakteristiske fløjt høre med jævne mellemrum. En Gærdesanger sad højt oppe i nettet, så jeg måtte bevæge mig så meget ved nettet for at få den ned, at jeg var bange for at skræmme Pirolen væk.
Den blev der heldigvis, kunne jeg høre, mens jeg gik videre på runden.
Da jeg kom til lab'et, var Robin og co. ankommet, som aftalt. Jeg fik vist kun sagt et kort godmorgen, før de måtte lægge øre til min Pirol-oplevelse.
Desværre hørte vi ikke mere til den resten af dagen, men jeg tror, vi alle var ramt af Pirol-feber i flere timer efter, omend jeg nok var mest medtaget.
Det var endnu en dag i hyggeligt selskab med Marcus, Robin og Mattis. De var glade for, at vi i dag havde hele 7 forskellige arter forbi lab'et, og Solsorten overraskede med sin størrelse. Set så tæt på, var den større end forventet.
Den mest interessante fugl i dag, må helt klart være Spætmejsen, som ikke bliver ringmærket ret tit her på stationen. Dagens fugl er faktisk den allerførste i 2022.
For mig er det sjovt at få en Lysbuget Spætmejse i hånden, for hjemme i min midtjyske have er det den mørkbugede, der yngler.
Ung Lysbuget Spætmejse fra i år
Foto: Susanne Primdahl
Nu skrev jeg godt nok dagens mest interessante fugl, men da Kim kom tilbage fra odden, kunne han fortælle, at han havde set Isfugl ved rensningsanlægget, efter han havde været inde og handle.
Isfuglen er kun observeret hernede i sommerperioden én gang før, så Spætmejsen må nok vige pladsen som dagens mest interessante til fordel for den.
I morgen formiddag går turen hjemad for mig. Jeg kan som sædvanligt glæde mig over et skønt ophold her nede i det sydligste Danmark. I morgen klarer Hans ringmærkningen, inden Henrik tager over på onsdag.
Når nu det ikke lykkedes med Pirolen i dag, så håber jeg, Hans fanger den så tidligt i morgen, at jeg ikke er taget herfra endnu. Måske så tidligt, at jeg stadig ligger og sover, men så håber jeg sandelig, han vækker mig.
Tak til alle, der har været på besøg på stationen. Det har været hyggeligt, og vi ses igen en anden gang!
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Jernspurv / Dunnock 0 (1)
Solsort / Blackbird 0 (2)
Kærsanger / Marsh Warbler 1 (0)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 1 (1)
Tornsanger / Whitethroat 2 (0)
Musvit / Great Tit 0 (1)
Spætmejse / Nuthatch 1 (0)
Tornirisk / Linnet 0 (2)
Dagens total 5 (7)
Hen på eftermiddagen fik jeg et tilbagefald af Pirol-feber, så jeg åbnede de to hejsenet fra kl. 16.30-19.30. Det blev dog kun til tre aflæsninger, som nu er tilføjet tallene ovenfor. Det var Musvit, Solsort og Tornirisk.
Mange besøg i dag
Endnu en morgen, hvor der kom mørke skyer ind fra syd, så jeg fik min morgenmotion med hyppige runder i det, der kun blev til støvregn.
Og lad mig sige det med det samme - de mange besøgende var ikke fugle.
Mørke skyer fra syd, men Guldregnen står i fuldt flor og pynter på den mørke himmel.
Foto: Susanne Primdahl
Jeg vidste på forhånd, at jeg ville få besøg af Robin med familie, og de dukkede op ved 5-tiden, som aftalt. Jeg advarede dem ellers i går om det lave antal fugle, så de kunne genoverveje det, inden de kørte herned helt fra København.
Men når man er seriøst interesseret i fugle og ringmærkning, tager man chancen, for man ved aldrig, hvornår der dukker noget spændende op.
Dagens mest farverige fugl blev denne Tornirisk han.
Foto: Susanne Primdahl
Vi drømte stort, mens vi gik rundt ved de næsten tomme net. Biæderen var på tale adskillige gange, men den havde ikke planlagt et besøg på Gedser Odde.
Det endte med, at vi fik ringmærket 5 fugle, og det blev faktisk positivt modtaget af gæsterne, fordi det var 5 forskellige arter.
Robin kunne selvfølgelig straks artsbestemme dem alle, og hjalp far og lillebror med at finde de rigtige arter i bogen.
I løbet af morgenen kom Kristian på besøg med rundstykker og wienerbrød, så der blev hygget omkring det runde havebord foran huset. Det var der god tid til mellem netrunderne, når der ingen fugle var at håndtere.
Marcus, Mattis, Robin og Kristian nyder en ekstra gang morgenmad.
Det passer fint med to gange morgenmad, når man har været så tidligt oppe, som det er nødvendigt, når man ringmærker på årets længste dage.
Foto: Susanne Primdahl
Da jeg blev alene på skansen og skulle til at lukke nettene, kom Benny forbi. Han skulle ud og tælle ynglefugle på Rødsand, men havde heldigvis også lige tid til at besøge mig, før jeg tager hjem om et par dage.
Det er altid så hyggeligt, når nogle fra min fuglestations-"familie" kigger forbi.
I eftermiddags åbnede jeg net ved den lille engsø, fordi især Bysvalerne var meget aktive med at hente redemateriale ved bredden. Da jeg var ved at åbne det sidste net, fløj en Bysvale i et af de andre, men inden jeg kom derover, lykkedes det for den at slippe ud igen.
Jeg fangede ingenting, for vinden tog lidt til i styrke, og så kommer der for meget bevægelse i nettene, så de bliver for synlige.
Det er nok mere rigtigt at sige, at jeg ikke fangede nogen fugle, for da jeg lukkede nettene igen, måtte jeg hjælpe to Stor Kejserguldsmed, en Blå Libel og en Håret Mosaikguldsmed fri.
Kim er kommet hjem fra odden, hvor bedste observationer var en Hedehøg og en Steppehøg. Selv så jeg en fouragerende Rørhøg hun over marken langs Gedser Fyrvej, da jeg var på vej tilbage fra Gedser by.
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Rørsanger / Reed Warbler 1 (0)
Gulbug / Icterine Warbler 1 (0)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 1 (1)
Tornsanger / Whitethroat 1 (0)
Tornirisk / Linnet 1 (0)
Dagens total 5 (1)
Kedelig dag
Det er ikke til at forudsige, hvad der sker, når man har med fugle at gøre. Uanset hvad, er det aldrig rigtig kedeligt, for man oplever altid noget i naturen.
Men det meste af standardtidens 5 timer var gået, og jeg havde kun ringmærket 1 fugl og aflæst 2.
I standardtidens sidste time skete der pludselig noget, som gjorde dagen helt anderledes spændende. Udover et par Gærdesangere, der allerede havde en af stationens ringe på, sad der pludselig en Rødrygget Tornskade i nettet, og lidt senere på samme runde en Misteldrossel.
Tornskaderne har en særlig plads i mit hjerte, så en Rødrygget Tornskade er altid meget velkommen. Den fik en ring på, lavede lidt skrammer på mine hænder, og pustede sig gevaldigt op, da den blev fotograferet.
Alt i alt, som det normalt er med den art.
Rødrygget Tornskade han
Foto: Susanne Primdahl
Misteldroslen var en stor overraskelse at fange her, men som tidligere nævnt, så er det svært at forudsige fuglenes færden.
Det er da heller ikke en art, der fanges ret tit på GFU. Dagens Misteldrossel er kun nummer 15 i stationens historie, og for mig som ringmærker er det den allerførste.
Misteldrossel 3K+, som betyder, at den er klækket i 2020 eller tidligere.
Foto: Susanne Primdahl
Sådan en fin fugl kan vist godt tåle et billede mere. Jeg kan se i databasen, at det er fire år siden, der sidst blev ringmærket en, så det er jo ikke til at vide, hvornår I får et billede at se igen her fra stationen.
Her kan man tydeligt se, hvordan Misteldroslens pletter er runde i modsætning til dens fætter Sangdroslen, hvis pletter har facon som pilespidser. Læg også mærke til, at der ikke er noget rustfarvet på flanken. Jeg håbede, at den lige ville have løftet vingen, så jeg kunne have vist dens kridhvide undervinge og armhule.
Foto: Susanne Primdahl
Jeg havde også fornøjelsen af en besked fra Bent Jakobsen på Blåvand Fuglestation i dag. Han skrev, at en Karmindompap, jeg ringmærkede i 2020, var vendt tilbage og blevet aflæst, og at den faktisk også blev aflæst sidste år.
Ringmærkeren får ikke mail om aflæsninger, som sker på den fuglestation, hvor fuglen er ringmærket, så det var dejligt, at Bent tænkte på at give mig besked.
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Rødhals / Robin 1 (0)
Misteldrossel / Mistle Thrush 1 (0)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 0 (4)
Havesanger / Garden Warbler 0 (1)
Munk / Blackcap 1 (0)
Rødrygget Tornskade / Red-backed Shrike 1 (0)
Dagens total 4 (5)
Folk på stationen:
Kim Liljehult, Susanne Primdahl
Her kommer mutter med kost og spand
Hvad fugle angår, blev det en meget stille dag.
Den største aktivitet var de mange ekstra runder, jeg måtte gå, for at have nettene tomme forud for hver truende byge.
Det lykkedes at holde nettene åbne gennem hele standardperioden, og jeg fik en masse motion i stedet for en masse fugle.
Jeg fik kun besøg af 7 fugle i dag, og så var der faktisk endnu et flyvende væsen, som jeg måtte hjælpe ud af et net.
Denne Kileplet-Mosaikguldsmed hang i et net, da jeg gik første runde i morges.
Foto: Susanne Primdahl
Det er lidt besværligt at hjælpe en guldsmed ud, for vingerne er meget stive og må selvfølgelig ikke knække. Derudover har den nogle små kroge på fødderne, som gør det svært at få dem til at slippe nettet. Men det afgørende er altid, om man kan få den eller de netmasker, den har fået om nakken, tilbage over hovedet uden at hive det af.
I dette tilfælde lykkedes det at befri guldsmeden, så den kunne flyve videre ud i verden.
Foto: Susanne Primdahl
Det med kost og spand er altså ikke rigtigt, når der er tale om en fuglestationsmutter. Hun kommer med haveredskaber og trillebør.
Ole er taget hjem i dag, og Kim har været ude på odden hele dagen.
Derfor besluttede jeg mig for lidt meditativt havearbejde. Resultatet forslog som en dråbe i havet, men det var dejligt at slappe af med.
For dem, der ikke ved, hvad jeg mener med "meditativt havearbejde", er det havearbejde, hvor man ikke skal nå noget bestemt og ikke behøver at kigge på uret eller tænke på noget som helst andet.
Nu kan man i hvert fald gå op til lab'et og rundt om den vestlige husgavl uden at blive fanget af brombærrankerne.
Det er noget af en "bidsk" have at have med at gøre uden arbejdshandsker og med bare arme og ben i det gode vejr. Det hjælper at vide, hvor godt de modne brombær smager.
Foto: Susanne Primdahl
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Jernspurv / Dunnock 0 (1)
Gulbug / Icterine Warbler 1 (1)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 1 (2)
Tornsanger / Whitethroat 1 (0)
Dagens total 3 (4)
Folk på stationen:
Ole Friis Larsen, Kim Liljehult, Susanne Primdahl
Kvalitet frem for kvantitet
Det var nu ikke kvalitet, der prægede internettet, da bloggen skulle laves, og det er grunden til, at den først kommer her dagen efter.
Når man er træt og skal tidligt op næste morgen, sidder man ikke i lang tid og venter på at få uploaded bloggen.
Det er helt normalt, at vi ikke fanger de store antal fugle i juni måned, men i dag synes jeg godt man kan sige, at når kvantiteten manglede, fik kvaliteten til gengæld et løft.
På første runde havde jeg som den eneste fugl en Bogfinke i hejsenettet ved huset. Det var jo ikke meget, men da jeg fik kigget på den ring, den allerede havde på, stod der RIKSMUSEUM STOCKHOLM.
Det er altid spændende med en udenlandsk ring, og den er nu indrapporteret til Ringmærkningscentralen, så vi kan finde ud af, hvor og hvornår fuglen blev ringmærket.
Bogfinke han med svensk ring.
Foto: Susanne Primdahl
En svensker allerede på første runde lovede godt for kvaliteten i dag.
På næste runde var der igen kun én fugl og i samme net. Denne fugl var mindst lige så interessant - måske især for mig, for det var en art, jeg ikke tidligere har ringmærket, og den har længe stået på ønskesedlen.
Det var en Lille Korsnæb, og det er ikke en art, vi fanger hveranden dag her på stationen. Der er kun ringmærket 15 eksemplarer før denne. Den første blev ringmærket i 2002, så det har taget 20 år at ringmærke de 16 Lille Korsnæb, vi nu er nået op på.
Lille Korsnæb - en ung fugl fra i år, hvor kønnet ikke kan fastslås.
Foto: Ole Friis Larsen
Tag lige et kig på det næb, der har været med til at give Lille Korsnæb navn.
Det er perfekt designet til at vride grankoglernes skæl fra hinanden, så den kan få fat i frøene, der udgør langt hovedparten af dens føde.
Foto: Ole Friis Larsen
Ole tog til den internationale folkeskole i Maribo, hvor han skulle fortælle de yngste klasser om Havørnen. Det var åbenbart et populært emne, for det endte med, at alle skolens elever deltog, og Ole kom tilbage til stationen og kunne berette om et meget interesseret og spørgelystent publikum.
Ole havde også bestemt sig for at lave en natpunkttælling, så han måtte afsted igen ved 23-tiden. Tællingen gav ikke mange fugle - hvis jeg husker rigtigt, var det kun en Fiskehejre og to Kærsangere. Som en ekstra bonus kunne høres Grønbroget Tudse i Bøtø Enge.
Kim, som tilbragte hele dagen ude på sydspidsen af odden, havde blandt meget andet observeret Turteldue, Dværgfalk og Fjeldvåge.
Alt i alt masser af kvalitetstid for alle på stationen!
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Jernspurv / Dunnock 1 (1)
Solsort / Blackbird 0 (2)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 2 (1)
Havesanger / Garden Warbler 1 (1)
Munk / Blackcap 0 (1)
Gransanger / Chiffchaff 1 (0)
Bogfinke / Chaffinch 0 (1)
Lille Korsnæb / Red Crossbill 1 (0)
Dagens total 6 (7)
Folk på stationen:
Ole Friis Larsen, Kim Liljehult, Susanne Primdahl
Så fik fuglestationen da lige tørt på
Det var skam ganske positivt at få tørt på i den forstand, at gårsdagens regnvejr blev vendt til tørvejr, og Oles vask af sengetøj og håndklæder efter weekendens arrangement hænger til tørre udenfor, så de næste gæster også kan få tørt på.
Ringmærkningsmæssigt har det været endnu en typisk junidag, hvor der ikke kommer mange nye fugle gennem haven, men hvor vi i stedet kan følge de lokale ynglefugle.
Der er blevet ringmærket 3 fugle i dag.
En Rødhals sad i nettet allerede på den første runde kl. 4.45, og den har været dygtig til at komme udenom nettene. Dens store rugeplet viste nemlig, at den var rigtig godt i gang med at sikre næste generation, så den må have opholdt sig i haven et stykke tid.
Endnu en af det nyligt udfløjne kuld Tornirisker fra det østlige hjørne af haven blev også ringmærket i dag, så nu er jeg oppe på fire. De to første for tre dage siden blev slet ikke målt og vejet, men det gjorde den tredje i forgårs og den i dag. Defor kan jeg oplyse, at vingefjerene vokser i omegnen af 1½ mm. om dagen, så der går ikke mange dage, før ungernes vinger og haler har voksenmål.
Endelig kan jeg glæde mig over, at den første Tornsanger i juni måned blev ringmærket. Tornsangerne er åbenbart også gode til at undgå nettene, for de kan høres syngende rundt i haven hver eneste dag.
Tornsanger 3k+ han
Foto: Susanne Primdahl
Blandt dagens aflæsninger kan jeg nævne en Gulbug, der blev ringmærket som ungfugl i august 2019. Derefter blev den aflæst et par gange i maj 2020, og nu er den kommet tilbage til haven for at yngle. I dag har jeg nemlig haft sæsonens første to Gulbuge med yngleplet, hvoraf denne tre år gamle fugl var den ene.
Den Havesanger, der blev aflæst, er også ringmærket her på stationen, og det var i juni 2018. Siden da er den aflæst adskillige gange i yngletiden i alle årene 2019-22, så der er sandsynligvis tale om en ynglende han.
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Jernspurv / Dunnock 0 (1)
Rødhals / Robin 1 (0)
Rødstjert / Redstart 0 (1)
Gulbug / Icterine Warbler 0 (4)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 0 (2)
Tornsanger / Whitethroat 1 (0)
Havesanger / Garden Warbler 0 (1)
Tornirisk / Linnet 1 (0)
Dagens total 3 (9)
Trækket på Odden: Solopgangen over havet var en smuk oplevelse, men trækket var, som det var til at forvente, ikke særlig imponerende. Der fløj lidt Ederfugle, men ikke med nogen tydelig trend, 78 mod øst og 50 mod vest, men ens for flokkene var, at det formentlig udelukkende var hanner. På havet rastede og fouragerede 75, som også mest var hanner, hvis det ikke var dem alle. Enkelte sås kun som brune fugle og kunne også være hunner, men langt de fleste var adulte hanner eller unge hanner i mærkværdige overgangsdragter.
En af Ederfuglene på havet ved Gedser Odde. Her kan man lige nu opleve hanner i fældning og dermed mange forskellige overgangsdragter. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Dagens overraskelse var en Ræv, som ledte efter noget at æde i tangopskyllet langs stranden. Det kunne være Danmarks sydligste rovdyr, men lidt senere svømmede en stor Gråsæl forbi og markerede den rekord. Ræven forsvandt uforstyrret, men hurtigere, end det var muligt at hive kameraet op af rygsækken og indstille det til overskyet halvmørke før solopgang.
Ud over Ederfuglene var der Knopsvaner med flokke både mod øst og vest. En håndfuld Knortegæs, en enkelt Sortstrubet Lom lavt og tæt forbi odden samt 10 Gråænder, der faktisk så ud til at være på en eller anden form for træk mod vest, alle hanner.
Tællingen var en del af projektet med helårstællinger tre-fire gange om måneden for at se, hvad der sker uden for forårs- og efterårsperioderne med daglige træktællinger for fuglestationen. Selv om det betyder tællinger uden ret mange fugle, er det spændende at være med til.
En enlig svale gør som bekendt ingen sommer, men derfor kan den godt være en fin oplevelse at have i hånden. Ude på odden yngler en del By- og Landsvaler på bygningen, der står tilbage fra den gamle marinestation. En af Landsvalerne kunne åbenbart ikke selv finde vej ud i et øjebliks forvirring, så den måtte fanges ved håndkraft og slippes løs til fri flugt med alle artsfællerne.
En anderledes dag
Vejrudsigten lovede regn kl. 3, så jeg blev positivt overrasket over at kunne åbne tørre net kl. 3.45.
Et kig på DMI's radar slog hurtigt fast, at det nok ikke ville blive en standardmærkning i dag. Det lignede derimod en dag, hvor jeg skulle tjekke radar mellem hver eneste runde.
Udsigten til regn fik svalerne til at flyve lavt, og en Landsvale dristede sig så langt ned mellem havens buske for at fange insekter, at den overså et net og nu flyver rundt med en fin ring om det ene ben.
Anden runde gav en Gulbug, men så var jeg også nødt til midlertidigt at klappe nettene sammen, fordi regnen var lige på trapperne. Det så ud til, at jeg snart ville kunne åbne nettene igen, men det udviklede sig, så den ene byge fulgte den anden helt indtil kl. 9, men så blev nettene også åbnet igen, og jeg kunne arbejde uhindret, indtil der ikke var mere at komme efter kl. 14.15.
Faktisk kom jeg op på samme antal fugle som i går, omend fordelingen mellem ringmærkninger og aflæsninger var anderledes.
For to dage siden ringmærkede jeg Rødstjert hannen af yngleparret i æblehaven, og i dag blev det sørme fruens tur til at få ring på. Så må en anden ringmærker tage sig af ungerne senere, når de flyver fra reden.
Rødstjert hun
Foto: Susanne Primdahl
På en senere runde havde jeg en meget mærkelig fangst. Der hang en regnorm helt oppe i næstøverste lomme i nettet i æblehaven, så vi kan vist godt udelukke, at den er kommet derop ved egen hjælp. Det er måske snarere Rødstjerternes unger, der er blevet snydt for en lækkerbisken.
Sådan ser en enkelt portion Rødstjerte-mad ud.
Foto: Susanne Primdahl
Efter dagens første to netrunder tog Pia, som har været på besøg i fire dage, hjem til Jylland. Hun nåede at se en del forskellige arter i hånden, men hun fik ikke den ønskede Tornsanger og var nervøs for, at jeg ville fange den kort efter, hun var kørt.
Jeg håber, hun læser bloggen i aften, for jeg fik slet ingen Tornsangere i nettet, så hun gik ikke glip af den ved at køre tidligt.
I den lange ventetid jeg havde, mens jeg ventede på tørvejr, blev jeg underholdt af en firbenet gæst, som jeg kunne hygge mig med at fotografere og filme gennem vinduet.
Det var den råbuk, som holder til i området omkring fuglestationen, og den følte sig virkelig hjemme. Den brugte lang tid på at soignere sig, nippe lidt grønt, og på et tidspunkt lagde den sig ned og tyggede drøv.
Selvom den ikke er velkommen i haven, hvor den så nemt som ingenting kan lave store huller i nettene, hvis den vælger en uheldig rute, så var den god underholdning i ventetiden.
Gad vide, om råbukken også bruger vores borde-/bænkesæt, når vi ikke ser det ;-)
Foto: Susanne Primdahl
Midt på dagen ankom Ole, som skal lave en træktælling ude på odden i morgen tidlig. Jeg var heldig, for han havde medbragt lækker kage til kaffen.
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Landsvale / Barn Swallow 1 (0)
Jernspurv / Dunnock 0 (1)
Rødstjert / Redstart 1 (0)
Gulbug / Icterine Warbler 1 (3)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 0 (3)
Havesanger / Garden Warbler 0 (2)
Munk / Blackcap 0 (1)
Bogfinke / Chaffinch 1 (0)
Tornirisk / Linnet 1 (0)
Dagens total 5 (10)
En af de mange Kvalkved, som blomster i haven for tiden.
Foto: Susanne Primdahl