Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Tak for i år

fredag 20. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Årets rapport om ringmærkningen er udkommet. Den findes som pdf-fil på Gedser Fuglestations hjemmeside. Her er et link: https://www.gedserfuglestation.dk/images/Resultater/Ringmaerkning/GedserRingmaerkAarsrap2024_v01.pdf

Trækket på Odden: Årets sidste dag for standardtællingen for Gedser Fuglestation blev en smuk dag med blå himmel og solskin, som gjorde den kraftige kolde vind fra vest til en bagatel, selv om det ikke var let at finde læ på hele Nordens sydligste punkt. Det blev også en dag, som bekræftede, at der også vil være træk at se for dem, der skulle finde på at komme ud på Odden i jule- og nytårstiden. Der er mere eller mindre intense perioder, men næsten altid et eller andet træk i gang, og det svinger fra dag til dag med vejrforholdene og fuglenes behov og rytmer.

Således var der lidt trafik af flere arter af gæs, et pænt ryk af Ederfugle (Somateria mollissima), som var svært at skille ud fra alle de rastende fugle, der flytter sig på havet. Lommer var der ikke mange af, men der var fint mange Toppede Skalleslugere (Mergus merganser), som stadig passerer talrigt tæt forbi Odden og er lette at opleve med deres farvestrålende, torpedoformede og hurtige flugt.

GFU sidste 2388Denne Bramgås (Branta leucopsis) var ikke på træk fredag morgen, men kom i en flok, der ledte efter mad. Tusindvis af gæs overnatter for tiden på Rødsand. Om dagen flyver de ind over Sydfalster for at finde marker, hvor de kan fouragere. Den er med her, fordi lyset ved Gedser Odde kan være super godt, og man så kan glæde sig over at se detaljer, som man ellers ikke ville se på fuglene. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Seks Traner (Grus grus) blev set på stor afstand, men det er ikke specielt koldt, så måske flytter de sig af mangel på mad, eller de har bare lidt af driften mod syd i sig. Den europæiske bestand af Traner er blevet større, og stadig flere overvintrer langt mod nord i Tyskland og Danmark, selv om 90 procent af dem stadig flyver mod sydvest til overvintring i Sydfrankrig og Spanien.

GFU sidste 2385To af de mørke Musvåger, som endte med ikke at trække ud fredag morgen. Bemærk de mørke øjne og den kraftige mørke bagkant på vingerne. Begge dele indikerer voksne/adulte fugle. Unge Musvåger har lyse øjne og mere diffuse bagkanter på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU sidste 2386

Tre helt unge 1k, første kalenderår, Havørne (Haliaeetus albicilla) kom sammen ind over land fra syd. Senere fløj tre andre ud over havet mod syd. Vi registrerer Havørne i vores træktællinger, men egentlig er de ikke trækfugle i vores del af verden; det, vi ser, er yngre omstrejfende fugle, som flyver rundt og leder efter mad, og danske og nordtyske Havørne er vant til at flyve over havområdet mellem de to lande. Ind imellem ser vi også adulte/voksne Havørne. Det kan være enlige fugle, som strejfer om på udkig efter en mage, men de kan også flyve langt ud over havet for at lede efter mad.

 En sjov – og lidt mystisk – oplevelse var dagens træk af Musvåger (Buteo buteo). Den blå himmel stimulerede åbenbart mere til træk end den seneste tids dominerende gråvejr. Fem blev noteret som udtrækkende, men fem-syv andre Musvåger kom hurtigt tilbage efter et par trækforsøg og forsvandt hurtigt mod nord over land. Det sjove var, at de passerede ganske tæt over os, og vi uden videre kunne bestemme de fleste af dem til adulte/voksne fugle med mørke øjne, men de var også alle i meget mørke fjerdragter. Det var måske en tilfældighed, men man kunne også føle sig lidt mystificeret af det – og i hvert fald glad over det flotte syn i solskinnet.

En flok på mindst 15 Snespurve (Plectrophenax nivalis) viste sig flere gange i luften som store hvide snefnug. De fouragerede langs kystskrænten og er der måske nogle dage endnu.

Tusind tak til alle, der har været på Odden i løbet af efteråret for at opleve en fantastisk træklokalitet og måske endda har hjulpet med tælleriet for fuglestationen. Også tusind tak til alle, der læser vores dagbog. Den er en vigtig del af vores formidling om det arbejde, der foregår på fuglestationen.

 Med alle ønsker om et godt solhverv lørdag (21.12.2024) mellem klokken 10 og 11, en smuk jul og et nyt år med masser af fugleoplevelser. Fuglestationen forsøger i foråret at gennemføre daglige tællinger af trækket fra cirka 20. februar.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

Islom på en lun decemberdag

torsdag 19. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Da udsigten til i morgen lovede alt for meget vind valgte jeg at lukke station 2 på labbet også og gøre en frisk mappe klar til foråret, og i morgen tages de sidste 4 net ned for i år. Så dette er sidste blog fra ringmærkningen for i år, men jeg kommer tilbage 12 februar og begynder at sætte alt op den 13.

I morgen og nettene er taget ned tager jeg ud og hjælper med at tælle trækket.

Trækket på Odden: Vinden var i syd og kom med 11-13 meter i sekundet. Det første par timer var præget af småregn, så dagens arbejde startede i ’hullet’ på den gamle marinestation, men senere blev det muligt at rykke ud på den yderste spids i læ af buskene, og det gav tydeligt flere Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) og Toppede Skalleslugere (Mergus merganser), som ikke var til at se fra ’hullet’, mens det regnede, og sigtbarheden var helt nede på nogle få hundrede meter. I den første periode omkring den usynlige solopgang kom der imidlertid en del Ederfugle (Somateria mollissima) langt ude fra nordøst og øst, alene i den første timer over 1.500.

GFU dec tor 2377Ud over (gennem)trækket er der Ederfugle og Sortænder, som raster i tusindvis ud for Gedser Odde. De er ikke særligt synlige mellem bølgerne, men når en af lodsbådene sejler igennem flokkene, ryger de i luften, og så kan vi tælle dem. Der er også andre havfugle, men de er sværere at få tal på i virvarret. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det er dejligt at have marinestationen, så længe det varer, fordi vi altid kan komme i læ og tørvejr. Til gengæld er vi meget bedre ’i kontakt’ med naturen, når vi kan stå ude i fri luft og arbejde med trækket. På den yderste spids kommer mange af fuglene i havtrækket meget tæt på, og vi får lydene af fuglenes kald og vingeslag med. Til gengæld kan vi ikke se træk fra land, men det gør ikke så meget i december; de fleste dage er der ikke noget at registrere.

Ud over 2.300 Ederfugle og 530 Sortænder var der et par usædvanlige fugle i dagens trafik. En Islom (Gavia immer) kom meget langt ude over havet, men den tiltrak sig vores opmærksomhed, fordi vi lige havde set nogle Rødstrubede Lommer og umiddelbart bemærkede, at denne lom forekom væsentligt større og tungere med langsommere vingeslag. Den havde ved nærmere eftersyn store fødder og et kraftigt næb. I teleskop var det til at se en større og meget hvid plet på halsen, hvor den skilte sig ud både i forhold til den mørke og den lyse del af halsen – og det er en vigtig plet for identifikation af Islom i forhold til de mere almindelige lommer.

Islommer er fåtallige vintergæster i danske farvande. De kommer formentlig fra Island, Grønland og Canada og ses mest ved Skagen og langs den jyske vestkyst, men ved Gedser Odde var det den femte i år og den fjerde i efterårstrækket, efter at vi har haft hele tre i november. Desværre fløj dagens fugl for langt ude til, at vi overhovedet kunne prøve at fotografere den.

GFU dec tor 2380Sådan ser det ud, når en Trane kommer direkte mod en i lav højde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fin at fotografere var til gengæld en Trane (Grus grus), som kom trækkende ind over land langt ude fra øst. Vi troede, at den ville lande på marken ved Odden, for den kom meget lavt ind, men den kom lige over os og forsvandt ud over havet igen. Vi ser en del Traner i efterårstrækket ved Gedser Odde, men de flyver som regel relativt højt. Denne Trane fløj bare i fem-seks meters højde over land, og ude over havet røg den ned i få meters højde over bølgerne med næbbet rette mod Tyskland.

I alt blev det til lige under 3.400 fugle fordelt på 21 arter, og så var vores næstsidste tælledag i denne sæson oven i købet så lun, at det ikke var nødvendigt at have vanter på.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

Sparebudget, glögg, æbleskiver og julehygge

onsdag 18. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Onsdag var vi hverken ude at ringmærke eller tælle træk på Odden. Vejret var for hårdt til ringmærkning, og om formiddagen havde vi møde i fuglestationens styregruppe om udsigterne for økonomien de næste tre år. DOF/BirdLife Danmark, som driver fuglestationen, er ramt af en krise og har skåret hårdt i støtten til de tre fuglestationer i Skagen, Blåvand og Gedser. For Gedser er realiteten, at der kommer tre hårde år, hvor vi bliver tvunget til at spare, hvor vi kan, og alligevel må bruge af reserver, som skulle være vores forsikring i tilfælde af, at en maskine bryder sammen, eller der pludselig indtræffer en anden uforudseelig situation.

Trods de barske kendsgerninger var der en god stemning blandt de frivillige i styregruppen, og vi havde inviteret endnu flere frivillige til julehygge med glögg, æbleskiver og hjemmebagte småkager i stationens mødelokale, mens den hårde vestenvind ruskede i dørene og peb omkring bygningen.

GFU aebleskiver 2375Lun eftermiddag på fuglestationen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Vejrudsigten gør det usandsynligt, at vi kan ringmærke torsdag, men vi vil være på Odden fra en halv time før solopgang for at registrere dagens fugletræk. Vi er tæt på solhvervet, og det er ikke særlig hårdt at møde på jobbet klokken 8.01, men det kan blive lidt af en strid at gå ud til Danmarks yderste spids mod syd i strid modvind på 12 meter i sekundet.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen + styregruppen og flere andre frivillige.

Yngre Suler på togt til Gedser Odde

tirsdag 17. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Vejret var ikke til ringmærkning, og meteorologerne forudser mere regn og hård vind i de kommende dage. Derfor bliver der formentlig heller ikke ringmærket mere, før vi lukker ned for resten af året på fredag.

Trækket på Odden: Hård vind fra vest, nedsat sigtbarhed og regn den sidste time gav alligevel et interessant træk. Der var flere tusinde rastende Ederfugle (Somateria mollissima) på havet, og de var af en eller anden ukendt grund mere urolige, end de plejer at være. Det gav en del fratræk, altså rastende Ederfugle, som fløj op fra de rastende flokke og forsvandt mod sydvest.

Desuden var der lidt træk af gæs. Vi var især glade for, at vi var i stand til at identificere en lille flok Kortnæbbede Gæs (Anser brachyrhynchus) under de mørke og disede forhold. De minder meget om især Tundrasædgæs (Anser serrirostris), som vi er mere vant til, men de har generelt lysere oversider, og det kunne vi se.

GFU dec tir 2371Dagens mågekursus. Der var mange fouragerende Hættemåger (Croicocephalus ridibundus) over havet, hvor der var rastende Ederfugle, men ikke mange på gennemtræk. En af dem var den unge 1k/første kalenderår fugl på billedet herunder. Bemærk ligheden - især i dårligt lys - med den ene af dagens to unge 1k Dværgmåger (Hydrocoloeus minutus) på billedet over denne tekst. Den unge Dværgmåge har meget mørkere tegninger på oversiden, og Hættemågens bånd på de såkaldte dækfjer er tydeligt brunt. Desuden har Hættemågen en mørk bagkant på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU dec tir 2368

Der kom også et pænt antal Suler (Morus bassanus), i alt 13. Fire af dem havde vi samtidig. Det mest interessante var, at mindst to af dem var unge fugle i deres tredje kalenderår, 3k, det vil sige, at de var to et halvt år gamle. Vi plejer mest at se adulte/voksne Suler og enkelte subadulte/næsten voksne i deres fjerde kalenderår eller ældre, 4k+.

GFU dec tir 2367En af dagens yngre Suler end normalt ved Gedser Odde. Sort hale og ubrudt sort bagkant på vingernes sekundærer/armsvingfjer samt mange sorte pletter af ungfuglefjer i på resten af oversiden peger på en Sule på vej ind i sin tredje vinter, en to et halvt år gammel fugl i sit tredje kalenderår, 3k. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

To Røde Glenter (Milvus milvus) udgjorde dagens træk fra land, da det klarede op i nogle minutter, og der endda var blå himmel at se mellem skyerne, før de lukkede til igen, og det begyndte at regne.

Henrik fra ’ringmærkningsafdelingen’ kom tidligt ud på Odden og var både godt selskab og en fin hjælp til tælleriet af trækfuglene over havet.

Onsdag kommer vi ikke ud på Odden for at registrere trækket på grund af møder inde på fuglestationen, men torsdag og fredag tager vi med som de to sidste dage i denne omrang, idet den standardiserede daglige træktælling slutter efterårssæsonen 20. december.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

En våd omgang for fuglestationen

mandag 16. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:  På grund af vejret var det ikke muligt at fange i dag.

Et par timer gik med at sætte cykel og havebord og stole på vinterferie i lampehuset. Station 1 på labbet blev gjort klar til foråret, de sidste netstænger som stod til tøre blev lagt ind, et net blev taget ned da det var gråt og så ikke fangede noget.

Efter det var klaret tog jeg ud på Odden og hjalp til med at obse .

Ole fik smurt de 2 døre ind til de 2 soverum da de pev godt når man åbnede og lukkede dem, så nu får vi vores nattesøvn.

I morgen loves samme vejr som i dag, så nok heller ikke noget fangst i morgen.

Trækket på Odden: Er der ikke andet at tage sig til, kan man (næsten) altid trække mågekortet. Sådan en dag var det denne mandag morgen. Med vind fra vest-sydvest og en middelstyrke, som svingede mellem 11,8 og 14,4 meter i sekundet, finregn gennem hele perioden og stærkt nedsat sigtbarhed på grund af regnen og dis over bølgerne, var der ikke nogen nævneværdig trafik over havet, bortset fra Toppede Skalleslugere (Mergus serrator), som trodsede elementernes rasen og kom i en konstant strøm af småflokke, der endte i 256 af dagens samlede antal på 671 fugle på træk.

Til gengæld var det så mågerne, som igen blev presset ind mod land og dermed udgjorde endnu en fin lektion i det (forhåbentlig) uendelige kursus i feltbestemmelse af måger. Flere arter viste sig i forskellige aldre, og der var igen gode forhold med hele fire Kaspiske Måger (Larus cachinnans) – tre adulte/voksne og en lidt yngre subadult – mellem Sølvmåger (Larus argentatus) i varierende vinterdragter.

GFU dec man 2364En af mandagens adulte/voksne Kaspiske Måger. Bemærk det rent hvide hoved med mørkt øje, det lange tynde næb, og at kun den yderste store vingefjer, som vi kalder P10, har et større hvidt felt på den sorte spids. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU dec man 2366En af mandagens adulte/voksne Sølvmåger i typisk vinterdragt for arten med gråpletter hoved og hals. Bemærk også det lyse øje, og at den hvide plet yderst på vingen er lidt større og strækker sig fra P10 ind over primær nummer to, P9. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

De første tre timer stod vi ude i det fri på den yderste spids og nød at se fuglene komme tæt forbi, men efterhånden brugte vi mere tid på at tørre vanddråber af kikkerter, teleskop og kamera end på at kigge ud over havet, og så fortrak vi til tørvejret i ’hullet’ på den gamle marinestation. Selv om udsynet var mindre, gik vi næppe glip af meget ude i regndisen.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

Flot morgen med Suler og Kaspiske Måger

søndag 15. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Der var lidt mere vind i dag og da et par af nettene er slidte og grå kan de ses når vinden er på så desværre gik ingen drosler i nettene til morgen selv om der både var solosrte, vindrosler og sjaggere.

Heldigvis var der gevinst ad 2 omgange da 4 stillits røg i nettet.

Til aften gik jeg på aftensfangst da det var overskyet, så jeg skyndte mig at pakke ting til turen, men i al hast glemte jeg min astmaspray og det kom jeg til at mærke da jeg var kort fra Birkemosetrappen, så det tog lidt ekstra tid at gå hjem og næste gang husker jeg den. Der var ingen fugle på turen, kun en rotte som ledte efter mad i opskyllet. Rotter har jeg set flere gange på aftenfangst.

I morgen loves der kraftig vind så der kan ret sikkert ikke sættes net op.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Stillits/Goldfinch 4

Trækket på Odden: Morgenen var rød, orange og lilla i mange skønne nuancere, og vi fik et glimt af solen; det er snart mange morgener siden, at det ikke bare har været gråt i gråt. Det var ren nydelse, så længe det varede, men efterhånden kom der et tæt skydække, og vinden drejede fra vest om i sydvest, så sydmuren på den gamle marinestation ikke længere gav fuldt læ. Heldigvis var der godt selskab; fra starten var vi tre fra fuglestationen, senere kom der en mere samt fire fra Næstved. Det er altid dejligt, når der kommer folk for at opleve trækket ved Gedser Odde.

 GFU dec son 2355Smukt træk farvet af solopgangen på en kold decemberdag med et par af dagens Suler (Morus bassanus) i silhuet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket var beskedent, men det er ikke derfor, at denne dagbog slet ikke kommer til at handle om tal; det er, fordi vi tit taler om, at det er oplevelsen af fuglenes træk, der er hemmeligheden bag alle tallene, og som får os ud på Odden for at arbejde frivilligt for fuglestationen.

Det er mikset af mange arter og typer, farverne, når lyset er godt nok, at trækket starter med nogle arter, som efterhånden forsvinder ud af trafikken, mens andre dukker op. Hos nogle arter varer trækket så længe, at de også når at skifte dragter undervejs, så de sidste her i december ser helt anderledes ud end de første, der kom i august og september.

Hen over årene er der også arter, som forsvinder, og andre, der kommer til, fordi klimaet ændrer sig eller af andre årsager, som vi måske ikke helt kan forklare. I disse år kollapser bestande af Sølvmåger (Larus argentatus), efter at deres hovedkilder til mad – lossepladser, minkfarme og fiskeri er forsvundet. Samtidig bliver en anden type Sølvmåge stadig mere almindelig, nemlig Kaspisk Måge (Larus cachinnans), som breder sig så hurtigt fra Centralasien mod nordvest, at selv kortet i DOF/BirdLige Danmarks flotte digitale værk om fugle, Danmarks Fugle, ikke længere er korrekt. De nærmeste ynglekolonier er så tæt på som Belarus, Polen og Berlin i Tyskland, og det giver flere Kaspiske Måger i Danmark.

GFU dec son 2361En af søndagens adulte/voksne Kaspiske Måger ved Gedser Odde. Især det hvide hoved er et godt udgangspunkt at kigge efter i flokke af fouragerende Sølvmåger, men der er også andre vigtige forskelle. Bemærk det sorte øje, hvor Sølvmåger har gul iris. Næbbet er længere og tyndere end hos Sølvmågerne. På oversiden af vingerne har Kaspiske Måger et  smallere hvidt felt fra ofte kun en enkelt fjer (P10) yderst i det sorte på vingen, og der er en lang grå 'tunge' ind i det sorte felt. Generelt har de Kaspiske Måger også et større og 'tungere' bryst end Sølvmågerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU dec son 2363

Blandt de Sølvmåger, der ledte efter mad i tangopskyl tæt på stranden ved Odden søndag formiddag, fandt vi flere Kaspiske Måger. Lige nu springer de voksne/adulte fugle i øjnene på lang afstand ved at have (næsten) rent hvide hoveder i vinterdragten til forskel af de mere hjemlige Sølvmåger, som har mange grå striber på hovedet.

Tak til Anne Marie Reith, Louis A. Hansen, Gert Juul Jeppesen plus de fire fra Næstved for at gøre en kold arbejdsdag lunere.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

Moderat træk i vinterens første snevejr

lørdag 14. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Nettene blev sat op, men hurtigt lukket ned igen, da det begyndte at sne. Det blev derfor kun til en enkelt fangst af en Solsort (Turdus merula). En plan om at gå på nattefangst blev droppet, da lyset fra Månen var for kraftigt og gjorde det umuligt at komme tæt på fugle på stranden og marker uden at blive set.

Trækket på Odden: Vi var tre observatører i snevejr, og selv om vinden var isnende kold fra sydvest, fejlede humøret ikke noget denne lørdag morgen og formiddag på hele Nordens sydligste punkt. Senere kom ringmærkeren og en anden frivillig til, så vi var helt op til fem i ly og læ på den gamle marinestation. De barske forhold gav dog lave tal for dagens træk.

Selv om 687 fugle fordelt på 25 arter ikke er stort, var der nogle fine oplevelser. Dagens to Suler (Morus bassanus) var nok til at sætte en ny rekord for de seneste år, idet antallet af Suler ved Gedser Odde i år dermed foreløbig er på 119 og dermed over antallet på 118 for hele 2022. Tusindvis af Suler døde af fugleinfluenza i verdens største ynglekoloni, Bass Rock i Skotland, da epidemien rasede i 2021 og 2022. Det samme skete i Tysklands eneste ynglekoloni af Suler på Helgoland, og det var sikkert det, vi også kunne aflæse, da vi sidste år kun registrerede 65 Suler flyve forbi Gedser Odde. Derfor var det smukt denne lørdag at opleve, at Sulerne er ved at være tilbage på niveauet fra før den dræbende influenzaepidemi.

Fire Mørkbugede Knortegæs (Branta bernicla bernicla) vakte også opsigt. Det er højarktiske gæs, som kommer til Danmark helt fra nordkysten af det østlige Sibirien for at overvintre i blandt andet danske fjorde og andre lavvandede områder, men det er flere uger siden, vi har haft deres hovedtræk ved Gedser Odde.

Fra land vakte først en og lidt senere yderligere fire Snespurve (Plectrophenax nivalis). Hvilke andre småfugle ville være mere passende at se på udtræk i vinterens første snebyge

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Klaus Dichmann, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

Igen flot antal ringmærket

fredag 13. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Der var en lille smule mere vind til morgen, men stadig rigtigt fint til fangst.

Det blev også en rigtig god morgen med 22 ringmærket, og de 15 af dem blev fanget i et net på en af runderne. Omkring 11 tog vinden lidt mere til og det gjorde også at småfuglene forsvandt, så 12.15 lukkede jeg.

Under ringmærkningen fløj der et par misteldrosler over, og også ldt blandede småflokke med bog-og kvækerfinker. En del solsorte raster i haven, men de undgår nettene så tænker at det er fugle som allerede er fanget og ringmærket.

I morgen loves lidt mere vind, men slet ikke så meget at der ikke kan ringmærkes.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Gærdesmutte/Wren 2

Vindrossel/Redwing 1

Stillits/goldfinch 2

Grønsisken/Siskin 17

Total 22

Trækket på Odden: Endnu en kold dag i fuglestationens tjeneste blev blødt op af godt selskab, da Orla Jacobsen fra DOF Vestsjælland, dukkede op og hjalp med tælleriet i over halvdelen af standardtiden. Vi blev også godt underhold af et helt find decembertræk på over 3.000 fugle fordelt på 27 arter plus lidt ubestemte gæs og en af dagens lommer. Vinden gjorde det hele lidt koldere, da den hen over formiddagen tog lidt til, hvilket sikkert var godt for priserne på el, og vi stod godt i læ af buskene på den yderste spids.

Over en tredjedel af dagens havtræk var Sortænder (Melanitta nigra) med næsten 1.300 fugle. Også de sorte Fløjlsænder (Melanitta fusca) med deres hvide plet på vingerne fyldte godt i trafikken med lige under 400. Trækket af Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) begyndte heftigt med over 100 fugle i løbet af den første time, men som dagen før, ebbede det hurtigt ud, og det samlede tal endte lidt over 180. De fleste fløj langt fra kysten i små grupper, men enkelte kom tæt forbi til at blive nydt i teleskopet. Selv om arbejdet handler om tal, er det vigtigt, at der også er underholdning og nydelse i det.

GFU dec fred 2350Nogle af fredagens Gråænder. Selv i overskyet vejr og på afstand lyser hannerne op med deres hvide halsring og kontrasten mellem det mørke bryst og den ellers lysere underside. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Heldigvis blev det endnu en fin dag med Gråænder (Anas platyrhynchos). De bliver ofte kaldt for franskbrødsænder og skydeænder, men ved Gedser Odde kommer de som ægte vilde fugle, og især dagens største flok på 28 lunede dybt ind i sjælen.

Kun få af småfuglene kommer videre fra fuglestationens have helt ud til spidsen. Vi har ingen rastende fugle i krat eller buske, og i trækket ud over havet så vi bare tre Sanglærker (Alauda arvensis).

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Klaus Dichmann, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

Flot træk af Store Skalleslugere

torsdag 12. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:  Som prognosen sagde var vejret perfekt med ingen vind og skyet og så vind fra nord, og det kunne både ses og høres.

Der var dog tomme net frem til runden 9.15 hvor der sad både grøn-og gråsisken. Senere omkring klokken 11 kom der mere fart på nettene og dagen endte med 33 fangede fugle hvoraf de 31 var nye.

Hans kom ud kort efter  middag og sammen fik vi taget de 2 hejsenet ned for i år, så nu er der kun 3 spejlnet og de 2 høgenet tilbage.

Vejret for i morgen ser ok ud med svag vind fra syd og overskyet, så det kunne godt give lidt igen.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Gærdesmutte/Wren (1)

Rødhals/Robin (1)

Grønsisken/Siskin 30

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1

Total 31(2)

Trækket på Odden: En overskyet, men næsten vindstille morgen og formiddag gjorde dagens arbejde på sydspidsen til en lun fornøjelse, oven i købet med et pænt træk, som løb op i 2.100 fugle fordelt på 33 arter plus nogle ubestemmelige gæs, som fløj langt ude over havet. Trækket var mest intenst de første par timer med 100 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) i løbet af den første time, hvorefter der kun kom få fugle i smågrupper og lange intervaller. På samme måde faldt intensiteten i hele trækker hen over formiddagen, og den sidste time var der ikke meget at se ud over rastende andefugle på havet.

Værd at bemærke i dagens træk var i hvert fald 125 Gråænder (Anas platyrhynchos) og over 700 Sortænder (Melanitta nigra), men et mindre tal er egentlig dagens mest interessante: 75 Store Skalleslugere (Mergus merganser) er det hidtil største antal af den art på en dag ved Gedser Odde i de seneste år.

GFU dec tors 2348Voksne/adulte hanner af Stor Skallesluger skiller sig ud selv på stor afstand med deres meget lyse dragt og store hvide vingefelt. Hunner og unge fugle har en skarp kontrast mellem mørk hætte og lysere hals.

GFU dec tors 2349Toppede Skalleslugere har et dobbelt sort bånd i det hvide felt på vingerne. Desuden har hannerne et rødligt brystbånd, og de hunfarvede mangler den skarpe kontrast mellem hætte og hals, som de Store Skalleslugere har. På afstand virker især hannerne tydeligt mørkere end de Store Skalleslugere. Begge billeder er fra Gedser Odde torsdag formiddag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Artsmæssigt var det fint med tre arter af lappedykkere, og fra land var det sjovt med en flok på 14 udtrækkende Hulduer (Columba oenas). Hulduerne bliver normalt anset for trækfugle, der (stort set) forsvinder til mildere egne i Sydvesteuropa, men DOF’s punkttællinger viser, at antallet af overvintrende Hulduer i Danmark i de seneste ti år har været markant stigende, antagelig på grund af mildere vintre.

Nyt fra stationen: Uglespecialisten Klaus Dichmann arbejder i nogle dage med Gedser Fuglestation som base i et projekt, der skal forbedre forholdene for Slørugler (Tyto alba) i Lolland Kommune. 

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Klaus Dichmann, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.

Endelig flere fugle i nettene

onsdag 11. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Der var næsten vindstille så de 2 hejsenet kom også op i dag.

Det kolde vejr havde tydeligt sendt lidt småfugle ned nordfra og flere flokke med grønsisken fløj over, men de så ikke ud til at trække ud.

Endelig var der også mere gang i fangsten og på et tidspunkt hang der 12 siskner i det ene net. Dagen endte med 18 fugle hvoraf de 15 var nye.

Vejret for i morgen er samme som i dag med skyet og næsten ingen vind så det kunne godt give lidt fugle igen. Vinden skulle komme fra nord så måske det kan give lidt siskner.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Solsort/Blackbird 1(2)

Blåmejse/Blue tit (1)

Grønsisken/Siskin 14

Total 15(3)

Trækket på Odden: Til en afveksling var der næsten ingen vind onsdag morgen, men temperaturen var under en grad, så det blev en kold og grå oplevelse at observere et træk, der næsten var gået i stå. En enkelt Musvåge (Buteo buteo) repræsenterede et træk fra land, mens tre andre Musvåger vendte op ved mødet med havet og forsvandt tilbage mod nord.

Lige over 350 fugle fordelt på 21 arter i løbet af fem timer hører selvfølgelig med til vores dækning af efterårstrækket langt ind i december, hvor alle andre er stoppet, og derfor er det stadig en vigtig ’brik i puslespillet’.

På havet var der færre rastende fugle end i de seneste foregående dage, men en flok Havlitter (Clangula hyemalis) sørgede for god underholdning i et spil, som bragte dem tæt på land. En flok hanner så ud til at sværme om en enkelt hun, som tydeligt holdt sig til en enkelt han og højlydt afviste alle de andre, ind imellem angreb hun endda nogle af hannerne fysisk. En del af det interesssante var, at den udvalgte han overhovedet intet gjorde for at hjælpe hunnen eller forsøge at jage andre hanner væk.

GFU dec ons 2346Vanddans. Den enlige hun omgivet af kurtiserende hanner tæt på stranden var en festforestilling, og de leverede selv musikken i form af den sang - av-li - der ligger bag Havlitternes danske navn.

GFU dec ons 2344Hunnen holdt sig mest tæt til en bestemt han i flokken, men hun måtte selv holde de andre hanner på afstand.

GFU dec ons 2347De mørke tegninger på hovedet kan variere, og det samme kan næbbets farve, men denne hun er med sin brune dragt og de meget mørke tegninger på hovedet en typisk repræsentant for en voksen/adult fugl af sit køn. Også hannen er en typisk adult/voksen han i pragtdragten, som den ser ud om vinteren. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Havlitter er højarktiske ynglefugle, men en del overvintrer i danske farvande, blandt andet ud for Gedser Odde, hvor vi lige nu både ser Havlitter, som trækker forbi for at overvintre længere mod vest, og fugle, som i hvert fald indtil videre har slået sig ned ud for Odden. Havlitter er rødlistet som sårbare og fredet i Danmark, efter at den europæiske bestand siden 1990’erne antages at være faldet fra 4,7 millioner til 1,6 millioner fugle. Læs meget mere om vores fugle på Danmarks Fugle i DOFbasen. Her er et link til artiklen om Havlit, men her i dagbogen/blokken er det ofte også muligt at klikke på en art, fordi vi har gjort artsnavnet til et link.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.


1  |  2  |  3  |  ...  |  227     NÆSTE