Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (283)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Så fik fuglestationen da lige tørt på

tirsdag 7. juni 2022
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Det var skam ganske positivt at få tørt på i den forstand, at gårsdagens regnvejr blev vendt til tørvejr, og Oles vask af sengetøj og håndklæder efter weekendens arrangement hænger til tørre udenfor, så de næste gæster også kan få tørt på.

Ringmærkningsmæssigt har det været endnu en typisk junidag, hvor der ikke kommer mange nye fugle gennem haven, men hvor vi i stedet kan følge de lokale ynglefugle.

Der er blevet ringmærket 3 fugle i dag.
En Rødhals sad i nettet allerede på den første runde kl. 4.45, og den har været dygtig til at komme udenom nettene. Dens store rugeplet viste nemlig, at den var rigtig godt i gang med at sikre næste generation, så den må have opholdt sig i haven et stykke tid.
Endnu en af det nyligt udfløjne kuld Tornirisker fra det østlige hjørne af haven blev også ringmærket i dag, så nu er jeg oppe på fire. De to første for tre dage siden blev slet ikke målt og vejet, men det gjorde den tredje i forgårs og den i dag. Defor kan jeg oplyse, at vingefjerene vokser i omegnen af 1½ mm. om dagen, så der går ikke mange dage, før ungernes vinger og haler har voksenmål.
Endelig kan jeg glæde mig over, at den første Tornsanger i juni måned blev ringmærket. Tornsangerne er åbenbart også gode til at undgå nettene, for de kan høres syngende rundt i haven hver eneste dag.

IMG 3649 redstr
Tornsanger 3k+ han
Foto: Susanne Primdahl

Blandt dagens aflæsninger kan jeg nævne en Gulbug, der blev ringmærket som ungfugl i august 2019. Derefter blev den aflæst et par gange i maj 2020, og nu er den kommet tilbage til haven for at yngle. I dag har jeg nemlig haft sæsonens første to Gulbuge med yngleplet, hvoraf denne tre år gamle fugl var den ene.

Den Havesanger, der blev aflæst, er også ringmærket her på stationen, og det var i juni 2018. Siden da er den aflæst adskillige gange i yngletiden i alle årene 2019-22, så der er sandsynligvis tale om en ynglende han.

Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:

Jernspurv / Dunnock   0 (1)
Rødhals / Robin   1 (0)
Rødstjert / Redstart   0 (1)
Gulbug / Icterine Warbler   0 (4)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat   0 (2)
Tornsanger / Whitethroat   1 (0)
Havesanger / Garden Warbler   0 (1)
Tornirisk / Linnet   1 (0)

Dagens total   3 (9)

 

Trækket på Odden: Solopgangen over havet var en smuk oplevelse, men trækket var, som det var til at forvente, ikke særlig imponerende. Der fløj lidt Ederfugle, men ikke med nogen tydelig trend, 78 mod øst og 50 mod vest, men ens for flokkene var, at det formentlig udelukkende var hanner. På havet rastede og fouragerede 75, som også mest var hanner, hvis det ikke var dem alle. Enkelte sås kun som brune fugle og kunne også være hunner, men langt de fleste var adulte hanner eller unge hanner i mærkværdige overgangsdragter.

Gedser ederfugl20220607276 En af Ederfuglene på havet ved Gedser Odde. Her kan man lige nu opleve hanner i fældning og dermed mange forskellige overgangsdragter. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Dagens overraskelse var en Ræv, som ledte efter noget at æde i tangopskyllet langs stranden. Det kunne være Danmarks sydligste rovdyr, men lidt senere svømmede en stor Gråsæl forbi og markerede den rekord. Ræven forsvandt uforstyrret, men hurtigere, end det var muligt at hive kameraet op af rygsækken og indstille det til overskyet halvmørke før solopgang.

Ud over Ederfuglene var der Knopsvaner med flokke både mod øst og vest. En håndfuld Knortegæs, en enkelt Sortstrubet Lom lavt og tæt forbi odden samt 10 Gråænder, der faktisk så ud til at være på en eller anden form for træk mod vest, alle hanner.

Tællingen var en del af projektet med helårstællinger tre-fire gange om måneden for at se, hvad der sker uden for forårs- og efterårsperioderne med daglige træktællinger for fuglestationen. Selv om det betyder tællinger uden ret mange fugle, er det spændende at være med til.

En enlig svale gør som bekendt ingen sommer, men derfor kan den godt være en fin oplevelse at have i hånden. Ude på odden yngler en del By- og Landsvaler på bygningen, der står tilbage fra den gamle marinestation. En af Landsvalerne kunne åbenbart ikke selv finde vej ud i et øjebliks forvirring, så den måtte fanges ved håndkraft og slippes løs til fri flugt med alle artsfællerne.