Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (1)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (22)juli (20)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (27)dec. (13)
Trækket af lommer er i gang
Trækket på Odden: Den sidste dag i oktober åbnede de Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) for alvor for deres træk. Vi havde en pæn dag med Rødstrubede Lommer for en uge siden, men siden skete der ikke rigtig noget med det træk, før lørdag morgen. Allerede i de første disede og regnvåde morgentimer lagde de ud med småflokke forbi odden, og især i formiddagstimerne kom der mange, over 160 i løbet af standardtidens fem timer, og da ekstratiden blev stoppet lidt efter klokken halvtre om eftermiddagen, havde vi talt over 180 plus 9 Sortstrubede Lommer (Black-throated Divers).
Især de røde at sjove at se, som de flyver med pukkelrygge og hængende hoveder, så de ligner fugle, der har fået overbalance og er snublet.
En flok Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) åbnede festen allerede i morgenregnen før solopgang. Nu vil det træk fortsætte helt ind i januar. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Foruden lommerne var der bemærkelsesværdigt fint træk af andefugle med næsten 900 Pibeænder (Wigeons), lige under 250 Krikænder (Teals), godt 70 Spidsænder (Pintails), godt 60 Skeænder (Shovelers) og et tilsvarende antal Gråænder (Mallards).
Der ser også ud til at være gang i rykket af Havlitter (Long-tailed Ducks) med lige under 200. De fleste kom to og to, så det var noget af et pillearbejde at nå op på dagens antal.
Dagens overraskelse var nok to gange to unge Rider (Kittiwakes), der kom om eftermiddagen. Dem ser man ikke mange af ved sydspidsen af Danmark.
Tjek af dagens tal på finske og estiske træklokaliteter dybt inde i Østersøen viser nogenlunde det samme, så strømmen af svømmeænder er lang, men de har også Bramgæs (Barnacle Geese) i tusindvis på nogle dage, blandt andet lørdag, så der er stadig meget træk at håbe på ved Gedser Odde.
Som så ofte i weekender foregik dagens tælling i godt selskab med lokale fuglefolk, som hjalp godt til med at finde trækfugle i alle retninger. I løbet af formiddagen blev vejret oven i købet lunt og solrigt. Bedre kunne det ikke være.
Nyt fra stationen: Amanda Johannison har forladt stationen efter en uge i praktik med ringmærkning. Det samme har Emma Engell Sohnemann og Joshua Emil Haahr efter et flere måneder langt ophold, så det er ved at være småt med bemandingen. Liv på stationen er det, der holder den i gang, og arbejdet er vigtigt for fuglene. Vi, der er tilbage, håber, at alle har haft så meget glæde af opholdet, at de vil give andre lyst til at komme og arbejde som frivillige for Gedser Fuglestation - eller en af DOF's andre stationer.
The Standardised Ringing:
Left to Right: Vindrossel (Redwing), Sangdrossel (Song Thrush), Solsort (Blackbird) and Sjagger (Fieldfare)
Today's Ringing Numbers:
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Daniel Whitelegg, Ole Friis Larsen.
Vidunderlig dag med regn i spandevis
Trækket på Odden: Regn, regn og atter regn. En meget anderledes og helt vidunderlig dag med efterårstrækket. Allerede i det våde mørke fra fuglestationen til tørvejret ved bygningen på odden var det til at høre kald fra Sjaggere (Fieldfares) og Vindrosler (Redwings), og da det blev lyst nok til at se dem, løb de omkring på Danmarks sydligste mark i hundredvis sammen med tætte flokke af finker.
Hver dag er der formentlig et meget stort, men usynligt træk i meget stor højde, hvor vi slet ikke kan se fuglene. Vi har set det før, at regnbyger får drosler og finker til at komme ned fra himlen og passere i synlige højder. Det var også det, der foregik fredag formiddag. Regnen gav et sjældent indblik i, hvad der ellers ville være passeret højt over Gedser Odde.
Fugle i tusindvis fløj lavt. Regnen gav et usædvanligt indblik i et træk, der ellers foregår skjult i stor højde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Fuglene blev endda presset så lavt ned, at de kom til at lande og gennemsøge marken ved odden for mad. Der har ikke været meget tilbage at æde for de sidste, som heller ikke gjorde ophold ret længe, før de fortsatte i sværme mere end flokke op i regnen og ud over havet trods hård vind fra syd på 7-10 sekundmeter.
Kvækerfinker (Bramblings) i tusindvis med hvide oversider og orange på vingerne var en af de arter, der dominerede trækket fredag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
En af dagens flere tusinde Vindrosler (Redwings). I baggrunden er det en Kvækerfinke (Brambling) i overgangsdragt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Opholdet på marken gav et fint indblik i, at der næsten kun kom Sjaggere, Vindrosler og Kvækerfinker (Bramblings). Nogle overflyvende flokke måtte lades ubestemte som Bofinker/Kvækerfinker (Chaffinches/Bramblings), som vi plejer, og ubestemte drosler (Thrushes spec.), som vi også plejer, når det ikke er til at skelne mellem de næsten lige store Sangdrosler (Song Thrushes) og Vindrosler, men på marken var det til at se, at der kun var ganske få Bogfinker, under en procent, og slet ingen Sangdrosler. Sjovt nok var der til gengæld en enkelt Solsort (Blackbird) med i en af flokkene.
Ved 11-tiden tog det spektakulære træk hastigt af, og det gav ikke mening at fortsætte ud over standardtidens fem timer. Om eftermiddagen var der kun et par småflokke at se på markerne mellem Gedser og Odden, selv om fuglestationens have var fuld af drosselkald.
Sådan en fredag i slutningen af oktober kan man sagtens bliver begejstret over regn og ruske. Sikke en oplevelse.
Fredagens antal af Fløjlsænder (Velvet Scoters) var ikke imponerende, men det er ikke så tit, at de passerer så tæt forbi, som her sammen med nogle Sortænder (Common Scoters). Foto: Ole Friis Larsen/GFU
På havet var der mere stille, men sigtbarheden var også helt i bund. Den faldt oven i købet i løbet af formiddagen fra 1.500 meter til omkring 800, så det var kun fugle i et smalt bælte langs kysten, der overhovedet var til at se. Derfor var det alligevel ikke helt ringe med 18 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) og nogle flokke af Pibeænder (Wigeons) og Krikænder (Teals), som vi ikke har set meget af i den seneste tid.
Den lave aktivitet over havet gav også mulighed for at konstatere, at der stadig foregår et pænt ’sivetræk’ af Stormmåger (Common Gulls) og Hættemåger (Black-headed Gulls). Det er et træk, som kan være svært at registrere blandt lokale fouragerende måger, men dem var der ikke mange at se af i regnen, og ingen Storm- eller Hættemåger fløj ’den forkerte vej’ denne fredag. Derfor går det an, at antage, at alle dagens mindre måger har været trækfugle. De fleste Stormmåger passerede oven i købet i småflokke på 10-30.
Normalt er det ringmærkerne, der har fuglene i hænderne, og træktællerne, som kun ser dem på lang afstand, men her er en Fuglekonge (Goldcrest), som havde opgivet ævred ude på odden og var lige til at samle op fra jorden. Den fik lidt håndvarme og nogle dråber saftevand at drikke, og så var den klar til at blive sluppet løs i en busk. Nu har den i hvert fald fået en chance mere i det barske liv som Europas mindste trækfugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Nyt fra stationen: Henrik Jørgensen er tilbage som ringmærker og bliver foreløbig et par uger.
Den standardiserede ringmærkning blev ikke gennemført i dag pga. hård regn. I stedet så vi STAR WARS VI, I og II. Derudover åbnede vi få net, i løbet af dagen, i håb om at fange nogle af de mange drosler som trak over haven.
I morges tog vi tidlig ud, inden det blev lyst, for at forsøge med natfangst. Emma, Amanda, Daniel og jeg gik langs stranden ved en 05-tiden. Det blev i alt til en Sjagger (Fieldfare) og en Stor Præstekrave (Common Ringed Plover). Fed tur!
Sofa-mærkning pga. dårligt vejr
Sjagger (Fieldfare) på natfangst
I aften er det Emma og Joshuas sidste aften på GFU. Vi siger, i morgen, på gensyn til stationen for at drage hjem til Emmas forældre i Nordsjælland i en uges tid. Derefter er det vores plan at tage til Blåvand Fuglestation i en måneds tid for at ringmærke. Det bliver spændede at se, hvordan det er at ringmærke på Blåvand. I 2021 har vi planer om fortsat at ringmærke på fuglestationer, hvorend corona giver os lov til at tage hen. Måske Mongoliet, Ottenby eller Eilat? Vi får se.
Emma og jeg har ringmærket på GFU i hhv. 2 og 3 måneder stor set hver dag. Det har været en udsøgt fornøjelse at spændere tilværelsen i denne dejlige have. Fuglestationsmiljøet er noget helt særligt her på GFU. Folk er søde og kommer godt ud af det med hinanden. Noget af det der gør stationen så fantastisk er også det frivillige arbejde som styre- og arbejdsgruppen udfører hernede.
Vi vil gerne sige stort tak til jer alle, for at gøre dette sted til noget helt specielt, med mulighed for at bo med så søde mennesker og dyrke sin passion. Kæmpe tak til Hans, Gert, Bo og resten af de frivillige på GFU.
Vi ses forhåbentlig igen meget snart!
Dagens ringmærkingstal:
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Daniel Whitelegg, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Amanda Johannisson, Ole Friis Larsen.
Gråt oktobervejr er ikke længere nogen hindring
Trækket på Odden: Mørket var fuldt af regn og blæst ved tællingens begyndelse. En strid kuling på 14 sekundmeter gjorde det svært for dagens enlige tæller at blive enig med sig selv om, hvor tællingen skulle foregå. Godt i tørvejr ved bygningen på odden trak det til gengæld rigeligt, og udsynet var ikke noget at råbe hurra for. Lidt mindre beskyttet mod regnen tæt på en af ydermurene var der stadig lidt træk, men til gengæld bedre udsyn over havet. Det blev der efter flere forsøg på forskellige placeringer.
Træk fra blæsten var der altså nok af, men fugletræk kneb det mere med. Først da regnen stoppede en times tid inde i tællingen, dukkede der Ederfugle (Eiders) op helt derude, hvor de var svære at se i havgusen, og et pænt træk af Sortænder (Common Scoters). Det varede et par timer, og så var der ikke meget mere at se på havet.
Til gengæld opstod der hurtigt et markant træk af fugle fra land, da regnen stoppede, og vejret skiftede til byger og en smule sol ind imellem. Efteråret så ud til efterhånden at være så fremskredent, at der ikke længere var tid til at være kræsen med vejret.
Vi kan ikke altid overkomme at skelne mellem finkerne i de store flokke, der kommer væltende, når vi skal koncentrere sig om Gedser Fuglestations specialitet, havtrækket. Ofte er lyset heller ikke godt, men stemmerne er forskellige, og ind imellem lyser Kvækerfinkerne (Bramblings) op med deres hvide felt på oversiden, som her i mørket ved daggry. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Næsten ingen vendte op ved mødet med havets bølger, den stærke modvind og det tætte grå skydække, som vi så dem gøre bare få dage tidligere. Der var bare en vej, og det var af sted, blå himmel eller ej. De fleste var Kvækerfinker (Bramblings), Bogfinker (Chaffinches) og Stillitser (Goldfinches), men der var også andre finker imellem. Endda et par håndfulde Misteldrosler (Mistle Thrushes), som ellers flyver meget højt.
En af torsdagens mindre almindelige rejsende ved Odden. En ung Stor Tornskade (Great Grey Shrike) - bemærk de lyse fjerspidser - var så venlig at sætte sig til pynt i nogle minutter i stedets hybenrose, før den hastede videre ud over havet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Det var en fin oplevelse at se, hvordan presset på fuglene tager til med årstiden.
Ringing: More than not, rain is the nemesis of any ringer as it stops us from safely catching birds. Today was one of these days, so with all the nets remaining firmly closed and furled we set off for a day of woodland exploration. We have skirted around the edge of Birkemose forest when lamping or birding with Gert at Bøtø Nor, so we fancied a stroll inside for a change.
By all accounts it was quite an interesting woodland, with a mosaic of habitats throughout, including grazed grassland, patches of standing deadwood, young birch thickets and pine/larch forest with an open understorey. This structurally varied landscape allows for a greater overall biodiversity and is important for protecting against climate induced changes to species. Emma, Josh and Amanda were sharp eyed when finding Mushrooms (unfortunately not the edible type) and pointing out interesting plant species that I would normally overlook. A flock of Long Tailed Tits of both the southern and northern race moved through the forest as we strolled on by, with a sprinkling of Marsh and Blue Tits as well.
Despite the unwelcoming appearance of the sea, I managed a brief swim off the sand dunes. Although cold, it was pleasantly refreshing. Whenver I visit a new place by the sea I try and go for a swim so it was nice to complete this. Back at the observatory it was still raining so we warmed up and the sofa and dived into the Star Wars boxset, as Emma has never seen them before so we felt that she needed educating on the sci fi masterpiece. We are nearly finished....
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Daniel Whitelegg, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Amanda Johannisson, Ole Friis Larsen.
Flotte Spurvehøge og på jagt efter miner
Ringmærkning: I dag kunne vi sove et helt kvarter længere(!), og skulle derfor først begynde at sætte nettene i haven op kl. 6.30. Vi blev dog forhindrede i dette, da den sidste regnbyge skulle ind over Gedser, og vi endte derfor med at udskyde opsætningen et kvarters tid. Alle net var oppe kl. 7.00. Trods regnen i løbet af de tidlige morgentimer holdt den kraftige vind stadig antallet af fugle i nettene nede. Selvom det måske kan virke lidt kedeligt, var det faktisk en super mulighed for at jeg kunne fordybe mig mere i de fugle vi nu engang fik fanget. Som ny i ringmærkningens verden kan det være overvældende at starte med et sted som Gedser, da der netop her dukker rigtig mange fugle op på én gang (hvilket jeg fik en smagsprøve af i mandags). Men med mere stille dage er der tid til, at jeg kan sidde med de fleste småfugle i hænderne, få kigget grundigt på fældningsgrænser, haleform, mål af vinger og fedt-scoring, hvilket jeg klart kan fornemme vil kræve mange eksemplarer før jeg virkelig bliver sej i feltet.
Dompap (Bullfinch) er tydeligt stadig den dominerende art i nettene, og jeg har været himmelrykt over endelig at se de buttede fugle med tyrenakke helt tæt på.
Dagen bød også på hele to Spurvehøge (Sparrowhawks) hanner, én i et spurvehøge-net og en anden i et småfugle-net. Lige rovfugle er jeg stadig lidt nervøs for at skulle håndtere grundet deres kraftige kløer, hvorfor Joshua pænt fik lov til at tage dem ud af nettene. Daniel ringmærkede den første, en formodet 2K han, der rigtig slog fra sig. Senere på dagen fik jeg dog samlet mig mod til at ringmærke den anden, som Daniel og jeg fik bestemt til en 3K+ han - et super flot individ med helt gråblå overside og meget kraftig orange øjenfarve. Begge blev selvfølgelig også testet for fugleinfluenza.
En gammel han (2K) af Spurvehøg (Sparrowhawk)
En endnu ældre han (3K+) af Spurvehøg (Sparrowhawk). Bemærk det gul-orange øje.
Hen ad eftermiddagen fik Joshua en længe ventet flamingokasse leveret, som skulle vise sig at være nøglen til at få alle fire ringmærkere ud ad døren og ud i felten igen. Vi kørte til Fiskebæk Skov, en små 10 minutter i bil fra fuglestationen, for at samle egeblade. Men ikke hvilke som helst egeblade - dem vi ledte efter skulle nemlig have haft besøg af Egepandeduskmøl (Tischeria ekebladella), hvis æglægning danner hvide og gullige plamager på egebladene. Disse plamager er hvad vi biologer kalder ’miner’, som er en struktur hvori larven spiser sig stor og fed fra bladet, indtil den laver en puppe og bliver til et fint møl. Joshua havde fået til opgave at finde egeblade med disse miner af Hans Henrik Bruun fra Københavns Universitet, så disse kan sendes videre til forskning i Sverige. I Danmark er vi så heldige at have en god bestand af Egepandeduskmøl, hvorimod der er langt imellem dem i både Norge og Sverige. Det var rigtig fedt at kunne bidrage til forskningen ved at gå en dejlig tur i skoven, og samtidig opleve noget andet end fuglestationens have og de omkringliggende marker.
Miner af Egepandeduskmøl (Tischeria ekebladella) på egeblade
Galle af Linsegalhveps (Neuroterus quercusbaccarum) på egeblad
Amanda plukker blade
Resultatet af dagens skovtur, som nu sendes til forskning i Stockholm
Nu sidder Daniel og taster data ind for dagens fangst, mens Emma og Josh kokkererer fiskefileter.
God aften her fra syden, og tak for at I ville læse med!
Trækket på Odden: Endnu en dag med heftigt morgentræk og over 5.000 Ederfugle (Eiders) samt flere hundrede Sortænder (Black Scoters) i strid modvind på op til 16 meter i sekundet, hvorefter det hele ebbede hurtigt ud, og festen på havet var forbi ved titiden. Måske er det bare sådan i modvind, at fuglene trækker, men holder tidlig fyraften, og onsdag kunne ligge på vandet og slappe af, mens solen brød igennem, himlen blev blå, og vinden løjede af helt ned til 11 meter i sekundet.
Fra land var der kun få fugle, som trak ud. Bemærkelsesværdigt var dog flere flokke af Ringduer (Woodpigeons) blandet lidt op med Hulduer (Stock Doves), et fortsat pænt udtræk af Stillitser (Gold Finches) samt nogle Råger (Rooks) og Alliker (Jackdaws), der tog flere tilløb, før de endelig forsvandt ud over bølgerne. En Sølvhejre (Great White Egret) kom elegant trækkende ind og forsvandt mod nord. Det er ikke alle, der skal sydover.
Ikke alle trækker 'den rigtige vej'. En Sølvhejre (Great White Egret) kom imod strømmen ind over land fra sydøst og fortsatte nordpå. Den kan måske ses ved Bøtø nu. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Enlige specialiteter er altid en fest på træklokaliteter, men det virkeligt fascinerende på de fleste dage er de store mængder af almindelige fugle. Her et udsnit af en flok Ringduer, hvor udfordringen er i en fart at finde de Hulduer, der er imellem dem. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Desuden var der Spurvehøgene (Sparrowhawks); de satte for anden dag i træk et solidt fingeraftryk på det hele ved at komme susende ganske lavt over marken og bare fortsætte som torpedoer ud over vandet. De fleste havde nok prøvet turen før. Vi har tidligere i trækket haft store dage med Spurvehøge, men det har mest været unge fugle. Onsdag kunne vi – som sædvanlig – ikke køns- og aldersbestemme dem alle, men det forekom, at hovedparten var adulte/voksne hanner med blåtonede oversider og rustrøde undersider, der sprang i øjnene i det varme og lave sollys lidt op ad formiddagen, da opklaringen satte ind. Det er nok hannerne, der holder længst på territorierne og derfor kommer sidst, ligesom det er dem, der har mest travlt med at komme tilbage om foråret.
Efter standardtidens fem timer, var der ikke meget træk at se noget sted, men der var mange måger samlet på stranden, så måske ville det være muligt at finde og aflæse nogle med farveringe. Der var to med gule ringe, og de så spændende ud. Den ene var helt oplagt en ung Kaspisk Måge (Caspian Gull), men det var ikke til at aflæse ringen. Den anden havde også træk af Kaspisk Måge, men var ikke så oplagt. Det lykkedes til gengæld efter flere forsøg at tage nogle rimeligt skarpe billeder gennem teleskopet med mobiltelefonen, selv om det hele rystede i vinden, og koden på den ring skulle efter lidt research på nettet indikere en Kaspisk Måge fra Polen. Det vil vise sig, når der kommer svar på indrapporteringen.
Dagens ringmærkningstal:
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Emma Engell Sohnemann, Daniel Whitelegg, Amanda Johannisson, Ole Friis Larsen og Joshua Emil Haahr
En tur til Bøtø Nor og succes på stranden
Trækket på Odden: Tirsdag blev Spurvehøgenes (Sparrowhawks) dag. Lige over 70 er måske ikke noget imponerende tal, men i modsætning til dagens øvrige arter, kom de gennem hele perioden og trak igennem ud over det forblæste hav. Desuden var mange af dem adulte/voksne hanner med næsten lysende blå overside og rødtonet bryst. Vi kunne roligt kalde dem dagens dominerende art i trækket.
En af tirsdagens Spurvehøge (Sparrowhawks) var tanket godt op til turen over det forblæste farvand. Den fulde kro afslørede, at den netop havde indtaget sin frokost. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Vinden skiftede lidt mellem syd og sydvest, men holdt sig på 11-13 sekundmeter. Det er for norske meteorologer en ’lille’ kuling ifølge en tabel om vindstyrker. Vi blev snydt for løfterne om solskin i løbet af formiddagen. Det meste af tiden var der tæt skydække, og der var kun sol og blå himmel at se i korte perioder, men de var til gengæld interessante, for alle tilflyvende småfugle, som nåede helt ud på spidsen af odden, trak kun videre i de perioder, vi havde med blå felter på himlen. Resten af tiden vendte de konsekvent om, og derfor endte dagens træktal for småfugle med tal i den nedre del af skalaen.
Stillitser (Goldfinches) venter på bedre vejr i den yderste række af buske. De trak ud i et pænt antal, men kun i perioder med sol og blå himmel. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Tilsvarende var der kun ganske lidt træk på havet. Det skyldes måske snarere, at vi er ved at være i slutfasen af det meste af efterårstrækket, og der ikke er ret mange Ederfugle (Eiders) og andre ænder tilbage inde i Østersøen med trang til at trække videre nu.
Til gengæld kunne vi øve os lidt i måger. Ved Gedser Odde er der mulighed for at opleve hele tre slags Sølvmåger, hvis man er tålmodig og ser godt efter – den almindelige Sølvmåge (Herring Gull), Kaspisk Måge (Caspian Gull) og Middelhavssølvmåge (Yellow-legged Gull). Desuden kommer en del af det store træk af Stormmåger (Common Gulls) formentlig helt inde fra Rusland, og det kan betale sig at kigge efter den russiske underart heinei. Den er i gennemsnit lidt mørkere grå på oversiden end vores hjemlige version af Stormmåger, har lidt kortere næb, lidt længere vinger og lidt mere sort på vingespidserne. Endelig er der selvfølgelig en masse blandinger og overgangsformer mellem arterne og underarterne, ligesom der i Østersøen både er almindelige Sølvmåger med rosa og gule ben.
En af dagens unge Stormmåger (Common Gulls). Flere andre mågearters unge fugle har tilsvarende smukke mønstre på vingernes undersider. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Måger kan selvfølgelig også bare nydes, som de er. Tirsdag var vi bare to til stede til at tælle trækket, så vi havde ikke ressourcer til at tælle måger på træk, mens vi også skulle lede efter andre fugle over havet og holde øje med, om flokkene af småfugle trak eller ej. Der er imidlertid rigtig mange af dem ved Gedser Odde for tiden, og vi har netop fået svar om en Sølvmåge, som blev set på stranden 12. oktober med en grøn ring på det ene ben. Koden afslørede, at den blev ringmærket som unge 3. juni 2017 i Leba i Polen, 360 kilometer øst for Gedser Odde.
Ringmærkning: I mens jeg skriver disse ord og kigger ud af vinduet i stuen, rusker det i sommerfuglebusken i haven. Vinden har, siden i morges, blæst haven og fuglene omkuld med 12 m/s fra S-SV. Det har nemt kunne mærkes på mængde af fugle i nettene som bestemt har været sparsomt. Igen i dag fangede vi dog fint med Fuglekonger (Goldcrests) og Dompapper (Bullfinches), samt et par overraskelser som Stillits (Goldfinch), Kvækerfinke (Brambling) og Rødtoppet Fuglekonge (Firecrest).
Fuglekonge (Goldcrest) øverst tilsammenligning med sin "fætter" Rødtoppet Fuglekonge (Firecrest)
Stillits (Goldfinch)
Dompap (Bullfinch) han og hun
Ved en 14-tiden kom Gert Jeppesen med den fremragende idé om ikke vi skulle give Bøtø Nor et visit. Det var vidst lige hvad vi alle havde brug for, så ind med teleskoperne i bilen og så afsted. Fra det sydlige fugletårn havde vi godt udsyn ud over naturreservatet, som bl.a. græsses af “vilde” Konik-heste. Deres færden og gumlen er med til at holde vegetationen lysåbne, samt at højne artsdiversiteten på arealet. Krikkernes selektive afbidning af forskellige urter skaber en form for mosaikstruktur med områder af forskellig plantehøjde og artssammensætning. Deres hestepærer er levesteder for et mylder af insekter herunder diverse gødningsbiller og møgfluer.
Fra venstre: Amanda, Emma, Daniel og Gert i det sydlige Bøtø-tårn
Derfor er store planteædere, som heste og køer, vigtige at have gående på vores naturarealer, hvis vi vil stoppe tabet af biodiversitet på kloden. Ud over tilstedeværelsen af store græssere, er mål som at sikre mere urørt skov, samt at skabe en mere naturlig hydrologi (mængde og fordeling af vand) i vores skove og lysåbne arealer også essentielle tiltag man kan overveje. Kort sagt burde vi måske sigte mod at genskabe større og mere selvforvaltende naturområder (f.eks. på statens arealer) som vi i dag var vidner til at opleve ved Bøtø Nor og skov. Jeg holder, som i nok kan fornemme, meget af at fortælle folk om tiltag, som kunne hjælpe med at forhindre det relativt store tab af biologisk mangfoldighed vi alle er vidner til den dag i dag. Jeg synes, at biodiversitetkrisen er en undervurderet krise, der er mindst ligeså vigtig at debattere som corona- og klimakrisen, men nu tilbage til fuglene.
I går nat tog Amanda, Daniel og jeg ud for at gentage succesen med natfangst. Klokken var omkring 21.15 og blæsten susede i træerne ved Birkemoseskovens parkeringsplads. På stranden gik vi, tre unge birdere, på rad og række - lidt ala Egon, Benny og Keld fra Olsenbanden. Omkring 20 minutter efter vi havde tændt lommelygten, fangede vi denne oktobers første Stor Præstekrave (Common Ringed Plover) for GFU. Vi kunne ikke få armene ned af begejstring. Det at få lov til at observere en sådan fugl så tæt på, er ren lykke.
En ungfugl af Stor Præstekrave (Common Ringed Plover) fanget ved Birkemose strand
Tilbage på stationen taster Daniel dagens fugledata ind på hhv. vores lokale ringmærkningsdatabase, Trektellen og DOFbasen. Emma og Amanda laver magi i køkkenet imens pejsen knitrer stille i baggrunden.
Jeg vil gerne, på hele GFUs vegne, sige tak for en herlig dag på Falsters sydspids.
Dagens ringmærkningstal fra haven:
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Daniel Whitelegg, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Amanda Johannisson, Ole Friis Larsen.
Sandløber på natfangst
Ringmærkning: I går nat tog Daniel Whitelegg og jeg på natfangst med lampe og ketsjer langs stranden ved Birkemose. Det øsede ned og vinden slog os nærmest af cyklerne på vej til stranden. Dette vejr var den perfekte opskrift på natfangst, så nu måtte det ske. De sidste par dage har vi været ude om natten hver aften, i håb om en Mudderklire (Common Sandpiber) eller Stor Præstekrave (Ringed Plover). Vi har ikke båret os ad med at fange en eneste fugl med ketsjer, og kun få fugle er set fouragerende i vandkanten.
Tilbage på stranden ved Birkemose parkerede vi cyklerne og gik ud til vandet. Med lygten tændt og et fast greb om ketsjeren, sneg vi os lydløst i mørket langs med de opskyllede alger. Pludselig så vi, langt ude, en lille hvid fugl som hoppede rundt i sandet. Vi sneg os tættere og tættere på fuglen - Daniel med en lygten og jeg med nettet. Vi formåede at komme helt tæt på dyret og BANG sad den i nettet. Vi var henrykte! Endelig lykkedes det os at fange en fugl, og ovenikøbet en Sandløber (Sanderling). Vi fik den hurtigt transporteret tilbage til stationen og ringmærket, så den kunne få sin frihed. Det var en kæmpe oplevelse for os!
Dagens ringmærkning forløb også langt over forventning med mange forskellige fugle i nettene. Fra morgenstunden havde vi et fint ryk af Fuglekonger (Goldcrests), så der var rigeligt at se til. I løbet af dagen blev vi belønnet med en del flotte Dompapper (Bullfinches) og en Tårnfalk (Kestrel).
Emma i gang med at ringmærke en ung Tårnfalk (Kestrel) hun
Tårnfalken (Kestrel) bliver vejet
Amanda er i dag blevet introduceret til ringmærkningens kunst, og hun lærer hurtigt de mest grundlæggende færdigheder. Det er interessant at følge med i, hvordan hun lærer alt fra bunden lige fra at plukke fuglene ud af nettene til at holde sikkert på fuglen i hånden.
Som ny “elev” i ringmærkning, og jo egentlig i de fleste discipliner i livet, har man ofte mange interessante spørgsmål til hvordan og hvorfor man gør som man gør. Jeg husker det selv fra da jeg startede med at ringmærke for 3 måneder siden med Anton Liebermann som træner. Jeg havde hele tiden tusindvis af spørgsmål til Anton, og han blev sikkert lidt træt af det til sidst, men sådan er det jo når man er ny i gamet :-)
Jeg tror nu, at det er sundt for en så gammel disciplin som ringmærkning hele tiden at blive testet og udfordret med friske og kritiske øjne, for på den måde at udvikle færdigheden til det bedre. Derfor sætter jeg enormt stor pris på alle spørgmål som måtte komme, da det får en selv til at tænke og overveje hvorfor man gør som man gør.
I nat har vi lyst til at gentage succesen med natfangst, og måske sætter vi også sø-nettene op for at fange ænder.
Trækket på Odden: Mandagens forventede regnvejr indfandt sig først ved 13-tiden og var da så venligt at advare med lidt smådrypperi, så der var tid til at pakke sammen og nå hjem til fuglestationen, før det blev alvor. Indtil da var der tid til at tage standardtidens fem timer plus en ekstra under åben himmel og i læ for søndenvinden på 9-10 sekundmeter, og trækket lagde faktisk pænt ud fra morgenstunden med en lind strøm af Spurvehøge (Sparrowhawks), Stillitser (Goldfinches) og andre finker (finches) fra land – samt en uendelig linje af Ederfugle (Eiders) så langt ude i horisonten, som vi kunne se i teleskoperne.
Ved nitiden begyndte trækket imidlertid at tynde ud, der blev længere mellem fuglene, og en time senere var der næsten lukket og slukket med kun spredte fugle hist og pist. Ingen Spurvehøge overhovedet resten af tiden. Kun Sortænderne (Common Scoters) tog til med større flokke fra klokken ti. Det varede dog kun en times tid, før også de blev til singler med store mellemrum.
Toppet Skallesluger (Red-breasted Merganser) er fint repræsenteret og tager sig godt ud på trækket i disse dage. Her er tre hunner med en ung fugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Dagens bedste fugl var uden tvivl en ung Ride (Kittiwake), som vi fik øje på, da vi kiggede efter Dværgmåger (Little Gulls). De to arters ungfugle ligner hinanden en del på denne årstid, men udmærker sig med vidt forskellige størrelser. Den, som vi så med sorte tegninger på vingerne, fløj adstadigt mellem nogle Hættemåger (Black-headed Gulls) og var tydeligt mindst på størrelse med dem. Dermed var den væsentligt mindre Dværgmåge dømt ude. Senere kom der så et par små grupper Dværgmåger, som vi længe har savnet at se i efterårstrækket.
En helt almindelige Sølvmåge (Herring Gull) på vej rundt om Gedser Odde mandag formiddag. Bemærk blandt andet det gule øje, men selv Sølvmåger kan være god underholdning med individuelle forskelle. Denne ser for eksempel ikke ud til ligefrem at sulte. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Sådan nogle dage er der så heldigvis (næsten) altid noget andet at tage sig til. Vi kan kigge skarverne nede på fundamenterne fra de gamle kanonbatterier igennem, for det kunne jo være, at der står en af underarten carbo til forskel fra vores almindelige sinensis. Vi kan kigge på Sølvmåger (Herring Gulls), diskutere om en forskel bare en en variation inden for samme art, eller det måske er en hybrid eller ligefrem en af de andre nærliggende arter Kaspisk Måge (Caspian Gull) eller Middelhavssølvmåge (Yellow-legged Gull), som begge yngler i kolonier med Sølvmåger nogle få hundrede kilometer nede i Tyskland syd for Gedser Odde. Det fine ved den slags er, at der ikke altid er et klart svar.
Dagens tal fra ringmærkningen:
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Ole Friis Larsen, Amanda Johannisson, Daniel Matthew Whitelegg, Emma Engell Sohnemann og Joshua Emil Haahr.
Lommer til vintertid
Dagens ringmærkning: Det blev til en dag med praktiske gøremål og ikke så mange fugle. Vinden har suset igennem hele haven i dag og gav derfor ikke så mange ringmærkede fugle, dog nogle fine arter: Rødtoppet Fuglekonge (Common Firecrest) og Lille Gråsisken (Lesser Redpoll).
Meeeen intet er så skidt at det ikke er godt for noget, så jeg fik lavet en god mængde datatjek og Joshua og Daniel gjorde hytten rent.
Rødtoppet Fuglekonge (Common Firecrest)
Det skal lige siges, at vi ringmærkere er virkelig glade for de nye stole, Jimmy Skat har sørget for vi kunne få til laboratoriet - kæmpe takker herfra! Også et stort tak til Bo Kayser for at transportere dem herned til stationen.
Lille Gråsisken (Lesser Redpoll)
Dompap (Bullfinch)
Amanda Johannisson er ankommet og skal være her i en uge for at ringmærke, som x-mærker, så vi skal give hende en god start og et kendskab til hvad vi laver hernede på GFU. Hun er også DOF UNG’er, så vi skal da bare nørde fugle og hygge så meget vi kan.
John Frikke sagde farvel og tak her til middag, efter weekend mødet for fuglestationerne. På gensyn i det Sydvestjyske!
Tak for nu, og god eftermiddag her fra syden.
Trækket på Odden: Sommertiden forsvandt, og vi skulle på en måde en time tidligere på arbejde, mens resten af landet kunne sove en time længere. Solen kender nemlig ikke til sommer- og vintertid, og det betød, at uret stod på 6:31, da dagens registrering af trækket begyndte, mod 7:29 dagen før.
Vintertidens begyndelse afspejlede sig også i selve trækket med markant stigende tal for de arter, der kommer senest i forløbet. I hård vind fra syd, så vi under et tæt skydække over 670 Sortænder (Common Scoters), 45 Fløjlsænder (Velvet Scoters), over 80 lommer (Divers), 60 Havlitter (Long-tailed Ducks) og lige under 30 Hvinænder (Goldeneyes). I de blandede flokke af finker, der længe har trukket ud fra odden, kan vi registrere en forskydning fra overvægt af Bogfinker (Chaffinches) til nu en klar dominans af de mere nordlige og østlige Kvækerfinker (Bramblings).
Lommerne er begyndt at dukke op i større antal de seneste dage. Her tre af søndagens Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers). Foto: Ole Friis Larsen/GFU
To af dagens mest populære arter, en yngre Sule (Gannet), som vi fik aldersbestemt til 3k (3. kalenderår) med erfaren hjælp fra Blåvand Fuglestation, idet vi havde formanden for DOF’s Fuglestationsudvalg, John Frikke, men på morgenholdet, og en ung (1k) Almindelig Kjove (Arctic Skua) havde dog ikke umiddelbart noget at gøre med det sene efterårstræk. Tværtimod var det fine ved kjoven, at den overhovedet dukkede op efter tre uger uden kjover i en sæson, der ikke har været god for observationer af den artsgruppe ved Gedser Odde.
Herligt var det også med lidt over 2.000 Ederfugle, som lyste godt op over det grå hav med de spraglede flokke af hanner, hunner og ungfugle. De er lidt sent på færde, men vækker også glæde på kanten af et ringe efterårstræk for fuglestationens logo-art. Trækket af Stormmåger fortsatte i stort antal. Det er et spændende ’sivetræk’, som kræver en del opmærksomhed for at blive registreret, og det kan vi kun gøre, fordi der heldigvis stadig kommer mange lokale fuglefolk og hjælper til.
Ringmærkningstal fra i dag:
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Emma Engell Sohnemann, Daniel Whitelegg, Joshua Emil Haahr, Ole Friis Larsen og Amanda Johannisson
Ringmærket Krikand (Eurasian Teal)
Ringmærkning: Endnu en dag stod i Dompappens (Bullfinch) tegn. Hele 18 stk. heriblandt både den lille og store race blev ringmærket på GFU. Om formiddagen fik vi fint besøg af en familie, som kom helt fra Nordsjælland for at overvære dagens mærkning. Mor Marianne, far Christian og deres to sønner, Viggo og Sigurd blev vist rundt på runde og demonstreret kunsten at ringmærke fugle. De virkede alle meget begejstrede for fuglene, og især Viggo viste tydelige tegn på, at han nok en dag bliver en mester i at bestemme fugle. Heldigvis kunne vi både fremvise en Rødtoppet Fuglekonge (Common Firecrest) i hånden samt en rastende Skovhornugle (Long-eared owl) i et af havens træer. De var en udsøgt fornøjelse at fortælle om ens passion for fugle til så sød en familie!
I går aftes fik Daniel Whitelegg den ide at sætte endnu et spejlnet op midt i søen på engen. Vi havde alle, fra dagens forrige forsøg på natfangst, hørt en del ænder overnatte i søen, så nu skulle det være. Heldigvis gik der blot et par timer før vi ved en 22-tiden fangede 2 stk. Krikand (Eurasian Teal) i sø-nettene. Det var så fedt at få lov at se dem så tæt på, når man ellers blot ser dem overflyvende på træk. Det var ovenikøbet stationens første fangst af Krikand, så vi var meget glade den aften.
Nu har Emma og Daniel sat et nyt net op i søen, i håb om endnu flere ænder til aftensm... øøhh jeg mener til at ringmærke.
Det er dejligt at snakke med de mange søde folk fra Fuglestationsudvalget som jo gæster stationen denne weekend.
I morgen ankommer Amanda Johannisson, som vil oplæres i ringmærkning og ellers bo hos os på stationen i en uges tid. Hun har lige færdiggjort sin bachelor i biologi på Københavns Universitet med emne om GPS-mærkede Havørne (White-tailed Eagle), så det glæder vi os til at høre mere om.
Ringmærkningstal fra i dag:
Folk på stationen:
Emma Engell Sohnemann, Daniel Whitelegg, Joshua Emil Haahr, Ole Friis Larsen og DOFs Fuglestationsudvalg
Kort blog
Trækket på Odden: Der var ikke meget træk at registrere fredag, og der kommer ikke meget beretning i weekenden på grund af hovedbestyrelsesmøde i DOF fredag og møde i DOF's fuglestationsudvalg i weekenden på Gedser Fuglestation. Det giver ganske enkelt for meget travlhed. Næste beretning kommer søndag aften.
Ringmærkning: I dag har været en fantastisk dag på Gedser Fuglestation. Med så få fugle i nettene de sidste par dage, blev i dag noget af en overraskelse. På tredje netrunde fangede vi 8 stk. Dompap (Bullfinch), og derefter fortsatte dagen med flere fugle. Nogle af højdepunkterne var for os en gammel Spurvehøg (Sparrowhawk) 3K+ han, en rastende Skovhornugle (Long-eared Owl) midt på dagen, og hele 6 forskellige arter af finker (finches).
Her til aften har vi sat endnu et net op i søen i håb om måske at fange en Krikand (Eurasian Teal) en dag. Herunder får I billede fra dagens begivenheder.
Pas på jer selv.
Ringmærkning for i dag:
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Daniel Whitelegg, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Ole Friis Larsen + medlemmer af DOF's Fuglestationsudvalg.
Efterårsfarver
Trækket på Odden: En pudsig dag. Blæsten fra sydvest lagde sin fra 11 sekundmeter til 9 hen over formiddagen, og der kom opklaring fra tæt skydække til blå himmel og solskin. Luften var hele vejen igennem lun med 14 grader, som steg til 16, da der kom sol på. Vi var flere på odden med visse forventninger.
Allerede i mørket før solopgang var der gang i trækket af måger, og da det blev lyst, stod det klart, at der var en godt træk af Ederfugle (Eiders). Desværre for os, men godt for bestanden af Ederfugle foregik det som hvide og mørke prikker i flokke langt ude på havet, hvor det akkurat kunne anes i teleskoperne. Flere tællinger gav resultater på 450 til 550 fugle for hver fem minutter. Enkelt flokke kom tættere på, men ved titiden sluttede det træk brat, da solen brød igennem skyerne. Dagens tal på lige over 8.000 er måske lidt i underkanten, men til at stå inde for i forhold til, hvad vi kunne se.
Tre Gråænder (Mallards) får lov at repræsentere dagens træk af andefugle. Gråænder er ikke bare 'franskbrødsfugle', men også vilde ænder, som arbejder hårdt i modvind og ser smukke ud på en blå himmel. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Måske stoppede Ederfuglene virkelig, måske kom der bare så meget varmedis, at vi ikke længere kunne se dem, men vi så heller ikke flere tættere på. Mågetrækket ebbede også hastige ud, og resten af formiddagen og et stykke ud på eftermiddagen var der kun lidt småtræk hist og pist over vandet.
En af torsdagens Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards) var et smukt syn på flere måder. Øjets lyse iris er karakteristisk for de unge fugle, men den blege bagkant på vingerne er nok et bedre kendetegn for de fleste - til forskel fra de adulte/voksnes markante sorte bagkant. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Til gengæld begyndte rovfuglene at røre lidt på sig nordfra. Der kom lidt Spurvehøge (Sparrowhawks), en Rød Glente (Red Kite), en Dværgfalk (Merlin) og faktisk en pæn portion Fjeldvåger (Rough-legged Buzzards). En enkelt af Fjeldvågerne kunne ligne en adult han, men ellers var alle, som vi kunne bestemme, unge fugle fra i år. Der har været forlydender om en dårlig ynglesæson, så det var fint med de unge Fjeldvåger, selv om en halv snes ikke gør nogen statistik i hverken den ene eller den anden retning. Vi var dog glade for at se dem, især fordi nogle kom tæt forbi. Flere af Fjeldvågerne opgav at trække ud over havet. Det samme gjorde glenten. Dagens to Blå Kærhøge blev vist også ved trækforsøgene, i hvert fald var der ingen, der så hvor de blev af.
Småfugle var det småt med, men vi så tre Landsvaler (Barn Swallows) trække ud og forsvinde over havet, så nu er det i hvert fald ikke længere de samme fire, der optræder, hvis vi ser mere end en på odden fredag.
Ringmærkning: Det virker som om vi fanger færre og færre fugle for hver dag der går. I mellem netrunderne snakker vi ofte om årsagerne til de skiftende mængder af fugle i nettene. Vi kan alle blive enige om, at for meget vind begrænser småfuglenes lyst til at trække. Derudover er mængden af nedbør selvfølgelig også en vigtig faktor. Måske er der bare ved at være tømt ud af fugle fra nord? I hvert fald fanger vi ikke mange fugle her på stationen.
Igen i dag er der nu tid til at få svaret de vigtige mails i indbakken, fejet gulvet i stuen og ellers få bugt med den stigende mængde papirer til datatjek. Emma og jeg har også vasket fugleposer i dag. Daniel har lige lavet en dejlig "banana milkshake". Robert og Emma gik på rov efter svampe, og kom hjem med en stor skål fyldt med mark-champignon.
En lille kollage af efterårsfarver i haven:
Et dompap par fra norden, (Bullfinch, northern)
Emma, champignon og Gærdesmutte (Eurasian Wren)
Dagens fangst af svampe
Nyt fra stationen: Robert Luttik har overstået sin tid som ringmærker ved dette års efterårstræk og er taget hjem. Fredag kommer der folk fra DOF's fuglestationsudvalg, som har møde på stationen i weekenden.
Dagens ringmærkningstal:
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Daniel Whitelegg, Ole Friis Larsen, Robert Luttik, Emma Sohnemann og Joshua Emil Haahr