Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Vidunderlig dag med regn i spandevis
Trækket på Odden: Regn, regn og atter regn. En meget anderledes og helt vidunderlig dag med efterårstrækket. Allerede i det våde mørke fra fuglestationen til tørvejret ved bygningen på odden var det til at høre kald fra Sjaggere (Fieldfares) og Vindrosler (Redwings), og da det blev lyst nok til at se dem, løb de omkring på Danmarks sydligste mark i hundredvis sammen med tætte flokke af finker.
Hver dag er der formentlig et meget stort, men usynligt træk i meget stor højde, hvor vi slet ikke kan se fuglene. Vi har set det før, at regnbyger får drosler og finker til at komme ned fra himlen og passere i synlige højder. Det var også det, der foregik fredag formiddag. Regnen gav et sjældent indblik i, hvad der ellers ville være passeret højt over Gedser Odde.
Fugle i tusindvis fløj lavt. Regnen gav et usædvanligt indblik i et træk, der ellers foregår skjult i stor højde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Fuglene blev endda presset så lavt ned, at de kom til at lande og gennemsøge marken ved odden for mad. Der har ikke været meget tilbage at æde for de sidste, som heller ikke gjorde ophold ret længe, før de fortsatte i sværme mere end flokke op i regnen og ud over havet trods hård vind fra syd på 7-10 sekundmeter.
Kvækerfinker (Bramblings) i tusindvis med hvide oversider og orange på vingerne var en af de arter, der dominerede trækket fredag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
En af dagens flere tusinde Vindrosler (Redwings). I baggrunden er det en Kvækerfinke (Brambling) i overgangsdragt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Opholdet på marken gav et fint indblik i, at der næsten kun kom Sjaggere, Vindrosler og Kvækerfinker (Bramblings). Nogle overflyvende flokke måtte lades ubestemte som Bofinker/Kvækerfinker (Chaffinches/Bramblings), som vi plejer, og ubestemte drosler (Thrushes spec.), som vi også plejer, når det ikke er til at skelne mellem de næsten lige store Sangdrosler (Song Thrushes) og Vindrosler, men på marken var det til at se, at der kun var ganske få Bogfinker, under en procent, og slet ingen Sangdrosler. Sjovt nok var der til gengæld en enkelt Solsort (Blackbird) med i en af flokkene.
Ved 11-tiden tog det spektakulære træk hastigt af, og det gav ikke mening at fortsætte ud over standardtidens fem timer. Om eftermiddagen var der kun et par småflokke at se på markerne mellem Gedser og Odden, selv om fuglestationens have var fuld af drosselkald.
Sådan en fredag i slutningen af oktober kan man sagtens bliver begejstret over regn og ruske. Sikke en oplevelse.
Fredagens antal af Fløjlsænder (Velvet Scoters) var ikke imponerende, men det er ikke så tit, at de passerer så tæt forbi, som her sammen med nogle Sortænder (Common Scoters). Foto: Ole Friis Larsen/GFU
På havet var der mere stille, men sigtbarheden var også helt i bund. Den faldt oven i købet i løbet af formiddagen fra 1.500 meter til omkring 800, så det var kun fugle i et smalt bælte langs kysten, der overhovedet var til at se. Derfor var det alligevel ikke helt ringe med 18 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) og nogle flokke af Pibeænder (Wigeons) og Krikænder (Teals), som vi ikke har set meget af i den seneste tid.
Den lave aktivitet over havet gav også mulighed for at konstatere, at der stadig foregår et pænt ’sivetræk’ af Stormmåger (Common Gulls) og Hættemåger (Black-headed Gulls). Det er et træk, som kan være svært at registrere blandt lokale fouragerende måger, men dem var der ikke mange at se af i regnen, og ingen Storm- eller Hættemåger fløj ’den forkerte vej’ denne fredag. Derfor går det an, at antage, at alle dagens mindre måger har været trækfugle. De fleste Stormmåger passerede oven i købet i småflokke på 10-30.
Normalt er det ringmærkerne, der har fuglene i hænderne, og træktællerne, som kun ser dem på lang afstand, men her er en Fuglekonge (Goldcrest), som havde opgivet ævred ude på odden og var lige til at samle op fra jorden. Den fik lidt håndvarme og nogle dråber saftevand at drikke, og så var den klar til at blive sluppet løs i en busk. Nu har den i hvert fald fået en chance mere i det barske liv som Europas mindste trækfugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Nyt fra stationen: Henrik Jørgensen er tilbage som ringmærker og bliver foreløbig et par uger.
Den standardiserede ringmærkning blev ikke gennemført i dag pga. hård regn. I stedet så vi STAR WARS VI, I og II. Derudover åbnede vi få net, i løbet af dagen, i håb om at fange nogle af de mange drosler som trak over haven.
I morges tog vi tidlig ud, inden det blev lyst, for at forsøge med natfangst. Emma, Amanda, Daniel og jeg gik langs stranden ved en 05-tiden. Det blev i alt til en Sjagger (Fieldfare) og en Stor Præstekrave (Common Ringed Plover). Fed tur!
Sofa-mærkning pga. dårligt vejr
Sjagger (Fieldfare) på natfangst
I aften er det Emma og Joshuas sidste aften på GFU. Vi siger, i morgen, på gensyn til stationen for at drage hjem til Emmas forældre i Nordsjælland i en uges tid. Derefter er det vores plan at tage til Blåvand Fuglestation i en måneds tid for at ringmærke. Det bliver spændede at se, hvordan det er at ringmærke på Blåvand. I 2021 har vi planer om fortsat at ringmærke på fuglestationer, hvorend corona giver os lov til at tage hen. Måske Mongoliet, Ottenby eller Eilat? Vi får se.
Emma og jeg har ringmærket på GFU i hhv. 2 og 3 måneder stor set hver dag. Det har været en udsøgt fornøjelse at spændere tilværelsen i denne dejlige have. Fuglestationsmiljøet er noget helt særligt her på GFU. Folk er søde og kommer godt ud af det med hinanden. Noget af det der gør stationen så fantastisk er også det frivillige arbejde som styre- og arbejdsgruppen udfører hernede.
Vi vil gerne sige stort tak til jer alle, for at gøre dette sted til noget helt specielt, med mulighed for at bo med så søde mennesker og dyrke sin passion. Kæmpe tak til Hans, Gert, Bo og resten af de frivillige på GFU.
Vi ses forhåbentlig igen meget snart!
Dagens ringmærkingstal:
Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Daniel Whitelegg, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Amanda Johannisson, Ole Friis Larsen.