Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Forårstegn i massevis
Ringmærkning: I løbet af natten var der sket et vejrskifte hvor vinden var drejet fra vest til syd øst. Vi var derfor spændte på om vejrskiftet ville sætte gang i fuglene og vil blev ikke skuffet. Allerde på første runde fangede vi 10 fugle, her i blandt årets første Løvsanger (Phylloscopus trochilus), som vi desværre ikke fik taget et billede af, da vi gerne ville hurtigt ud på anden runde, som ofte er en runde med mange fugle.
Første runde viste sig dog at være den bedste runde og vi sluttede på 25 mærkninger, her i blandt årets første Rødstjert (Phoenicurus phoenicurus) og en han af den altid nydelige Rødtoppede fuglekonge (Regulus ignicapilla), som er lidt af en Gedser specialtiet. Måske fordi der langs Falsters Østkyst er en forholdsvis pæn bestand af arten i plantagerne bag klitterne.
I modsætning til i går var der ingen aflæsninger af tidligere mærkede fugle i dag. Et forhold som tydeligt viser at fuglene har forladt Gedser for at trække videre mod yngleområderne. Skønt og livsbekræftende.
En ung Rødstjert han. Et smukt forårstegn. Foto: Jennifer Lüdtke
Rødtoppet fuglekonge han. En Gedser specialitet og en ægte skønhed. Foto: Jennifer Lüdtke
Trækket på Odden: Vinden var skiftet, så den kom fra sydøst og lå på omkring de 4-5 m/sekundet og der var mellem 7 til 11 grader i løbet af standard tidens periode. Vindskifte er altid en god ting, da der kan ske en spændende ændring i fugletrækket.
Det medbragte også overraskelser, da flere flokke af bjergænder (Aythya marila) og skeænder (Spatula clypeata) begyndte at komme trækkende fra vest mod øst. Vi havde et samlet antal på cirka 1200 bjergænder og 250 skeænder. Ederfuglene (Somateria mollissima) var der dog ikke mange af, kun et antal på 511 individer trækkende i obsperioden, og 140 i ekstra tiden. Morten og Benjamin Lisse var med fra start og bidrog med god hjælp og selskab i hele obsperioden. Morten fik øje på en gulirisk (Serinus serinus) og hørte den kalde flere gange, det er den første på Odden i år. Flere svaler (Hirundinidae) og to gule vipstjerter (Motacilla flava) kom trækkende forbi, som var nogle af de nye observeret forårsarter.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen
En af de mange flokke af skeænder der trak forbi. Foto: Jimmy Skat Hansen
Folk på Stationen: Marith Mol, Jimmy Skat Hansen, Jennifer Lüdtke, Susanne Primdahl, Søren Mygind, Oliver Bøgh Jensen