Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (9)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (20)juli (19)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (30)dec. (8)
Meget få fugle, men hyggeligt besøg
Jeg vil starte med et morgenbillede ud over engen, og så har jeg nok også allerede indikeret, at der ikke er mange fuglebilleder at vælge imellem i dag.
Men morgenlyset giver nu også tit nogle flotte farver til landskabet, når solen er lige ved at tænke på at stå op.
Der blæser stadig en rigtig strid sydvestenvind hernede på Danmarks sydligste punkt, så det er ikke så sært, at småfuglene gemmer sig. Det startede ellers fint med en vindstyrke på 6,2 m/s, men vinden tog til gennem ringmærkningsperioden og var på 12,3 m/s, da den var på sit højeste.
Robin var på besøg igen, og denne gang havde han taget sin far og lillebror med. Med den interesse Robin har i fugle og ringmærkning, gjorde det ikke så meget, at der kun var ganske få fugle, for det gav masser af tid til at snakke om, hvad man laver, når man er ringmærker.
Der blev også kigget på udstoppede fugle og gået på opdagelse i de gamle fuglebøger, der er til salg på fuglestationen. Begge drenge fik sig en bog med hjem, og derudover kan fuglestationen sige tak for et ekstra bidrag til stationsuglen, som altid villigt tager imod både kontanter og mobile pay.
Robin med en Gulbug
Da jeg var færdig med at lukke nettene, havde der været en dame forbi med en død Solsort med ring på, og der var vedlagt et visitkort med forklaring. Det var en 2K hun, og et kig i databasen viste, at den var ringmærket her på stationen den 17.06.2021.
Det er så dejligt, når folk bakker op om vores arbejde ved at gøre sig ulejlighed med at aflevere en ringmærket fugl.
Hvis man ikke lige er i nærheden af en fuglestation, kan man altid indberette fundet af en ringmærket fugl direkte til Ringmærkningscentralen på fuglering.dk
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Solsort / Blackbird 0 (1)
Kærsanger / Marsh Warbler 1 (0)
Rørsanger / Reed Warbler 1 (0)
Gulbug / Icterine Warbler 2 (2)
Havesanger / Garden Warbler 1 (1)
Løvsanger / Willow Warbler 1 (0)
Dagens total 6 (4)
Ringmærkningen blæste væk i vinden
Vinden fortsatte i dag, hvor den slap i går, så ringmærkningen blev sat på pause.
Jeg var ude til sædvanlig åbningstid og forsøgte med de mindst udsatte net, men det lykkedes mig kun at finde 19 rolige netmeter. De andre steder, jeg forsøgte, måtte jeg kæmpe noget for at få nettene rullet sammen igen.
Jeg måtte erkende, at en middelvind på 14,9 m/s med vindstød på 18 m/s er for meget, og jeg lukkede også de to rolige net igen.
Derefter fik jeg gjort lidt rent, bagt boller og lavet ingenting, før jeg midt på formiddagen besluttede mig for at køre til Bøtø for et sidste forsøg på at finde den lille sommerfugl, der hedder Spejlbredpande. Den findes nemlig ikke hjemme i Midtjylland, hvor jeg bor, så det ville være en ny art for mig.
Det ville ikke lykkes, men Sort Ildfugl så jeg igen og igen, og den var jeg ellers så glad for at have set for første gang i lørdags.
Jeg beklager meget, men dagens eneste billede bliver af denne sommerfugl. Den kan både flyve og hedder noget med fugl, så jeg håber, det går.
Sort Ildfugl på brombærblomst
Efter 4 timer i Bøtø-skoven og på diget, fik jeg handlet, og da jeg havde spist en meget sen frokost, brugte jeg et par timer i stationshaven. Vinden havde fået rigtig mange brombærranker blæst ud i netbanerne, så det skulle lige ordnes, så jeg ikke kommer op at slås med dem i morgen. Og så skulle nettene ved søen også lige ordnes efter den kraftige blæst.
Jeg forstår ikke rigtigt, hvorfor jeg er træt, når jeg egentlig har haft en fridag :-)
Fuglene kunne ikke ramme nettene
Så skal jeg da lige love for, at vi fik et vejrskift. Det var ellers ved at være en vane med det varme, tørre sommervejr, hvor der kun kom en sjælden byge, som hurtigt var overstået.
Allerede kl. 4.15, da nettene skulle åbnes, blæste det 10,3 m/s med vindstød på 12,3 m/s, og ifølge vejrudsigten skulle vinden tiltage hen over dagen.
Jeg åbnede kun de 9 net, der var bedst beskyttet mod vinden fra sydvest, og inden jeg kunne lukke nettene efter standardperioden, var vindstyrken også kommet op på 14,4 m/s med vindstød på 17,6 m/s.
Enten kunne fuglene ikke ramme nettene i den blæst, eller også sneg de sig rundt i krattet, hvor der var mest læ. I hvert fald har jeg ikke fanget én eneste fugl i dag, og det tror jeg faktisk aldrig er sket før.
Jeg ved ikke, om jeg har en sjette sans, der sagde mig, at jeg ville komme til at mangle billeder til bloggen igen i dag, men da jeg havde åbnet nettene tog jeg kameraet med hen til Poststien og fotograferede solopgangen.
Derefter gik jeg tilbage til huset og videre ned over engen, hvor jeg tog et billede mod vest langs kysten ind mod Gedser by.
På det tidspunkt var der allerede lidt hvidt på bølgerne, selvom blæsten endnu ikke var så kraftig.
Jeg vil slutte dagens blog af med billeder af et par stykker af de harer, der opholder sig i haven, og som er så vant til ringmærkerne, at de knapt gider flytte sig, når vi går forbi.
Jeg skal gøre mit bedste for at have lidt fugle at berette om i morgen, men vejrudsigten ligner desværre den i dag.
Morgenregn i stride strømme
Da vækkeuret ringede, sjaskede regnen ned, og det blev en våd fornøjelse, da nettene endelig kunne åbnes en halv time for sent.
Det betød til gengæld, at fuglene var vældig aktive efter regnvejret, så der var noget at lave på de første runder.
Faktisk har jeg ingen fuglebilleder til bloggen, for alle dagens fugle blev fanget i løbet af de første par timer, og så gik resten af formiddagen med rene motionsrunder, lige bortset fra en enkelt Kærsanger (dem der ikke vil fotograferes) og genfangst af den Rødstjert, jeg viste i går.
Det dur jo ikke med en blog uden billeder, så jeg var heldig, at der sad en flot Moskusbuk i et af nettene, da jeg lukkede. Den var godt nok stor, men 100% venligsindet og flot med solen skinnende i "metallakken".
Moskusbuk
Eva tager hjem i morgen, så i eftermiddags skulle vi lige op og se den nye udsigtsplads ved Bøtø Nor. Hvor er det dejligt, at der nu er et sted, hvor man har solen i ryggen, når man besøger området om eftermiddagen.
Eva læser lidt informationer om området, før vi går hen til observationsplatformen.
Her bliver lidt stille, når Eva tager hjem, men så er det godt, at Søren Mygind kommer og holder mig med selskab, samt tager sin del af tørnen ved nettene.
Forhåbentlig får vi lidt flere fugle at deles om.
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Rødstjert / Redstart 0 (1)
Solsort / Blackbird 0 (1)
Kærsanger / Marsh Warbler 6 (0)
Gulbug / Icterine Warbler 4 (1)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 5 (1)
Tornsanger / Common Whitethroat 1 (0)
Gransanger / Chiffchaff 1 (0)
Løvsanger / Willow Warbler 1 (0)
Tornirisk / Linnet 1 (0)
Dagens total 19 (4)
Smådryppende dag
Tågen hang lavt, da jeg åbnede net i morges. Idet jeg passerede indkørslen til fuglestationens område, kastede jeg et blik over mod Poststien på den anden side af vejen, og så snart alle net var åbnet, måtte jeg tilbage for at tage et billede af det smukke landskab.
Nu skal bloggens overskrift jo ikke misforstås. Vi har skam haft tørvejr hele dagen - det var fuglene, der kom smådryppende helt fra første runde, og de sidste tre runder var der ikke flere at tage af.
Det blev endnu en varm dag i havens netbaner, hvor der er læ for vinden, og de sidste runder var næsten ikke til at holde ud i den fugtige luft, hvor sveden ikke rigtigt ville fordampe fra huden.
Kærsangerne toppede listen over ringmærkninger i dag, og da de også har været pænt repræsenteret de foregående dage, er jeg efterhånden nødt til at vise et billede af en af dem.
De er bare ikke til at få til at sidde pænt til foto, så I må nøjes med et uskarpt billede, hvor man tydeligt kan se, at den skælder fotografen godt og grundigt ud.
Kærsanger
Så var dagens Rødstjert lang mere forstående overfor fotografens ønsker.
Ung Rødstjert
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Jernspurv / Dunnock 0 (1)
Rødstjert / Redstart 1 (0)
Solsort / Blackbird 0 (2)
Kærsanger / Marsh Warbler 5 (0)
Gulbug / Icterine Warbler 1 (0)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 2 (0)
Tornsanger / Common Whitethroat 2 (1)
Havesanger / Garden Warbler 2 (2)
Munk / Blackcap 1 (0)
Gransanger / Chiffchaff 1 (0)
Skovspurv / Tree Sparrow 0 (1)
Dagens total 15 (7)
Jeg vil slutte dagens blog af med et billede af min værelseskammerat. Jeg listede mig til at slå blitzen til og fotografere den, da jeg stod op i morges.
Sød museedderkop, ikke?
Jubiii - intet skybrudsvarsel til morgen
Det var en god start på dagen at opdage, at der ikke længere var skybrudsvarsel for Gedser. Det kom så på igen senere, men først fra kl. 11, hvor standardmærkningen ville være overstået.
Jeg holdt alligevel godt øje med DMI's radar, og Eva blev i aftes instrueret i, hvordan hun kunne hjælpe ved at klappe nettene sammen, hvis jeg pludselig fik travlt med at tømme for fugle pga. regn.
Eva er min veninde fra Lyngby, som flere gange har benyttet sig af den lette adgang til at besøge mig, når jeg er i Gedser.
Men der kom flere på besøg i løbet af morgenen. Robin på 11 år kom forbi sammen med sin morfar, Bent.
Robin er meget fugleinteresseret, og jeg var imponeret over, at han kunne kende samtlige fugle, så snart jeg tog dem op af posen.
Fuglekyndige Robin skulle selvfølgelig holde et par fugle og have lov til at slippe dem fri. Her er det en Gulbug, og senere slap han en flot Tornirisk han fri.
Foto: Bent Aksel Kofoed
Der var fugle fra morgenstunden, men det gik ret hurtigt i stå, så det blev ikke til så meget totalt set. Der var flest Gulbuge i dag, og en enkelt af dem havde en ring på, hvor nummeret ikke umiddelbart virkede bekendt. Men ringen var dansk, så jeg spekulerede ikke mere over det, mens ringmærkningen stod på.
Da dagens fugle skulle tastes i fuglestationens ringmærkningsdatabase, viste det sig, at den Gulbug faktisk var ringmærket et andet sted. Den blev indrapporteret til Ringmærkningscentralen, og der kom lynhurtigt svar tilbage, at fuglen var ringmærket på Christiansø den 21. maj sidste år. Dengang blev dens alder også noteret som 2K+, så den er altså kommet til verden i 2019 eller tidligere.
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Solsort / Blackbird 1 (0)
Kærsanger / Marsh Warbler 4 (0)
Rørsanger / Reed Warbler 1 (0)
Gulbug / Icterine Warbler 7 (2)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 2 (3)
Tornsanger / Common Whitethroat 1 (1)
Havesanger / Garden Warbler 2 (0)
Munk / Blackcap 1 (0)
Bogfinke / Chaffinch 0 (1)
Tornirisk / Linnet 1 (0)
Gulspurv / Yellowhammer 0 (1)
Dagens total 20 (8)
Truende regn reducerede omfanget af dagens ringmærkning
Det var sådan en dag med en nedbørsradar, som kan gøre en ringmærker nervøs, så jeg valgte at nøjes med 101 netmeter, så jeg hurtigt kunne lukke, hvis det blev nødvendigt.
Da alle net var åbnet, gik der heller ikke mere end en halv time, før jeg måtte klappe dem sammen, fordi radaren viste, at en kraftig byge ville ramme fuglestationen i løbet af ca. 5 minutter.
Det blev ikke til noget særligt, og 40 minutter senere var nettene åbne igen. Jeg kunne godt have klaret det med et par hurtige netrunder, men det er jo altid nemt at sige bagefter.
Fuglene holdt søndagsfri i dag. Kun 10 kiggede forbi, hvoraf de 7 fik en ring på, og de 3 fik aflæst den ring, de allerede havde.
Den sidste fugl i dag var en nyudfløjen Gulbug, som jeg efter ringmærkning slap fri samme sted, som den var blevet fanget.
Ung Gulbug, som ganske nyligt har forladt reden. Hale og vinger er slet ikke vokset ud i fuld længde endnu, og den har også stadig sine store gule mundvige.
Jeg glæder mig til morgendagens ringmærkning, efter DMI har pillet de store regnmængder af vejrudsigten. Forhåbentlig ser det lige så positivt ud, når jeg skal ud og åbne net kl. 4.15.
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Solsort / Blackbird 0 (1)
Gulbug / Icterine Warbler 2 (1)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 1 (0)
Gransanger / Chiffchaff 1 (1)
Tornirisk / Linnet 3 (0)
Dagens total 7 (3)
I dag var jeg nødt til at skifte gear
Efter de foregående stille dage, hvor jeg har kunnet slentre rundt på netrunderne, blev jeg pludselig nødt til at skifte gear i dag, for der var fugle i nettene. Efter de første 2 timer havde jeg pillet 29 fugle ud af nettene, men så gik det lidt i stå, og resten af dagen kom kun yderligere 16 fugle til.
Der går stadig rigtig mange ungfugle i nettene og også stadig stedets voksne ynglefugle. De ligger alle lavt i fedtscore. Men der er samtidig begyndt at komme flere voksne fugle igennem, som er virkelig velpolstrede og ved at være klar til at flyve syd på.
I dag kom otte Kærsangere, en Rørsanger og flere Gulbuge forbi, som så ud til at være fugle, der så småt er begyndt på efterårstrækket.
I går ringmærkede jeg tre nyudfløjne Gråspurve, og i dag kom fatter forbi ringmærkningsbordet. Han var i gang med fældningen ovenpå ynglesæsonen, og sjældent har jeg set en fugl, som manglede så mange vingedækfjer og havde så mange delvist udvoksede nye svingfjer.
Jeg synes, ringen pyntede på hans lasede udseende. Han var muligvis ikke enig, for han bed mig i fingeren, da jeg fotograferede ham.
Gråspurv han
Der kommer stadig unge Gransangere forbi hver dag. Jeg har vist ikke bragt et billede af nogen af dem endnu, så det skal være i dag.
Ung Gransanger
Den allersidste fugl i dag var en art, jeg sjældent har ringmærket, selvom jeg før har set den her i Gedser. Det var en ung fugl, så knap så farvestrålende, som en voksen han ville have været, men helt sikkert en fin fugl.
Ung Karmindompap
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Rødstjert / Redstart 1 (0)
Solsort / Blackbird 0 (2)
Kærsanger / Marsh Warbler 8 (0)
Rørsanger / Reed Warbler 1 (0)
Gulbug / Icterine Warbler 10 (1)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 1 (2)
Tornsanger / Common Whitethroat 3 (3)
Havesanger / Garden Warbler 2 (1)
Gransanger / Chiffchaff 3 (0)
Musvit / Great Tit 1 (0)
Gråspurv / House Sparrow 1 (0)
Skovspurv / Tree Sparrow 1 (0)
Tornirisk / Linnet 1 (0)
Karmindompap / Common Rosefinch 1 (0)
Gulspurv / Yellowhammer 2 (0)
Dagens total 36 (9)
Tilbage på samme antal som i forgårs
Der har ikke været mange fugle, men jeg har faktisk kun gået en enkelt tom runde i dag. Det gør altså en kæmpeforskel at have en enkelt fugl eller to med tilbage i forhold til at gå hele runden fuldstændig forgæves, så jeg er i godt humør i dag.
Jeg fik også besøg af Bo Kayser, så vi fik gennemgået hele verdenssituationen over frokosten, som blev nydt i solen ude foran huset. Det er altid hyggeligt at få besøg, når jeg er på GFU, for det er typisk mennesker, jeg kun ser, når jeg er herovre.
For at komme tilbage til fuglene, så kan jeg konstatere, at Gråspurveungerne har forladt redekassen. Jeg har sat ring på tre af dem i dag, og de har ikke været længe ude i den store verden, for deres vinger var så korte, at ringmærkningsdatabasen brokkede sig, da jeg indtastede målene.
Deres vinger målte hhv. 64, 68 og 69 mm., og en voksen Gråspurv har en vingelængde på 71-85 mm.
For sjov målte jeg også deres korte haler, og der var også et stykke vej til voksenlængde på 50-69 mm., idet ungernes haler lå mellem 42 og 50 mm.
Nyudfløjen Gråspurveunge - læg også mærke til de store gule mundvige.
Jeg fik også en fugl i hånden i dag, som bed mig lidt i fingrene. Det var en Rødrygget Tornskade, og heldigvis for mine fingre var det en ungfugl, for de har ikke så skarpt næb som de voksne.
Jeg er ret vild med tornskader, så det var et dejligt besøg. Og så synes jeg, en ung Rødrygget Tornskade har en utrolig flot fjerdragt. Prøv bare at nærkigge billedet af den.
Ung Rødrygget Tornskade, der smiler til fotografen
På dagens den allersidste runde oplevede jeg dagens allerhøjeste nuttethedsfaktor. Der sad to nyudfløjne Gærdesangerunger, som helt sikkert lige havde forladt reden. Deres vinger og haler var så korte, at de nok kun lige akkurat kunne flyve. De fulgtes ad, for de sad lige ved siden af hinanden i nettet.
De fik hurtigt en ring på hver, og så blev de båret tilbage til det sted, hvor de blev fanget, så de hurtigt kunne blive genforenet med forældre og eventuelle andre søskende.
Jeg tillod mig dog lige at tage et par billeder af dem, før jeg slap dem fri.
Nyudfløjne Gærdesangerunger
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Landsvale / Barn Swallow 1 (0)
Solsort / Blackbird 1 (0)
Kærsanger / Marsh Warbler 3 (0)
Gulbug / Icterine Warbler 1 (2)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat 2 (1)
Tornsanger / Common Whitethroat 0 (1)
Havesanger / Garden Warbler 0 (1)
Munk / Blackcap 1 (0)
Gransanger / Chiffchaff 1 (0)
Træløber / Treecreeper 0 (1)
Rødrygget Tornskade / Red-backed Shrike 1 (0)
Gråspurv / House Sparrow 3 (0)
Tornirisk / Linnet 1 (0)
Dagens total 15 (6)
Det går den helt forkerte vej
Der har sandelig ikke været meget at lave i dag. Netrunderne har selvfølgelig været der, og de har været lige så lange at gå, som enhver anden dag.
Men bunden må da snart være nået med kun 9 fugle ringmærket og 4 aflæst.
Det så ud til, at Gulspurvenes unger havde fået lov til at lege uden opsyn, for der var hele tre, som overså nettet og fik ring på tidligt i morges. Gulspurv kom således til at udgøre en tredjedel af dagens ringmærkninger.
En ung Gærdesmutte kom også forbi, og blev både ringmærket og fotograferet.
Gærdesmutte
Jeg synes, en Træløber altid er noget særligt i hånden, og en juvenil fugl, hvor hver en fjer er fuldstændig ny, er bare så smuk. Den kunne godt opveje en hel del af de fugle, der udeblev.
Træløber
Jeg var rigtig glad for den Sortstrubede Bynkefugl, jeg ringmærkede i går. Det var nok en af dens søskende, der kom forbi i dag, men den blev ikke fotograferet.
Det blev til gengæld det par, der måske er forældre til dem, da jeg gik tur på engen sidst på dagen i går. Hans kan i hvert fald fortælle, at de tit er set derude.
Billedet er taget i modlys på for stor afstand, men de er der.
Sortstrubet Bynkefugl, hun til venstre og han til højre.
Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:
Gærdesmutte / Wren 1 (0)
Sortstrubet Bynkefugl / Stonechat 1 (0)
Gulbug / Icterine Warbler 1 (1)
Tornsanger / Common Whitethroat 1 (1)
Munk / Blackcap 0 (1)
Musvit / Great Tit 1 (0)
Træløber / Treecreeper 1 (0)
Tornirisk / Linnet 0 (1)
Gulspurv / Yellowhammer 3 (0)
Dagens total 9 (4)