Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (2)feb. (1)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (11)juli (10)aug. (31)sept. (30)okt. (29)nov. (8)

Et ordentligt læs hvepseædere

fredag 31. august 2018
af Af Ole Friis Larsen

To meget forskellige dage på landets sydspids. Det er et privilegium at arbejde for Gedser Fuglestation, når tingene flasker sig på den måde. Torsdag silede regnen ned, og vi kunne heldigvis stå i tørvejr og se svømmeænder flyve forbi i hundredvis. Anders Odd Nielsen fandt en Sildemåge (Lesser Black-backed Gull), som udfordrede ham til halvanden times arbejde med bøgerne hjemme på stationen, før han var sikker på at kunne dokumentere den baltiske underart fuscus, som er sjælden i Danmark. Og så var der Sortternerne (Black Tern), som løb op i 124 med en enkelt flot på over 40. Ikke ringe på en regnvejrsdag med vinden i sydøst.

 Fredag tegnede helt anderledes straks fra solopgang. Det havde regnet natten igennem, men morgenmørket var tørt, og vinden var omme i nord. Hvad ville sådan en dag give? Anders Odd måtte blive på stationen og hjælpe Lars Ulrich Rasmussen med at sætte net op. Et døgns regn helt frem til den tidlige morgen tydede på en travl morgen for de to ringmærkere med mange fugle, som havde afbrudt trækket i det våde vejr og ikke var kommet videre endnu.

 Odden Rorhog 00001Ung Rørhøg (Marsh Harrier) på udtræk ved Gedser Odde fredag morgen. Forskellene i de lyse felter på vingerne og og hovedet kan være med til at vise, om en indtrækkende fugl er den samme som den, der fløj ud lidt forinden og nu kommer retur, eller det var to forskellige fugle. (Foto: Ole Friis)

Over havet var det meget småt med træk. Ingen terner, ingen svømmeænder og kun Sortænder (Black Scoter) og Ederfugle (Common Eider) i spredte småflokke, men efter et par timer var der pludselig en skrue på omkring 30 Hvepsevåger (Honey Buzzard) som prikker højt oppe på den stadig grå himmel mod nord. Det klarede mere op, blev lunt, og så kom der gang i rovfuglene. Lokalt spøger vi ofte med, at Gedser ikke er god for Hvepsevåger, de skal ses ved Hyllekrog, mens de senere og med sydligt orienterede Fjeldvåger (Rough-legged Buzzard) er en Gedser-specialitet. Det var anderledes denne fredag, og vi endte med at have talt 830 Hvepsevåger med forskellig bemanding hen over dagen. Det er et godt tal for en god dag i felten på Lolland-Falster og for Gedser er det en stor dag for hvepseæderne. Også trækket af Rørhøge var helt fint med 20. Smukt var det også med 10 Fiskeørne (Osprey) og 3 Lærkefalke (Hobby).

Odden Hvepsevage 00001 Fire af fredagens 830 Hvepsevåger (Honey Buzzard) på udtræk fra landets sydligste punkt. Der er stor variation i dragterne og forskel på hanner, hunner og årets unger. Der findes næppe to Hvepsevåger, der er helt ens. Fredag var langt de fleste adulte fugle, men der var også juvenile imellem. (Foto: Ole Friis)

Og så var der Nøddekrigerne (Nutcracker). Vi havde set, at der kunne være en invasion på vej med op mod en snes i trækforsøg ved Falsterbo for fire dage siden, så det var vel bare et spørgsmål om tålmodighed og omhu i tællearbejdet, før et par stykker viste sig ved Gedser Odde. Pludselig lød et jubelråb fra Anders Odd Nielsen, som var færdig med at ringmærke og nu sad lidt fra os og kiggede mod nord. De var langt væk, men lidt efter lidt fik vi alle sammen rettet teleskoperne ind på de to korthalede fugle, som kom ned mod os, men endte med at forsvinde bag træerne ved fuglestationen og lidt efter returnere mod nord. Nøddekriger er ikke hverdagskost, men et glimrende krydderi på dagens ret på odden.

Odden ringmaerkere 00001Lars Ulrich sætter Goetz-Rainer ind i arbejdet som ringmærker på Gedser Fuglestation (Foto: Ole Friis)

Anders Odd Nielsen har arbejdet en uges tid på Gedser Fuglestation som ringmærker og trækobservatør. I går var det slut, og han skulle af sted til sin uddannelse. Til gengæld fik den canadiske ringmærker Goetz-Rainer Ebel fra Edmonton, Alberta. Han har en A-licens i ringmærkning fra Australien og har valgt Gedser Fuglestation i Danmark på sine rejser verden rundt for at studere, hvordan fuglestationer fungerer. Goetz-Rainer bliver her næsten hele september – så I skal nok få trænet jeres engelsk, når han begynder at skrive her på bloggen.

Fredagens resultat for ringmærkerne blev 83 funklende nye ringe på 13 arter - læg især mærke til Vendehalsen (Wryneck) - den var de glade for. 24 fugle i nettene havde allerede ring på og bidrog således til vores viden om fuglenes rejsetid, udbredelse eller noget andet.

 Odden ringmaerkning

Regnvejr hele formiddagen - net oppe i eftermiddag

torsdag 30. august 2018
Anders' svenske fangst
af Lars Ulrich Rasmussen

Dagen startede med regn fra før solopgang og frem til middagstid. Anders Odd og jeg åbnede nettene kl 14 og det blev helt hæderligt med 60 ringmærkede fugle.

Ved lukketid kl 19, fløj der en landsvale i nettet og en glad Anders stod så der med en svensk ringmærket fugl!

anders og svalen

Dagens fangstal: 

 

Nymærkede

Aflæste

Landsvale / Barn swallow

2

1

Rødhals / Robin

1

 

Rødstjert / Redstart

8

 

Kærsanger / Marsh Warbler

1

 

Rørsanger / Reed Warbler

2

 

Gulbug / Icterin Warbler

5

 

Gærdesanger / Lesser Whitethroat

12

3

Tornsanger / Whitethroat

7

1

Havesanger/ Garden Warbler

7

3

Munk / Blackcap

8

1

Løvsanger / Willow Warbler

3

 

Grå Fluesnapper / Spotted Flycatcher

2

 

Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher

2

 

Musvit / Great Tit

 

2

I alt

60

11

 I morgen ankommer Rainer Ebel.

Rainer kommer fra Canada og skal være ringmærker her på Gedser Fuglestation i den næste måneds tid.

Gad vide hvad vi kan lære af en ringmærker fra det store land mod nord?

Stor Sylvia-dag

onsdag 29. august 2018
af Vagn Lind

Efter en nat med vestenvind og derefter vindstille, startede morgenen med 3-5 ms fra sys og sydøst, tørvejr hele dagen og senere sol samt 18-22 grader.

En lækker dag for mig at slutte af med.

Og jeg skal da love for at vi fik besøg af Sylviaer i det stille vejr. Vi måtte have både Anders Odd og Hans tilkaldt for at holde trit med de mange fugle i nettene. Fangsterne fortsatte helt til over middag inden vi valgte at slutte for i dag.

Af arter i dag skal nævnes en god håndfuld Rødhalse i de første net i morges. Jeg troede det ville fortsætte sådan, men nej.

En Rødtoppet Fuglekonge i august er ikke helt sædvanligt.

Som sagt er det sidste dag for mig i denne omgang. I Guder, hvor kunne jeg da godt have fortsat et par uger mere, men sådan skulle det jo så ikke være.

Vi havde så pisketravlt i dag, at der ikke blev taget nogen billeder.

I stedet får I en liggende selfie af Vagn lind, der vinker ”På gensyn, GFU”.

IMG 1321

I'll be back !!

Dagens fangster: 

 

Nymærkede

Aflæste

Spurvehøg / Sparrowhawk

1

1

Vendehals / Wryneck

1

 

Jernspurv / Dunnock

5

 

Rødhals / Robin

5

 

Nattergal / Thrush Nightingale

1

 

Rødstjert / Redstart

6

1

Kærsanger / Marsh Warbler

15

 

Rørsanger / Reed Warbler

8

 

Gulbug / Icterin Warbler

11

1

Gærdesanger / Lesser Whitethroat

31

6

Tornsanger / Whitethroat

32

8

Havesanger/ Garden Warbler

38

2

Munk / Blackcap

23

4

Gransanger / Chiffchaff

3

 

Løvsanger / Willow Warbler

8

 

Rødtop. Fuglekonge / Firecrest

1

 

Grå Fluesnapper / Spotted Flycatcher

3

 

Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher

3

 

Rødrygget Tornskade / Red-backed Shrike

1

 

Skovspurv / Tree Sparrow

1

 

I alt

197

23

 

En fin dag

tirsdag 28. august 2018
- med hele 14 arter
af Vagn Lind

Vi startede med 16 grader og vestenvind,som heldigvis kun var på 6-7ms.

Det tegnede således til at blive en rimelig god mærkningsdag. Tørvejr hele dagen: dejligt!

 2. netrunde ca. ved 6:30 tiden plejer at være den mest givtige og det viste sig i dag igen at være tilfældet. Vi syntes selv at vi havde meget travlt. Desværre ebbede det så derpå temmelig meget ud, men lidt ekstra fugle blev det da til.

Det blev mest de sædvanlige arter, der blev fanget i dag.

 Jernspurv 2  

En enkelt Jernspurv gik i nettet: en forløber for alle de andre af samme art, som vi har i vente.

DSC 0012 2

Grå fluesnapper

Også i dag fik vi en Spurvehøg, denne gang en ung han.

 spurvehog3

Her har vi ham; -og denne gang fra rygsiden.

 28aug

Spurvehøg

mandag 27. august 2018
- og alt for megen blæst og regn !
af Vagn Lind

Vi vågnede op til 17 grader og 11 ms fra SØ. Vinden drejede i S og vi måtte holde pause pga. regn flere gange. Ved 11-tiden opgav vi yderligere fangst, da blæsten tog til:  17ms og det trak op til noget mere voldsom regn.

Hans kom ud og kiggede til os (der var jo selvfølgelig friskbagte boller), og vi havde besøg af en interesseret turist, Romy fra Tyskland, som Lars havde lavet aftale med i går. Hun fik da set lidt ringmærkning selv om tallene var noget moderate i dag.

Anders Odd mente det var ved at være på tide at sætte det ekstra drossel/spurvehøge-net op og ganske rigtigt: der gik en lækker ung hun i nettet!

Spurvehog 

Ellers var dagen ud over det dårlige fangstvejr præget af træk af en masse Skovpibere, hvoraf vi da også fik fanget 5.

 27aug

 

Store munke-dag

søndag 26. august 2018
- men først efter en regnvejrsnat
af Vagn Lind

Vi har fra i går og natten over fået 17 mm regn og vestenvinden blæser med 8-10 ms.

Det betød, at vi pakkede våde net op nu til morgen, men det skulle holde nogenlunde tørt her til formiddag. Forhåbentlig er der ikke så megen vind, at vi ender op med ligeså elendig en mærkningsdag som i går.

Og det gik da også meget bedre:   57 nye og 16 aflæsninger. Og tørvejret holdt ved resten af dagen.

Ellers blev det ”Store Munkedag” i dag. 29 af slagsen havde valgt at flyve i nettene fra morgenstunden.
Også 1 Nattergal, 2 Rødryggede Tornskader, 1 Grå fluesnapper og et par Acroer kiggede forbi nettene og fik ring på.

blaamejse 
Ung Blåmejse aflæst

IMG 1297 2 
Av for D-----, hvor de bider!

26aug

 

 

Så kom dagen uden fugle - næsten!

lørdag 25. august 2018
af Lars Ulrich Rasmussen

Hans havde forudsagt at det ikke blev en stor ringmærkningsdag med frisk vind fra vest og temperaturer på 15 gr og han fik ret: En meget stille dag. 9 fugle ringmærket og ligeledes 9 stk aflæst.

På kontoret havde vi besøg af en alien fra det udvendige rum. En græshoppe af en slags, der mest af alt mindede om det hæslige moderdyr i den gode gamle science fiction gyser "Alien 1"  - se foto!

 alien one

 

Den unge flagspætte var dagens indslag udover de gængse Sylvia-arter.

st flagspaette 25082018

Markering 001

 

Tropenat

fredag 24. august 2018
- men skuffende fuglemængder!
af Vagn Lind

Temperaturen i nat kom ikke under 20 grader, så det blev igen en tropenat.

Da nettene skulle sættes til morgen, faldt temperaturen til 17 grader og steg til max. 18,5. Vinden startede i SV og drejede til V, desværre med 6-10 m/s. Det gav lidt vel rigelig blafren i nettene.

lige paa

Rødrygget Tornskade

Fangsterne i dag holdt sig da også på et meget middelmådigt niveau, både med hensyn til arter og antal.

Vi måtte desuden holde en times pause med lukkede net på grund af regnvejr. Nu må vi så håbe, at vestenvinden kan bringe mange nye og spændende fugle til disse kanter til i morgen!

skovpiber

Skovpiber

24aug

Sylvia-sangere

torsdag 23. august 2018
blev dagens topscorere
af Vagn Lind

En varm og solrig dag fik vi endnu en gang. Den startede med 18 grader og svag vind fra S og SV og endte op med op imod 23 grader.

Fugle i nettene var der temmelig få af i dag (se dagens tal).

Gærdesangeren blev dagens hovedart, men også de andre Sylviaer kunne være med. Desværre ingen rariteter i dag.

 gaerdesanger2 2

Hans og Gert ryddede op på stationens bibliotek (ud med alt muligt gammelt l...). Også udtjente hvidevarer blev læsset på traileren og kørt til genbrug.

Smeden kom og monterede en ny vandvarmer, - uha, det bliver dejligt at komme i bad: det synes vi, men nok også vores omgivelser.

 taeer

23aug

En stille og rolig dag på kontoret

onsdag 22. august 2018
af Vagn Lind

Vinden var i dag sprunget om i sydøst med 6 m/s, hvilket ikke rigtig var en fordel for antallet af mærkninger.

Alle løvsangerne fra i går var borte og nye var ikke kommet til. Nattergal og et par skovpibere var vel det mest eksotiske i dag. Så fik vi efterårssæsonens første Rødhals, - så er de også i gang.

Egentlig ville vi gerne have haft en travl dag som i går, men det var på den anden side også dejligt at kunne være noget mere afslappede.

P1010020 

Nu blomstrer kaktus nr. 2: Hvor er de smukke

 

Vi havde besøg af elektrikeren,som skulle finde ud af hvorfor man fik stød, hvis man i brusebadet rørte ved armaturet. Det viste sig, at der var overgang i den helt nye varmtvandsbeholder, så nu må vi undvære varmt vand et stykke tid. Etagevask på gammeldags maner.-øv!!
Heldigvis ringede Hans lige med en melding om, at smeden kommer i morgen med en ny beholder.

Det må man da kalde hurtig service!!

 P1010025

Tidselsommerfugl på engen

 22aug


1   |  2  |  3  |  4     NÆSTE