Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En svær start på en rigtig god dag

lørdag 27. april 2019
Opdateret med foto
af Susanne Primdahl

Der havde været bulder og brag og torden og lynild i løbet af natten, så da vækkeuret ringede, silede regnen ned. Jeg konfererede kort med Vagn, og så satte vi vækkeuret 1½ time frem, hvor radaren ville vise, om der overhovedet kunne gennemføres standardmærkning i dag.

Da vi stod op, var der stadig lidt regn i luften, men ikke mere, end nettene kunne åbnes 1 time og 3 kvarter forsinket, og dermed kunne vi stadig klare en standardmærkning, medmindre regnen tog til i stedet for at forsvinde helt.

Vinden startede i vest, kørte ned i sydvest for at ende i syd - meget anderledes end den efterhånden velkendte østenvind. Temperaturen lå på 9-11 grader, og vinden, som startede på 9 m/s, aftog til 1,5 m/s ved standardmærkningens afslutning. På det tidspunkt var solen også kommet igennem skydækket, hvorimod disen lå tæt ud over havet.

Allerede på anden runde var der en spændende fangst, da Vagn overbragte mig en forsinket fødselsdagsgave, som han kaldte det, i en fuglepose.
Jeg åbnede spændt posen, og ud kom en Sydlig Nattergal.

 IMG 3967 red

Den blev grundigt undersøgt for dragtkendetegn, mål og vingeformel for at være sikker på, at det var den meget sjældnere Sydlige Nattergal, og ikke vores almindelige Nattergal.
Vingen kunne yderligere afsløre, at der var tale om en 2K fugl - altså en fugl fra sidste år. Det ses på de store dækfjer med lys plet på spidsen, som er ungfuglefjer, der ikke er skiftet endnu.

 IMG 3960 red

I skal også lige have et billede af dens flotte rustrøde hale:

IMG 3958 red

Allerede en time senere havde Robert en specielt udseende Gransanger, som mistænkes for at være en Iberisk Gransanger. Den skulle beskrives i alle detaljer, fotograferes på kryds og tværs, og der skulle sikres en DNA-prøve i form af et par små fjer. Så vil tiden vise, om det virkelig er en Iberisk Gransanger.
Hans trådte hjælpende til i denne forbindelse, og det var også ham, der fotograferede fuglen, så i skrivende stund har jeg desværre ikke et billede at vise jer.

2019 04 27 mulig iberisk gransanger IMG 2095a

Her er den gransanger, som måske peger hen imod en iberisk: Ret stor og langvinget, med markant øjenbrynsstribe, meget gul i den forreste del samt ret gul undergump (ses ikke så tydeligt på dette foto). Men lad mig sige det med det samme: Vi er absolut ikke selv overbesviste om en iberisk gransanger, for der er andre ting, der tyder på alm. gransanger: Benene er lidt for mørke, og især gav den nogle lyde fra sig, der peger på alm. gransanger. Vi har reddet et par tabte fjer fra fuglen, som vi agter at indsende til DNA-analyse: Så må vi se, hvad den siger.

Hans.kl.21.30

Ellers bød dagen på besøg af en lille gruppe, som fik fortalt om ringmærkning og vist nogle af de ringmærkede fugle af Hans og Gert.

 IMG 3973 red

I eftermiddags ankom Nina og Clausjannic, og traditionen tro sørgede Nina for lækker aftensmad til os alle. Mange tak for mad, Nina!

Dagens fangster: Nymærkede (aflæste)

Gærdesmutte / Wren   8 (3)
Jernspurv / Dunnock   0 (2)
Rødhals / Robin   61 (18)
Sydlig nattergal / Nightingale   1 (0)
Husrødstjert / Black Redstart   1 (0)
Sangdrossel / Song Trush   8 (0)
Gærdesanger/ Lesser Whitethroat   6 (0)
Munk / Blackcap  8 (0)
Skovsanger / Wood Warbler   2 (0)
Gransanger / Chiffchaff   10 (2)
Løvsanger / Willow Warbler   6 (1)
Fuglekonge / Goldcrest   0 (4)
Kvækerfinke / Brambling   1 (0)
Tornirisk / Linnet   1 (0)
Grønirisk / Greenfinch   1 (0)
Gulspurv / Yellowhammer   0 (1)

I alt   114 (31)