Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Sjasket træk
I forhold til forårets trækobservationer ved Saksfjed-Hyllekrog på Lolland er de mange rastende fugle ud for Gedser Odde en kompliceret affære. Ud for Saksfjed-Hyllekrog flyver mågerne forbi, men ved Gedser Odde er der også en trafik af mere eller mindre lokale måger, og det kan være svært at afgøre, om en Hættemåge (Black-headed Gull), der kommer ind fra havet, er en fugl på træk, eller det er en måge, der er fløjet ud fra odden en time eller to tidligere. På samme måde med de tusinder af Ederfugle (Eiders) og Sortænder (Common Scoters), der kan ligge på vandet.
Fredag rastede over titusinde andefugle på det oprørte hav syd for Gedser Odde. Vejret var klart om eftermiddagen, og de fløj jævnligt op for lodsbåde eller for at flytte sig mod vest og drive mod øst igen, så det var forholdsvis nemt at registrere dem. Lørdag startede med heftige regnbyger, men ind imellem skinnede solen, og lyset var klart. Desværre var der stadig en tæt tåge af havgus lige over vandet, og det var ikke muligt at se fugle på vandet ret langt ude. Der kom heller ikke ret mange lodsbåde til at jage dem op, og dagens tal endte på lidt over to tusinde Ederfugle (Eiders) og lige under 1.600 Sortænder (Common Scoters). Der skal nok have været flere, som ikke var til at se, men antallet må alligevel have været nogle tusinde lavere end dagen før. De må være trukket uset videre, eller de er drevet så langt mod øst med strømmen i løbet af natten, at de ikke længere var til at se fra landets sydligste observationspost.
Ederfugle (Eiders) skyder genvej ind over land på vej mod øst. Foto: Ole Friis Larsen
Til gengæld var det faktisk muligt at registrere lidt sikkert træk af Ederfugle (Eiders) lørdag formiddag, fordi nogle småflokke fra vest skød genvej over land og fortsatte mod øst uden at stoppe op og lægge sig på vandet.
Ved Saksfjed-Hyllekrog noterede Preben Berg 13 Musvåger (Common Buzzards) på træk mod nordøst. Dem var der ingen af at se ved Gedser, men en enkelt Rød Glente (Red Kite) gled elegant lavt over bølgetoppene ind over land og videre mod nord, før den så ud til at lede efter føde lidt nord for fuglestationen.
De mørkere russiske Stormmåger (Common Gulls) af underarten/ssp. heinei er en specialitet, som ikke ses mange steder i Danmark. Et af dem er Gedser. Foto: Ole Friis Larsen
Måger flyver ofte tæt forbi observationsposten, og nogle vækker nysgerrighed, som en Stormmåge (Common Gull), der fløj forbi fredag eftermiddag. Den så umiddelbart usædvanlig mørk ud. Kunne det være en af den russiske underart/ssp heinei? Jo, det kunne det ifølge en kommentar fra Klaus Malling Olsen, efter at billeder af fuglen var lagt til bedømmelse på Facebookgruppen Western Palearctic Gulls. Farven på vingernes overside er gennemgående mørkere end på den hjemlige Stormmåge. Der er også lidt mere sort på vingespidserne.
Ringmærkningen blev heller ikke til noget lørdag. Regn og stærk blæst ville først og fremmest være en risiko for fugle, der røg i nettene, men vi kunne også risikere at få nettene ødelagt.
Det betød ikke, at Henning Ettrup og Lars Ulrich Rasmussen sov længe eller drev den af. Sådan en dag på fuglestationen bliver i stedet brugt til praktisk arbejde. Det kan være skriveri, noget der skal læses, rengøring, indkøb. Denne lørdag blev der også diskuteret design af nye poser til at transportere fuglene fra nettene til laboratoriet, hvor de bliver ringmærket – og Kim Liljehult havde tid til at bruge et par timer i køkkenet på flæskesteg, brun sovs, varm rødkål og kogte kartofler.
Desuden havde vi besøg af TV2 Øst, som ville lave et indslag om Havørnen (White-tailed Eagle), der blev fundet skuddræbt ved Hyllekrog, og filmede fugle i voldsom bølgegang ude på spidsen af odden.