Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
En svale gør ingen sommer, men luner alligevel
Gedser Fuglestations træktællinger på Gedser Odde handler mest om de mest almindelige fugle, der kommer forbi eller trækker ud. Det er dem, vi kan tælle systematisk i så store mængder, at det er muligt at lave statistikker, der kan sammenlignes fra år til år, så vi kan måle udsving og ændringer – for eksempel på grund af klimaet – men selvfølgelig glider sund kost bedst ned med gode krydderier og lækre desserter. Det gælder også for fugle, så vi vil gerne have en sjældenhed serveret ind imellem, når vi står ude på sydspidsen af Danmark i al slags vejr og i mange timer hver dag.
Derfor var det skønt, at en af fuglestationens ringmærkere, Chris Lamsdell, tog en pause lørdag formiddag og fik øje på en ung Sule (Northern Gannet). Det er en havfugl, som ikke bliver set ret tit så dybt inde i vores farvande, så det gjorde ikke noget, at vi kun kunne se den langt ude mod syd i vores teleskoper. Alle var glade.
Lidt senere var heldet med os igen, da vi kiggede grundigt på nogle få Landsvaler, der kom forbi. Dem er der ikke mange tilbage af, så de er i sig selv lidt krydderi på tælleriet, men pludselig råbte en af dagens medobservatører, Mads Bunch, at den ene var en Rødrygget Svale (Red-rumped Swallow). Det er en art, som hører til ved Middelhavet og slet ikke i Danmark i sidste halvdel af oktober, og selv om vi alle var erfarne trækobservatører med grundigt kendskab til fugle, var det vigtigt at få observationen dokumenteret med et billede eller to, og heldigvis lykkedes det.
Rødrygget Svale (Red-rumped Swallow) er selv i forholdsvis dårligt lys let at genkende med lang kløftet hale som en Landsvale (Barn Swallow) og en lys overgump. På unge fugle er den hvid som hos Bysvaler (House Martins). På adulte (voksne) fugle er den rød - som navnet antyder. Foto: Ole Friis Larsen.
Kameraet er blevet et vigtigt værktøj til dokumentation af fugle. Her er det ikke nødvendigt med knivskarpe billeder, og de må endda gerne være uskarpe, når bare man kan se de detaljer, der er nødvendige for at fastslå arten. Det kunne godt lade sig gøre, selv om den Rødryggede Svale (Red-rumped Swallow) kun blev til en prik på det originale billede. Foto: Ole Friis Larsen
Dofbasen, som alle trækobservationer ved Gedser Fuglestation bliver noteret i, er ikke bare til daglig hygge for fuglefolk, men bliver også brugt af myndigheder og af DOF til dokumentation over for myndigheder, som ikke kender observatørerne eller deres færdigheder. Derfor må vi især sikre, at usædvanlige observationer er så godt beskrevet eller dokumenteret med fotos, som overhovedet muligt.
Vi så den Rødryggede Svale (Red-rumped Swallow) to gange, først ved 11:40-tiden og igen klokken 12:05, idet det nok var helt usandsynligt, at vi så to forskellige fugle af samme sjældne art. Den har nok jagtet myg og andre insekter langs skrænten sammen med de få almindelige Landsvaler (Barn Swallows), vi så, før de alle er fortsat ud over havet mod syd.
Et par andre vigtige ting i arbejdet med de mange tal er, at fuglene ikke bare må blive til tal til tabeller og søjlediagrammer. Der skal være poesi og skønhed i arbejdet, og vi må tage os nogle minutter ind imellem til bare at nyde strømmen af ænder, rovfugle, duer, krager, måger og gæs. Bag tallene er der silhuetter af Ederfugle (Common Eiders) i glødende morgenlys og Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese), der stædigt kæmper sig af sted i strid modvind lavt over bølgerne på et hav, der er så stort, at de næsten ikke er til at få øje på. Fugletræk er først og fremmest smukt, selv når det er hårdt arbejde for os tilskuere.
Knortegæs (Brent Geese) i en farveløs oktobertime med blæst, bølger, byger og tæt gråt skydække. De er højarktiske fugle og vant til den slags forhold. Foto: Ole Friis Larsen
Sidst, men ikke mindst, er træktælleriet næsten hver dag også et vidunderligt samarbejde med alle de feltfolk, der dukker op helt af sig selv og uden videre giver en hånd med. Arbejdet ved Gedser Fuglestation er for de fleste frivillige også et ønske om at møde gode kolleger. For dagens træktæller ligger en stor del af arbejdstiden ikke på fuglestationen, men ude på spidsen, og det er altid spændende at se, hvem der dukker op.
Ringmærker Chris Lamsdell tog en pause fra arbejdet inde på fuglestationen, kiggede på fugle, fandt en Sule (Northern Gannet) og fik sig en snak med stationsleder Hans Lind helt ude på sydspidsen af Danmark. Foto: Ole Friis Larsen.
Zander og Balder fra Holbæk har brugt en del af efterårsferien på at stå tidligt op hver dag og arbejde som praktikanter på Gedser Fuglestation. Foto: Ole Friis Larsen
Som regel går vi alene ud for at starte en halv time før solopgang, men her i oktober har der to gange være praktikanter med i en uge. Det er unge, som interesserer sig for fugle og arbejdet ved en af vores fuglestationer. De har selv sørget for at komme op til tiden, og nogle af dem har været en stor hjælp i arbejdet. Hvor er det godt!
Ederfugle (Common Eiders) letter fra havet, så snart det begynder at lysne. Allerede før solopgang har flere hundrede i de seneste dage rundet pynten ved Gedser Odde. Det er en meget smuk oplevelse. Foto: Ole Friis Larsen
De seneste to dage har vi talt 6.810 og 8.130 Ederfugle (Common Eiders) på træk forbi Gedser Odde. Det er flere end i de foregående dage, men stadig langt fra, hvad vi talte på samme tidspunkt sidste år. De kommer nok, men bare lidt senere. Forleden blev der åbenbart talt 8.000 Ederfugle (Common Eiders) i timen på Öland. Det er bare 300 kilometer fra Gedser, så et eller andet sted på den strækning, må der ligge mange tusind Ederfugle (Common Eiders) på vandet og vente på et kuldechok til at sende dem videre. Måske kommer de søndag. Det bliver flot at tælle dem.
Ringing Totals: 34 (41)
Gærdesmutte / Wren – 2
Jernspurv / Dunnock – 0 (1)
Rødhals / Robin – 4 (7)
Solsort / Blackbird – 1
Sangdrossel / Song Thrush – 2
Gransanger / Chiffchaff – 2
Fuglekonge / Goldcrest– 12 (29)
Halemejse / Long-tailed Tit – 3
Nordlig Halemejse / Northern Long-tailed Tit – 4
Blåmejse / Blue Tit – 1 (2 including a control from Sweden)
Musvit / Great Tit – 0 (2)
Korttået Træløber / Short-toed Treecreeper – 1
Grønirisk / Greenfinch – 2