Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Hvor er rovfuglene?

mandag 1. oktober 2018
Solen skinnede, og himlen blev blå, men på landets sydspids følte vi os lidt snydt, selv om vi havde en del at være tilfredse med.
af Af Ole Friis Larsen

Første oktober blev en underlig dag på Gedser Odde. Der var sådan set ikke noget at klynke over med tre arter af kjover (skuas) hen over formiddagen, men der var ikke desto mindre en mærkelig tomhed i luften både over havet og inde over land.

Selv om solen stod op bag et tungt skydække med småregn, var der en lind strøm af Ederfugle (Common Eider), før det overhovedet var muligt at se dem som andet en sorte silhuetter, der hastede mod vest lavt over de grågrønne bølger, og vi fik hurtigt øje på kjover, som kom op fra havoverfladen for at punke de første splitterner til at slippe deres bytte, før de fløj videre mod vest. Det var Almindelig Kjove (Arctic Skua), alle i den mørke form.

To andre skilte sig hurtigt ud i minutterne før klokken otte. Den ene kunne vi hurtigt bestemme til Storkjove (Great Skua) – den var simpelthen stor og tung i flugten med langsomme vingeslag, som en større måge endda. Vi så også et stort langstrakt hvidt felt på oversiden af vingerne, og det varmt rødbrune look kunne tyde på en ung fugl.

Den anden var mindre oplagt, og måske tog vi os mest tid til den, fordi en oplagt Almindelig Kjove (Arctic Skua) fulgte tæt efter den, og fik os til at bemærke, at den forreste var tydeligt større og tungere i flugten. Da den drejede rundt i luften, så vi tydeligt lyse felter på oversiden af vingerne og fik den bestemt til Mellemkjove (Pomarine Skua) uden sommerdragtens forlængede halefjer. Selv om den var større end den Almindelige Kjove (Arctic Skua), var den ikke helt så stor og kraftfuld som den Storkjove (Great Skua), vi så inden for den samme time og i det samme lys.

Ederfuglene (Common Eider) nåede op på lige under 5.700 i løbet af standardtællingens fem timer, og det var flere end i de foregående dage med omkring 800 i timen, men det var hele tiden rene flokke af Ederfugle uden udfordrende mix af forskellige arter af svømmeænder indblandet. De kom stort set først, efter at standardtiden var udløbet, med godt 300 Pibeænder (Wigeon) på en time.

Over land var luften fuld af Engpibere og andre småfugle, hver gang en Spurvehøg (Sparrowhawk) strøg over markerne, men de trak ikke. Det gjorde Landsvalerne (Barn Swallow) derimod. De er svære at holde rede på, for mange fouragerer kortere eller længere tid, før de flyver videre. Vi talte os dog frem til omkring 3.000 udtrækkende.

Men hvor blev rovfuglene af? Lørdag talte vores kolleger ved Falsterbo 373 Røde Glenter (Red Kite) og 925 Spurvehøge (Sparrowhawk) på udtræk mod Danmark. Burde det ikke i hvert fald dryppe lidt på os ved Gedser Odde, når de ikke kom søndag, og mandagen efterhånden havde forandret sig til en smuk formiddag med høje hvide skyer, blå himmel og let vind fra nordvest? Vi stod og var enige om, at forholdene var ideelle, men himlen var blå og tom. Vi fandt kun fem Røde Glenter (Red Kites) en enkelt sølle procent af fuglene fra Falsterbo. Lidt bedre dig det med 45 Spurvehøge (Sparrowhawks), men stadig ikke mange, efter at Falsterbo havde sendt 925 til Sjælland et par dage før.

Spurvehog a 00001

En ung Spurvehøg (Sparrowhawk) blandt dagens fangster i nettet var ikke helt tilfreds med at blive vist frem efter at være blevet målt, vejet og forsynet med ring, men det var hurtigt overstået og høgen fri igen (Foto: Ole Friis Larsen)

Sådan er det med fugletræk; det er stadig uransageligt og følger dets egne veje, og det er faktisk en del af charmen, selv om det godt kan ærgre og virke kedeligt ind imellem.

Det blev også en dag med afsked til Anders Rasmussen, som skulle hjem til Grenaa efter at have hjulpet godt til med tællingerne hen over weekenden. Tilbage er fire folk på fuglestationen – to britiske ringmærkere, Denise og Chris, som har været på Gedser Fuglestation før og bliver, til ringmærkningen slutter i november, samt Ole Friis som træktæller og Rasmus fra DOF Ung, der tager en uge i praktik på fuglestationen. Det er vi glade for på Gedser Fuglestation.

Inde på fuglestationen fik Chris og Denise 118 fugle i nettene. Det var en fin start på oktober efter en måned med halvt så mange ringmærkninger som i september sidste år.

Se dagens tal for træk og ringmærkning i Dofbasen under DOF Storstrøm.

Totals: 88 (29)

Spurvehøg/ Sparrowhawk - 1
Gærdesmutte / Wren - 9
Jernsperv / Dunnock - 8 (1)
Rødhals / Robin - 14 (26)
Sangdrossel / SongThrush - 3
Rørsanger / Reed Warbler - 1
Munk / Blackcap - 8 (1)
Gransanger / Eurasian Chiffchaff - 1
Fuglekonge / Goldcrest - 3 (1)
Blåmejse / Blue Tit - 13
Musvit/ Great Tit - 5
Bogfinke / Chaffinch - 4
Rørspurv / Reed Bunting - 1