Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Franske visitter
Træktællingen på Gedser Odde blev denne torsdag en travl affære, men belønningen for arbejdet blev også afregnet kontakt med efterårets anden Kongeederfugl indenfor to uger ved en af landets bedste træklokaliteter. Og for ringmærkerne var et fransk visit ikke længere noget fransk visit. Fra morgenstunden arbejdede vinden sig langsomt fra en sydlig retning over i øst. Det betød en dag uden
æ for skaren af feltfolk, der mødte op med store forventninger om, at omslaget i vinden ville bringe særlige oplevelser til landets sydspids. Med lyset kom der også gang i trækket. Formiddagen gik med meldinger oven i hinanden om småflokke af det ene og det andet ude over vandet, og teleskoperne blev drejet hid og did, mens folk forsøgte at følge med i notesbøgerne, som det nu bedst lod sig gøre.
Tallene kan ses i Dofbasen, men værd at nævne her er blandt andet 55 Sort- og Rødstrubede Lommer/Black- and Red-throated Loons, over 130 Dværgmåger/Little Gulls, 6 Almindelige Kjover/Arctic Skuas, 400 Sortænder/Common Scoters og 360 Toppede Skalleslugere/Red-breasted Mergansers. En snes Havlitter/Long-tailed Ducks blev nydt i særlig grad, men så forskelligt, at en kvinde spurgte, om det var ok blandt feltbisser at klemme en bemærkning ind mellem alle de nøgterne tal om, at hanner af Havlitter/Long-tailed Ducks er ”flotte” - og det var det selvfølgelig, selv om mandlige fuglefolk åbenbart ikke fyrer den slags følelsesladede begejstringsudbrud af så spontant eller umiddelbart, som kvinder gør.
Og så var der Ederfuglene/the Eiders. De var længe om at komme i gang. I standardtidens fem timer fra en halv time før solopgang kom der omkring 1.600, men så tog flokkene pludselig eksplosivt til, og på bare den halve ekstratid – fra klokken 12.16 til 14.40 – kom der over 4.000. De skulle både tælles og tjekkes for indblandede ænder af forskellige arter – samt selvfølgelig for Kongeederfugl/King Eider. Det kunne jo være …
Og det kunne det. Lige omkring klokken 14.30 råbte Michael Delpierre ”Kongeederfugl”/King Eider, da en stor blandet flok af Ederfugle/Eiders og Pibeænder/Wigeons passerede. Da var der vist kun fem tilbage til at dokumentere og blive begejstrede. Billederne blev kun uskarpe, benhårde beskæringer af billeder af flokken, men glæden var selvfølgelig ikke til at tage fejl af.
Derfor er det ifølge Rasmus Strack en 3k+ han på vej ud af eklipsedragt: "Flot velafsat lårplet, flotte vinge ovaler og stor næbknop".
Det var efterårets tredje Kongeederfugl/King Eider i Danmark og den anden ved Gedser, en han i stort set samme dragt som den, der kom 11. oktober med tydelig næbknop som hos adult han, men med mere kontrastløst gråligt hoved og bryst. Litteraturen, som vi har til rådighed på Gedser Fuglestation giver ikke umiddelbart svaret på sådan en dragt, og en søgning på nettet var heller ikke til nogen stor hjælp, men det var Rasmus Strack. Han skrev en fin begrundelse på Facebook, efter at billederne var lagt på, for, at der er i begge tilfælde var tale om 3k+ (To år gamle) hanner på vej ud af deres eklipsedragt. Begge røg forbi på et øjeblik, så her var der i hvert fald tale om ægte franske visitter.
Inde på fuglestationen røg en Solsort/Blackbird i et af nettene for anden gang. Det er ikke noget særligt, men denne hun var allerede ringmærket, da hun blev fundet i et af stationens net 5. oktober i år. Hun havde en ring, som hurtigt viste sig at stamme fra en skov ved havnebyen Calais i det nordøstlige hjørne af Frankrig. Der blev hun fanget og ringmærket som juvenil 1k-hun 16. oktober sidste år ved 11.15-tiden. Derfor kunne man tale om ”et fransk visit”, da hun røg i et net på Gedser Fuglestation 5. oktober året efter og hurtigt blev sluppet fri igen uden at sige hverken tak eller farvel.
Solsort med ring fra Paris, men et ægte fransk visit på Gedser Fuglestation er der vist ikke længere tale om.
Der er flere forklaringer på begrebet fransk visit, og det findes i mange europæiske sprog. I nogle – mere fordomsfulde – versioner betyder det netop et besøg, hvor der ikke bliver sagt farvel eller taget afsked på anden måde, eller det kan betyde ”at stikke af fra regningen”. Ordbog over Det Danske Sprog holder sig til en mere neutral udlægning, nemlig blot et ”kortvarigt besøg” – for eksempel af en læge – men selv den beskrivelse står vel for fald, når en Solsort/Blackbird med ring fra Paris åbenbart har taget fast ophold i Gedser Fuglestations have gennem nu mindst et par uger med genfangst både 5. og 19. oktober?
Today’s ringing:
Spurvehøg/Sparrowhawk – 1
Gærdesmutte/Wren - 12
Rødhals/Robin – 21
Solsort/Blackbird – 2
Sangdrossel/Song Thrush – 3
Vindrossel/Redwing – 1
Munk/Blackcap – 1
Gransanger/Chiffchaff – 6
Fuglekonge/Goldcrest – 23
Blåmejse/Blue Tit – 8
Musvit/Great Tit – 1
Stær/Starling – 2
Bogfinke/Chaffinch – 1
Grønsisken/Siskin 1
Nordlig Gråsisken/Redpoll ssp. Flammea – 3
Sydlig Gråsisken/Lesser Redpoll 2
Dompap/Bullfinch – 5