Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Ketcher-napseren vender tilbage

torsdag 12. oktober 2017
af Anton Herrig Liebermann

Der var flere overvejelser der fandt sted i går aftes. Lyngvigbanden der gæster Gedser i disse dage, ville muligvis smutte til Hyllekrog og birde lidt, og havde pænt spurgt om jeg ville med på turen. Vejrudsigten lovede nemlig en enormt blæsrig dag i dag, og ville umuliggøre at have spejlnettene åbne. Da mørket faldt på i går aftes mistede jeg al tvivlen jeg havde gået med, for bare ved at stikke snuden ud af hoveddøren her på GFU, påbegyndte en summen i knæene. Ekstremt mørkt, og en blæst på over 12 m/s! Det kan kun betyde 1 ting..... natfangst….

Ikke mange minutter efter beslutningen var taget, stod jeg igen på stranden, og bevægede mig stille og roligt langs stranden ud mod odden. Igen i nat gav turen fra stationen og til birkemose ingenting, men blot få meter nord for birkemose-trappen nettede jeg nattens første vadefugl, som blev stationens 5. - og, sæsonens og min 2. strandhjejle.

strandhjStrandhjejle 1k

Muligvis så jeg en almindelig hjejle kort tid efter, men den røg op på enorm stor afstand, hvilket gjorde, at jeg ikke nåede at se den ordentligt på denne ekstrem mørke nat. Udover strandhjejlen tog jeg også den efterhånden vante store præstekrave, som i nat løb op i 2 stykker.

På hjemturen i dag valgte jeg lidt anderledes. Stranden var ret død, så valgte at gå langs asfaltvejen tilbage. Og blot få meter væk fra stranden, skræmte jeg en småfugl op fra klitten, og et hurtigt udfald til højre med ketcheren gjorde heldigvis, at jeg fangede den, inden den tog alt for meget højde. Det er hvad jeg kalder mandereflekser :) Nå men, da jeg efterfølgende endelig fik lys på fuglen, viste det sig at være en engpiber. Sæsonens første, og stationens første ketcherfanget engpiber. Sådan!

EngpibzNattens stjerne. Grundet blæst ser fjerene på flanker totalt vilde ud, men det er altså bare pga. 15 m/s.

Til trods for at jeg gik ind til Gedser by, og langs stranden til stationen, gav det ikke flere fugle, og jeg lå godt og trykt i sengen klokken 02.30. Vejret havde ikke ændret sig, så jeg slukkede alarmen, og glædede mig til at sove igennem.

Tonight’s ringing:

Stor Præstekrave / Common Ringed Plover - 2
Strandhjejle / Grey Plover - 1
Engpiber / Meadow Pipit - 1
Total: 4

Ole kom op til normal tid, og gæstede endnu engang Danmarks sydspids. Han beretter om dagens morgenobs:
På sydspidsen var der hård blæst og kolde byger fra morgenstunden til stationens trækobservatør og de skarpe folk fra ’Lyngvigbanden’, som hele ugen har bidraget flot til bedre træktal med flere øjne og mange års erfaring i at kigge efter flyvende væsener ude over oprørte farvande. Trækket var ikke så ringe endda fra sologang, men efterhånden som blæsten tog til, stoppede stadig flere fugle, og ved middagstid lå der 300 Ederfugle/Eiders på vandet lige nedenfor klinten. Til sidst var det næsten kun Landsvalerne/the Barn Swallows, der ufortrødent fortsatte mod syd lige over bølgerne, og ved 13-tiden havde også Gedser Fuglestations trækobservatør fået blæst og regn nok til at tage afsked for den dag med den trofaste skare af Stillitser, der har hvirvlet rundt på pynten i flere dage som kulørte efterårsblade på den stadig ind imellem blå himmel.

stillitzzzzEn udskåret del af de smukke stillitser, Foto: Ole Friis 

Jeg selv fik i dag ordnet et net, som var faldet på denne blæsfulde dag, men ellers gik den ikke med det store. I morgen ser det dog nogenlunde ud, og jeg glæder mig til endnu en begivenhedsrig dag.

De gladeste hilsner Anton