Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Kongeederfugl på afveje

onsdag 11. oktober 2017
af Ole Friis Larsen

En halv time før middag var der gevinst for at tjekke over 25.000 Ederfugle/Eiders igennem over to dage. Fra sin plads yderst i ’hullet’ mellem de sidste buske og kystklinten råbte Alex Sand Frich: ”Kongeedderfugl”/King Eider. Det var et råb, der kunne bringe en hel flok småskuttende og madpakkehungrende feltfolk direkte til teleskoperne på et splitsekund.

Det var, lige hvad vi trængte til og havde længtes efter for indsatsen. Den sjældne trækgæst (cirka 4 forekomster i Dofbasen i 2015, 6 i 2016 og indtil nu 9 i år) fulgte som ’rosinen i pølseenden’ efter et halvt hundrede mere almindelige Ederfugle/Eiders. Der var modlys og gråvejr, og flokken satte ikke farten ned af hensyn til os på landets sydspids, men vi nåede alligevel at få taget nogle billeder og at se den noget mindre Kongeederfugl/King Eider fint med anderledes vingetegninger og mørkere hoved end hos den adulte han i pragtdragt.

Gedser Konge blog 1 00001

Kongeederfuglen/the King Eider skilte sig på afstand ud i flokken af Ederfugle/Eiders ved at være mindre.

Gedser Konge blog 3 00001

Den højarktiske trækgæst sprang også i øjnene med en helt anderledes tegning på vingerne.

Derfor talte vi i første omgang om en yngre han 2k+, men efter billederne er det snarere en adult han i overgangsdragt. Se billederne og bedøm selv. Kongeederfugl/King Eider er en højarktisk art, der yngler langs Sibiriens nordkyst og overvintrer langs nordkysten af Norge og det vestlige Rusland, men nogle få forvilder sig på træk sydover med Ederfugle/Eiders. Derfor kan man blive kronet med held ved at kigge efter ’vildskud’ ved Gedser, som har verdens største træk af Ederfugle/Eiders. I 2015 kom en Kongeederfugl/King Eider forbi pynten på forårstrækket 28. marts. Sidste efterår blev der set en 5. november, og i år blev der set Kongeedderfugl/King Eider på vej mod Østersøen 12. marts både ved Hyllekrog og Gedser.

Efter den en oplevelse, kunne vi spørge, hvad vi i grunden skulle sukke efter solen for på den fugtige overskyede oktoberdag, når vi selv kunne skabe det solskin med et par håndfulde glade ansigter.

Desværre nåede ingen af folkene inde på fuglestationen at se dagens hit, selv om vi slog alarm over walkie’erne og så dem spæne ud mod stranden.

Gråvejr kan sagtens være fint vejr for fuglefolk. Der kom aldrig rigtig gang i noget træk denne onsdag, og vi sluttede i småregn ved halvtotiden med godt 5.000 Ederfugle/Eiders på opgørelsen. Alligevel var det en fin dag i felten. Især for Kongeederfuglen/the King Eider, men også for en knap adult Sorthovedet Måge/Mediterranean Gull stadig med lidt sort yderst på oversiden af de ellers hvidlige vinger. Den blev set et øjeblik i glideflugt over en pløjemark, indtil den forsvandt bagom en busk ved stranden.

Vi var også glade for fire, måske fem Dværgfalke/Merlins, som trak ud mod syd. En af dem fortrød ude over havet og kom retur. Derfor ved vi ikke, om en af de fem, vi så, var den samme falk to gange.

Fint var det også med en eller flere Store Tornskader/Great Grey Shrikes, som trak eller forsøgte at trække. Vi så tre, men kunne ikke med sikkerhed afgøre, om det var den samme fugl alle tre gange, eller det var tre forskellige. Efter omstændighederne var det nok mest nærliggende, at vi så i alt to.

Gedser Dvaergmager blog 00001 01

Adulte Dværgmåger/Little Gulls er sorte på undersiden af vingerne. Det har de unge ikke, men dagens trækfugle kunne let bestemmes på den terneagtige flugt selv på stor afstand.

Det var også en fin dag med de terneagtige Dværgmåger/Little Gulls. Det samlede tal kom lige under 50, men nogle af de elegante små måger kom tæt på klinten, så vi rigtig kunne nyde synet af dem, og det er en uvurderlig del af belønningen for at arbejde med fugletræk.

Gedser net 00001

Klar til Perleugler/Tengmalm's Owls.

Dagens meget få småfugle på spidsen af odden afspejlede sig også i Antons net inde ved fuglestationen. Efter en snes ringmærkninger og to runder til nettene med nul fugle, lukkede han ’butikken’ og gik sammen med Kim i gang med at sætte net op til at fange Perleugler/Tengmalm’s Owls. De første er fanget på den svenske fuglestation ved Ottenby, så de er begyndt at trække og kan dukke op ved Gedser i løbet af det næste par uger. Ved solnedgang var Gedser Fuglestation til at tage sig af dem, der måtte komme.

Today’s ringing:

Spurvehøg/Sparrowhawk - 2

Gærdesmutte/Wren - 6

Jernspurv/Dunnock - 1

Rødhals/Robin – 2

Munk/Blackcap – 1

Gransanger/Chiffchaff – 12