Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Fugleformidling i fokus
Ringmærkning: I dag havde vi besøg af Anna og Mads som fugle med Signe og jeg på morgenens ringmærkning. De var begge meget interesseret i at forstå hele processen der ligger bag vores indsamling af data på de danske trækfugle, helt fra åbning af net i morgenens mørke, til aldersbestemmelse af fuglene og lukning af nettene igen ved slutningen af standardtiden - det sidste hjalp de da også med.
Dagen bød på et ret lavt antal fugle, kun 15 i alt og der var flere genfangster end der var nye mærkninger. Det gjorde nu heller ikke så meget, for så var der tid til at forklare i dybden om fremgangsmåden for udtagning af fugle fra net, håndtering af forskellige arter, alders- og kønsbestemmelse, måltagning osv. De fik da også lov til at sætte flere fugle fri igen da vi var færdige med dem. På en af runderne fik vi både en gransanger og løvsanger, så Anna og Mads kunne se forskel på de to arter.
Lønvsanger 2k+ (forgrund) og gransanger 2k (baggrund). Læg mærke til løvsangerens generelt lidt lysere udtryk, hvilket godt kan være ret svært i felten.
Dagsrapport
Trækket på Odden: Morgenen bød på klart vejr med god sigt. Vinden kom fra sydøst og drejede længere mod syd i løbet af dagen. Det var rart med lidt mere vind i dag, og det satte også lidt mere gang i fugletrækket. Flere flokke af hav- og fjordterner (Sterna paradisaea),(hirundo) trak mod øst, og blandt andefuglene sås bl.a. krikand (Anas crecca), skeand (Spatula clypeata), pibeand (Anas penelope) og bjergand (Aythya marila). To almindelige kjover (Stercorarius parasiticus) passerede også relativt tæt forbi –så det var fedt! Ederfuglene (Somateria mollissima) blev talt til 51 hanner og 24 hunner, i alt 75 individer mod øst og 36 mod vest, dem mod vest er dog ikke talt med i den endelige indtastning og statistik, da det hovedsageligt er rastende fugle der bare flyver rundt.
Fra Hyllekrog er der rapporteret mange lommer og dværgmåger trækkende mod øst i dag. Desværre kommer de fleste for langt ude til at kunne ses ordentligt fra Odden. Som tidligere nævnt er vindmølleparken formentlig en af årsagerne – mange fugle vælger at trække udenom og holder sig derfor for langt ude til at blive bestemt. I standard tidens periode blev der registreret 6 dværgmåger (Hydrocoloeus minutus) og 3 rødstrubede lommer (Gavia stellata) mod øst. Forhåbentlig kommer der lidt flere lommer i morgen!
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen
En flok knortegæs kom trækkende tidlig på morgenen mod vest. Foto: Oliver Bøgh Jensen
Nyt fra fuglestationen: Jeg har været nødt til at forkorte mit ophold, og tager derfor hjem idag. Henrik Jørgensen har været så sød at komme og tage resten af min periode. Det har været en rigtig stor fornøjelse, selvom tiden var kort, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme tilbage igen!
Folk på stationen: Amanda Johannisson, Oliver Bøgh Jensen, Marith Mol, Signe Agermose, Anna & Mads