Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Tid til fordybelse
Ringmærkningen: Vejrudsigten har ikke lovet de store ændringer, hvilket også betyder at fuglene er færre. Uden et markant skifte i vindstyrke og -retning eller lidt regn presses trækfuglene ikke til at søge ned i stationshaven og vores opsatte net. Vi kan ud fra den næste uges meterologiske forudsigelser godt regne med at vi næppe bliver overvældet af mængen af fugle under ringmærkningens standardtid. Men det mister vi altså ikke modet af, tværtimod! Så er der nemlig god tid til, at de nye ringmærkere kan træne deres evner i håndtering, måltagning samt alders- og kønsbestemmelser. Ringmærkning kræver tålmodighed!
Oliver og jeg tog os af dagens ringmærkning, mens Marith fik arbejdet på sin opgave. Dagens mærkninger nåede 23 individer og vi fik aflæst 7 fugle, fordelt på 8 arter. Det er primært munk (Sylvia atricapilla) som vi tager ud af nettene, en art der godt kan drille lidt på aldersbestemmelsen nogen gange. Vi havde både de lidt svære og de mere pædagogiske eksempler i løbet af dagen, så Oliver fik hele paletten at øve sig på. Selvom vi ringmærkede 8 munk var der ikke nogen aflæsninger - enten er de alle smuttet videre op i landet eller også har de lært hvor nettene står.
På første runde kunne vi glæde os over ikke bare én, men to flotte rørspurv hanner! Selvom rørspurven er en relativt almindelig art i Danmark, særligt i vådområder, bliver man glad af at stå med den i hånden. Rørspurven er ikke en udpræget trækfugl herhjemme, men der må alligevel være nogen træklignende bevægelser for arten - måske disse to lige havde være på vinterferie i Tyskland.
Det er ikke altid nemt at aldersbestemme disse værlinger, men ved at kigge godt efter på fjerdragtens udtryk i slid, farvedybde og struktur kunne vi alligevel konkludere, at den ene var en voksen (3k+) og den anden en ungfugl (2k). En af evnerne man skal have som ringmærker er at vide, hvor og hvornår man skal søge hjælp til bestemmelser. Det kan fx gøres ved at benytte online hjælpemidler som Ottenby's Digiguide, der dækker en god håndfuld almindelige arter og deres fældninger både om efteråret og foråret.
Rørspurv 2k han. Foto: Amanda Johannisson
Dagsrapport
Nyt fra stationen: Signe ankom i aftes og skal være med de næste to dage til ringmærkningen. Hun skal lige have lidt fugle igennem hænderne det næste års tid, så licensen kan blive opgraderet meget snart :)
Folk på stationen: Marith Mol, Amanda Johannisson, Oliver Bøgh Jensen, Signe Agermose