Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Servernedbrud - vi er tilbage igen!
På grund af tekniske problemer har vi desværre ikke haft mulighed for at opdatere bloggen her på Gedser Fuglestations hjemmeside de seneste dage. Heldigvis er problemet nu løst, og vi er glade for igen at kunne dele nyt fra stationen!
Herunder finder du et lille udpluk af billeder fra de dage, hvor siden har været nede.
Her ses en rødstjert (Phoenicurus phoenicurus) han til venstre og en løvsanger (Phylloscopus trochilus) til højre. Ringmærket d. 20/4-25. Foto: Oliver Bøgh Jensen
I går på Sørens sidste ringmærkningsdag for denne periode, fløj der denne Jernspurv (Prunella modularis) i nettet med en belgisk ring på! Den blev undersøgt nøje og de indsamlede dataer er nu sendt videre til ringmærkningscentralen. Foto: Oliver Bøgh Jensen
Efter dagens ringmærkning og træktælling i går, ringede Hans og sagde at han skulle ud og ringmærke et par natugle unger (Strix aluco) hos en privatperson på Falster. Alix, Marith og jeg tog med og Marith fik lov til at ringmærke sin første natugle. På billedet står Alix med en af ungerne, den mindste af dem og i høj grad også den allermest søvnige. Foto: Oliver Bøgh Jensen
Ringmærkningen: Det er noget tid siden, men nu er jeg endelig tilbage på stationen igen! Jeg ankom igår til nogle ekstatiske ringmærkere, der netop havde været ude og se natugleunger blive ringmærket. Noget jeg endnu selv har til gode.
Jeg har overtaget tjansen som ansvarlig ringmærker for Søren, og må derfor gøre både ham og Susanne kunsten efter at oplære både Marith, Oliver og Alix i den næste uges tid. Selvom Alix havde sin sidste dag, er det ikke sidste gang jeg ser hende, da hun netop skal deltage i ringmærkningen med mig tilbage i København.
Denne morgen havde jeg både Marith og Alix med mig i haven. Vi åbnede alle 285 netmeter, og blev belønnet med en fin mængde fugle på første runde. Dog stilnede det hurtigt af, og vi havde omkring 3-6 fugle per runde indtil vi lukkede ned for dagen. Det var fedt at se hvor gode de to allerede var til at håndtere fuglene, og der var dermed også masser af nysgerrighed om aldersbestemmelse og dragtdetaljer. Dagens første stjerne var en fin gærdesanger (Curruca curruca) med pollenhorn. En del sangere, herunder gærdesangeren, kan mægtigt godt lide at søge føde i blomster, men det har sine konsekvenser for fjerdragten. Når gærdesangeren har haft snuden nede i en blomst efterlades et mix af pollen og nektar i panden på fuglen, og når dette tørrer ind, dannes en hård klump ovenover næbet. Det kan ligne, at fuglen har fået et lille horn! Smart er det dog, at gærdesangeren kan lide at flyve fra blomst til blomst, da den på den måde også bidrager en smule til bestøvning af blomsterne den besøger.
Gærdesanger med pollenhorn. Foto: Amanda Johannisson
Dagens anden fugl i skysovs var intet mindre end en kernebider (Coccothraustes coccothraustes)! En længe ventet ny ringmærkningsart for mig, og nøj hvor var den fed! Kernebideren er en af de arter man som ringmærker bliver advaret imod, og man får da også af vide, at den kan bide din finger af med sit store næb. Jeg er ikke helt sikker på om det egentligt er rigtigt, måske hvis den virkelig ville gøre mig ondt. Jeg fik en lille klemmelus med mig da vi tog billeder, og ellers gik det meget fredsommeligt. Kernebideren er en meget stor finke (familien Fringillidae), som er superspecialiseret i at knuse kerner - det kan fx være kirsebærkerner, som nogen nok har prøvet at tygge ned i og fortrudt. Vi havde fanget en voksen (3k+) han.
Noget der altid har moret mig ved kernebider er dens fuldkommen uproportionelle lille, korte hale, taget resten af dens krop og store hoved i betragtning. Arten har også nogle helt specielle formede svingfjer, som jeg desværre ikke ved hvorfor ser ud som de gør, men vilde ser de ud. Ikke en dårlig start på min periode!
Kernebider 3k+ han, første ringmærkningsart for Amanda. Fanget i hejsenettet tættest på stationsbygningen. Foto: Amanda Johannisson
Vinge af kernebider 3k+ han. Læg mærke til de meget skinnende sort/blå/metalliske ydre dele af sekundære svingfjer, som er en af de sikre tegn på, at fuglen er en han. De brede, kølleformede primære svingfjer, samt skinnende sort/blå/metalliske på tredje og fjerde primære svingfjer, er tegn på at fuglen er en voksen (3k+).
Dagsrapport
Trækket på Odden: Det var min første dag alene på Odden, hvor jeg havde ansvaret for at få dækket trækket i standardperiodens 5 timer. Vinden kom fra syd og sydvestlig retning med en middelvind på mellem 0,5-4,1 m/sekundet: og temperaturen lå på mellem 9-11 grader, så en varm og nærmest vindstille dag. Grundet det pågældende vejr var jeg ikke så belastet på fuglefronten, for det var bestemt ikke de store tal af fugle der kom trækkende. Antallet af ederfugle (Somateria mollissima) landede på 57 trækkende individer mod øst, et tal der vidner om, at trækket af dem er ved at lakke mod enden. En sølvhejre (Ardea alba) kom indtrækkende mod nord og en vandrefalk (Falco peregrinus) han udtrak fra Odden videre mod syd.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen
Nyt fra Fuglestationen: I går rejste både Søren og Jimmy hjem. Amanda er nu ankommet og har overtaget ansvaret for ringmærkningen efter Søren. Da der ikke er nogen, der afløser Jimmy, vil der i den kommende tid ikke blive udført træktællinger hver dag, dette er dog tilbage til normalen fra midt maj måned. Alix havde ligeledes sin sidste dag på stationen og er taget hjem her i dag for at passe sit arbejde.
Folk på Stationen: Marith Mol, Alix Bortolussi, Amanda Johannisson, Oliver Bøgh Jensen