Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Op med hejsenettet
Ringmærkningen: Vejret fortsatte med så godt som ingen vind, men den kom fra nord-øst så det var lidt køligt.
Igen i dag blev en fuglekonge genfanget efter den blev ringmærket for ca en uges tid siden. Den er blevet fanget hver dag efter den blev ringmærket.
Der er kommet mere fart på jernspurvene og i dag blev 8 af dem ringmærket.
De 2 hejsenet blev sat op om eftermiddagen så det giver større chance for flere fugle fra i morgen af.
I morgen skifter vinden til en mere vestlig retning og der kommer lidt mere vind end de foregående dage, så måske det kan give årets første gransanger.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Jernspurv/Dunnock 8(0)
Solsort/Blackbird 1(0)
Fuglekonge/Goldcrest 0(2)
Grønsisken/Siskin 3(0)
Rørspurv/Reed bunting 1(0)
Total 13(2)
Trækket på Odden: Trækket mindede lørdag meget om de foregående dages trafik over havet. Der kom betydeligt færre fugle end fredag, men mønsteret var det samme med mange smågrupper af Ederfugle (Somateria mollissima) i tiden omkring solopgang og derefter lidt større flokke længere væk fra, men der kom ikke rigtig gang i fuglene, og vi endte med 2.500 fugle fordelt på 32 arter.
Til gengæld foregik det hele i godt selskab med folk fra det faste hold på Odden. Tusind tak til Louis A. Hansen, Anne Marie Reith og Gert Juul Jeppesen.
Desuden var der for alvor en ny art i dette forårstræk over havet med 10 Splitterner (Thalasseus sandvicensis), after at den første ved Odden blev set dagen før af Orla Jacobsen. Også et lille træk af rovfugle var lidt anderledes med først to Tårnfalke (Falco tinnunculus) på fælles udtræk, derefter en Rød Glente (Milvus milvus) og to Musvåger (Buteo buteo), alle mod syd.
Hos Sortænderne er hannerne sorte med en knop og en orange plet på næbbet; hunnerne er brune med en tydelig mørk kalot på et lysere hoved. Det er til at se, når flokkene kommer tæt på land. Nederst er en sværm af hanner i hektisk aktivitet omkring en enkelt hun lørdag formiddag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Vi ser ikke meget til det store træk af Sortænder (Melanitta nigra), der bliver observeret ved Hyllekrog på Lolland; de flyver for langt ude over havet. Imidlertid var der 2.500 rastende Sortænder på havet ud for os denne lørdag. Det er en del af de sorte ænders rejse ind i Østersøen og videre mod deres ynglepladser i Sibirien. Mange af hannerne i flokkene af Sortænder brugte en del af dagen på at kurtisere de langt færre hunner, og det var i flere situationer rigtig god underholdning ganske tæt på land.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Nyt fra fuglestationen: Om eftermiddagen dukkede et hold af faste frivillig op for at sætte et af de høje såkaldte hejsenet op. Det blev et større arbejde med motorsav og andre haveredskaber til rydning af plads til nettet. Samtidig blev der lavet en række ligeså vigtigt småarbejde med vores pjecer og souvenirs. En medbragt kage blev nydt i haven, hvor solen lunede, selv om vinden var kølig.
Kaffepause under dagens arbejde - og kagefadet blev tømt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Folk på stationen: Marith Mol, Anne Marie Reith, Tina Elley, Louis A. Hansen, Hans Lind, Mads Elley, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.