Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (68)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

First Firecrest in the net

fredag 14. marts 2025
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

The ringing: Today was a good day of ringing with several different species like dunnock, wren, siskin, great tit, goldcrest and black bird. Also a new species for this year was captured today!

In the start of the morning some siskin could be heard in the garden but later there were almost no left so no sound was put on after standard time. In the last round the new species of the day was captured, a firecrest! The firecrest was a male, a picture of it is shown below. 

Wren 0(1)

Dunnock 3(0) 

Blackbird 2(0)

Goldcrest 1(2)

Firecrest 1(0)

Great tit 0(1)

Siskin 2(0)

Total 9(4)

GFU fre 2552Årets første ringmærkede Rødtoppede Fuglekonge på Gedser Fuglestation var en et år gammel han i sit andet kalenderår (2k). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket på Odden: En kold morgen, selv om der næsten ingen vind var, og temperaturen i løbet af de fem timer steg fra 1,6 til 5,4 grader. Det vindstille vejr og et diset lys gav et fint udsyn over havet, hvor de rastende fugle var tydelige, og da trækket døde ud, var der god tid til at få et indtryk af dem. Næsten alle de fugle, der kunne ses på vandet, viste sig at være Ederfugle (Somateria mollissima). Der var omkring 3.600 af dem.

Det var tydeligt, at der har samlet sig et stort antal Ederfugle i de seneste dage, som en del af deres træk ind i Østersøen. Vi har flere gange set, at et større antal af de Ederfugle, der er kommet vestfra, er landet mellem de rastende fugle ud for Gedser Odde, og en stor del af trækket fredag morgen var fugle, som lettede fra vandet i små grupper og forsvandt langt mod øst og nordøst.

GFU fre 2554Han Ederfugl på vej ind over Odden onsdag formiddag i denne uge. Bemærk 'totterne' af hvide fjer inderst på vingerne. I fagsproget kaldes de tertiærer, og en nøgle til bestemmelse af andefugle på vingerne angiver, at Ederfuglenes hanner er de eneste ænder med hvide tertiærer, men det er ikke til at finde nogen forklaring på, hvorfor hannerne har forlængede tertiærer. Hos Traner (Grus grus) er det tertiærerne, der får det til at se ud, som om Tranerne har lange halefjer, når de står og går. Foto: Ole Friis Larsen/GFU 

Vi kan ikke tælle fuglene på vandet med i de daglige tællinger, fordi vi ikke kan se, hvor længe de bliver og derfor ville risikere at tælle mange af dem flere gange, men vi kan konstatere, at de rastende fugle indgår i det samlede indtryk af trækket omkring Gedser Odde.

Fredag blev det til 3.755 fugle fordelt på 25 arter. 3.259 af dem var Ederfugle, som altså enten kom flyvende forbi Odden eller lettede fra havet og fortsatte langt ind i Østersøen.

En af de regelmæssige folk på Odden var med et par timer. Tusind tak til Orla Jacobsen for både godt selskab og assistance til tælleriet

Om eftermiddagen var vi i Brugsen for at handle og så, at der var masser af måger efter en traktor på markarbejde. En af Hættemågerne (Chroicocephalus ridibundus) havde en hvid farvering, så da vi kom hjem tog vi kikkerter og kameraer med i bilen og kørte et par gange frem og tilbage for at kigge på mågeben, men vi så ikke den mærkede Hættemåge igen eller andre måger med farveringe. Vi må se, om vi får en ny chance en anden dag.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.