Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (54)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Grønsisken part 2

torsdag 13. marts 2025
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Der var ret klart og stille så alt kunne sættes op, dog var den ene stople på høgenettet frosset så der var is på så det tog en smulle længere tid at åbne.

Der er for alvor ved at komme gang i trækket, så i standardtiden fik vi ringmærket 16 fugle og aflæst en enkelt.

20250313_071443.jpg

Under runden ved 8 tiden hørte vi årets første rødtoppede fuglekonge, men den gik desværre ikke i nogen af vores net, men måske i morgen.

Da der igen i dag var pænt med siskner satte vi lyd på lige efter standard og det gav 78 nye fugle, de 77 var grønsiskner. Da solen var fremme og der ikke rigtigt skete mere klokken 14 lukkede vi der, og det var nok også meget godt da vi begge var meget trætte efter gårdagens 15 timers arbejdsdag med næsten 250 fugle.

Vinden går i nord i aften og nat så det bliver en kold nat og morgen, men til gengæld kommer der så godt som næsten ingen vind.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:

Jernspurv/Dunnock 5(0)

Fuglekonge/Goldcrest 1(1)

Musvit/Great tit 6(0)

Grønirisk/Greenfinch 1(0)

Grønsisken/Siskin 79

Dompap/Bullfinch 1(0)

Gulspurv/Yellowhammer 1(0)

Total 94(1)

Trækket på Odden: En lidt stille dag i trafikken af trækfugle. Der kom 2.500 fugle fordelt på 31 arter, men de fleste Ederfugle (Somateria mollisima), gæs og dagens flok af Traner (Grus grus) kom mest i større samlede grupper, så der var ikke den samme travlhed, som når de nogle morgener kommer i mange småflokke.

Desuden var vejret skønt med masser af sol og stort set ingen vind, så der var tid til at nyde det meste i godt lys – også den Skovspurv (Passer montanus), som flere gange sang i vilden sky fra toppen af en busk i hegnet over for den gamle marinestation. Hvor tit tager vi os egentlig tid til at lytte til en Skovspurv og glæde os over, at den kan være smuk at se på? Det er et af privilegierne ved at være træktæller og ude mange timer hver dag.

GFU tors 2549En ivrigt syngende Skovspurv gjorde morgenen ekstra skøn. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Sydtrækket af Grønsiskener (Spinus spinus) fortsatte med mange flokke, men i noget mindre målestok end onsdag – eller også fløj de bare ud over det rolige hav længere nordpå i det smukke solskin. Ind imellem var der i hvert fald mange småfugle at se som små prikker, der ikke var til at bestemme langt ude over vandet. Småfugletrækket forekom i det hele taget noget mere beskedent end i de foregående dage.

To pæne flokke af udtrækkende Blisgæs (Anser albifrons) mod øst var skønne at høre og se. Hjemme ved computeren afslørede vores natoptagelser af lyd ved fuglestationen, at der også er gang i træk af gæs om natten. På lydoptagelserne fløj der i den månelyse nat mindst fem flokke af Blisgæs og mindst fire flokke af Bramgæs (Branta leucopsis) samt en mindre flok Grågæs (Anser anser) over fuglestationen.

GFU tors 2551Et udsnit af en af de to flokke af Blisgæs, der trak over Odden torsdag. Deres hvide blis er ofte synlig selv på lang afstand. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU tors 2550Set lige nedefra har overflyvende Blisgæs nogle kraftige mørke pletter på undersiden. Hos ungerne mangler pletterne, og de kan forveksles med andre arter af gæs.

Vi kan ikke sætte antal på de gæs, vores optagere hører for os, mens vi sover, men lydoptagelserne er med til at dokumentere, at gæs både trækker om dagen og om natten.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.