Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Stort træk af Grønsiskener
The ringing: Todays ringing started with 9 birds in the nets during standard time and the first tree creeper (Certhia familiaris) of this year was captured!
In the morning already many siskins (Spinus spinus) could be heard and seen flying above the garden in flocks. After standard time sound was put on for the siskins and one of the nets of 12 meters was open. From that moment on many siskin were captured with around 30 and 40 siskin per round in the first couple of rounds. In total 235 siskin were captured and ringed! Just when writing the blog all the data has been entered so it has been a pretty long day at the station. Good night!
Wren 3(0)
Dunnock 3(0)
Goldcrest 0(3)
Treecreeper 1(0)
Siskin 235(0)
Total 242 (3)
Travlhed i laboratoriet. Henrik og Marith havde en arbejdsdag på 11 timer og gik 8,3 kilometer mellem laboratoriet og nettene i fuglestationens have.
Voksen/adult han Grønsisken med sort 'hagesmæk' og isse. Ingen af dagens fangster af Grønsiskener var genfangster, så der har været en livlig udskiftning i trafikken gennem fuglestationens have. Fotos: Ole Friis Larsen/GFU
Ung hun Grønsisken fra sidste år. Den har et lidt lysere hoved end de ældre hunner.
Trækket på Odden: Selv om trækket af Ederfugle (Somateria mollissima) nåede over 1.900 i standardtidens fem timer, må det være et stort udtræk mod syd af næsten 1.400 Grønsiskener (Spinus spinus), der skal noteres som onsdagens mest bemærkelsesværdige trafik på landets sydspids. Morgenen var ellers kølig og overskyet, men der var læ tæt på buskene yderst på spidsen, og der stod det hurtigt klart, at der både skulle holdes øje med Ederfuglene og de mange flokke af Grønsiskener. De har en gul plet på vingerne, men flyver også tættere klumpet sammen end andre småfinker i en karakteristisk bølgende flugt.
Vores automatiske lydoptager, som hver dag er med ude på Odden, registrerede 207 kald af 18 arter, og 117 af kaldene kom fra flokkene af Grønsiskener. De næsten 1.400 Grønsiskener er også det største antal af arten, vi har registreret i vores træktællinger på Odden om foråret i de seneste fem år.
Der er Grønsiskener i Danmark året rundt, men nordlige bestande i Sverige, Finland og Rusland flyver om efteråret til Frankrig, Spanien, Italien og landene på Balkan for at overvintre. Det er de fugle, vi nu ser komme tilbage. Det er også almindeligt at opleve store ’returtræk’ ved Gedser Odde om foråret. Denne onsdag fløj 1.382 af de talte fugle således ud over havet mod syd, mens bare 27 blev set komme ind fra havet og flyve videre mod nord.
Lyset var ikke specielt godt, og flokkene af siskener passerede hurtigt, så efter dagens tællearbejde var det skønt at komme tilbage til fuglestationen og få lov at se nogle af de 235 Grønsiskener tæt på, som ringmærkerne havde en travl dag med at sætte ring på.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.