Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Sjælden rovfugl på Odden
The ringing: Today was a very nice sunny day with no wind, so all the nets were up. I learned to extract birds from the nets today and ringed my first birds; two blackbirds, a wren and a house sparrow.
In the morning 5 wood-larks were spotted in the sky. We even saw some butterflies in the garden, a brimstone and peacockbutterfly, which is rather early in march!
Today's ringing and recaptures:
Eurasian wren 1(0)
European robin 0(1)
Blackbird 2(1)
Song trush 1(0)
House sparrow 1(0)
Total: 5(2)
Trækket på Odden: En vidunderlig og travl morgen. Ligesom torsdag var der noget dis over havet, som begrænsede sigtbarheden, men solen kom flot op til en vindstille formiddag, så det var mere modlys end dis, der satte grænser. Over havet var der rigtig mange småflokke af især Ederfugle (Somateria mollissima) på vej østover at holde rede på. Det var måske i høj grad fugle, der har overvintret i området, der lettede spredt og uden samling. I løbet af den første time kom antallet af Ederfugle tæt på tusind, og så ebbede det hastigt ud. Flokkene blev ganske vist større, men der kom ikke så mange af dem, og de sidste to timer var der ingen trafik i havtrækket.
Det blev dog til over 1.300 Ederfugle ud af omkring 2.000 fordelt på 26 arter.
Det er altid sjovt, når noget er lidt anderledes, og det var det med et par og tres Spidsænder (Anas acuta) i to næsten lige store flokke. Også Havlitterne (Clangula hyemalis) så ud til at være i opbrud mod ynglelokaliteterne med et halvt hundrede på lange østlige ryk i småflokke.
Spidsænderne afslørede sig nedefra med deres langstrakte form og hannernes lange tilspidsede haler. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Dagens absolutte hit var en ung Duehøg (Astur gentilis), som kom ud mod spidsen langs kysten ind mod Gedser. Den fortsatte ud over havet med flere ophidsede krager på slæb, men vendte om 75-100 meter ude og forsvandt ind over fuglestationen, hvor ringmærkerne akkurat nåede at høre kragerne skælde ud, men ikke så det sjældne syn i området. Duehøge er ikke trækfugle, men unge fugle kan strejfe om og krydse smalle farvande.
Duehøgen kan minde om en Spurvehøg (Accipiter gentilis), som vi ser mange af på træk ved Gedser Odde. Den unge Duehøg i sin første fjerdragt er dog meget anderledes med de mange mørke 'dråber' på undersiden, hvor Spurvehøge og ældre Duehøge altid er tværstribede. Duehøgen har desuden et meget kraftigere næb og tykkere ben. På det lidt uskarpe billede herunder ses også et godt kendetegn på den afrundede hale og et kraftigere look i det hele taget. Spurvehøge har skarpe hjørner på halen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Efter tællingen kom der midt på dagen to flokke på 11 og 4 Traner (Grus grus) ind over fuglestationen fra havet. Deres trompeteren er også et godt forårstegn, selv om vi efterhånden har en del overvintrende i Danmark. Vi nød synet lige før frokosten.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.