Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Fint besøg af en ung Havørn
Ringmærkningen: Der var mere vind end godt så kun 83 netmeter kom op, et net måtte dog lukkes på anden runde da vinden tog til.
Vinden skulle have taget af lidt op ad formiddagen, men istedet tog den til op til 12 m/s.
Da vinden var så kraftig gættede vi begge på at i dag ville blive en nul-dag, så i dag vandt vi begge.
I morgen loves der sol og vind på 7-8 m/s, så der burde alt kunne sættes op.
Trækket på Odden: Før vi gik ud i mørket onsdag morgen, diskuterede vi, om den kraftige vind på op mod 12 meter i sekundet fra sydvest ville være en fordel eller en ulempe for henholdsvis ringmærkningen og træktællingen. Vinden viste sig at være et minus både for ringmærkerne i fuglestationens have og for træktællingen ude på spidsen. Her kom der bare lidt over 750 fugle af 17 arter på træk. For Ederfuglene (Somateria mollissima) blev det til 530 med kurs mod øst og nordøst, og det var 400 færre end dagens før. Blandt de øvrige arter var der ikke meget at hæfte sig ved.
Det er tidligt på sæsonen, og der er næsten Ederfugle på vej ind i Østersøen, men onsdag morgen havde to Pibeænder (Mareca penelope) sluttet sig til en flok Ederfugle. De kendes på, at de er ret kompakte og har hvide undersider. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Det gjorde ikke arbejdet kedeligt, og selv om vejret forblev diset med nedsat sigtbarhed hele tiden, er det i sig selv interessant at være med fra starten og se, hvordan trækket mod ynglepladserne så småt kommer i gang, og nogle fugle lidt uventet stadig trækker i andre retninger, end man skulle forvente.
Desuden var der flot besøg ude ved tællepladsen, da en ung Havørn (Haliaeetus albicilla) kom meget tæt på i sin søgen efter mad langs kysten, hvor der også var mange måger at se og høre det meste af morgenen.
Tæt på viser først og fremmest det mørke næb, at det er en Havørn i den unge ende af aldersskalaen. Vingerne og ørnen i det hele taget viser ingen tegn på fældning til nye fjer, og på oversiden har de lyse dækfjer ganske regelmæssige mønstre, så det er en ung ørn, der stadig er i sin første fjerdragt og dermed cirka et år gammel. Der er en vis variation i fjerdragterne hos Havørne, og denne ved Gedser Odde onsdag formiddag er en lys variant. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
På vejen hjem mod fuglestationen var der pludselig en klar forårsbebuder i form af en Hvid Vipstjert (Motacilla alba) på asfalten mellem den gamle marinestation og p-pladsen. Det var ikke årets første observation på Odden, men første for denne observatør, efter at lytteapparatet i flere dage har meldt kald af Hvid Vipstjert, uden at det har været til at få øje på nogen. På en kold dag med få fugle kan selv en lille fugl lyse op som en solstråle på sindet.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.