Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Tiltagende træk i sort og hvidt
Ringmærkningen: Vinden lige lige under 10 m/s, så de 2 høgenet og 2 andre kom ikke op da de var for udsatte for vinden. Normalt kan 2 af dem lige komme op, men når der ingen blade er så er der ikke læ til dem.
Pga vinden tænkte vi at det måske ville blive en tom dag da intet rørte sig i haven, men heldigvis tog vi fejl da en solsort blev fanget.
Klokken 9 kom Hans og hentede Marith og de tog op og klargjorde en masse fuglekasser til vendehalse. Resten af perioden tog jeg selv og på sidste runde gik en grønsisken i nettet.
Kort før sidste runde kom der besøg af både Tina og Mads som kom hjem i går, og kort efter kom Kristian og Benthe med kage - Stort tak for det!
I morgen loves der lidt mere vind end i dag fra syd-vest igen så det bliver nok igen uden de 4 net som ikke var oppe i dag.
Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Solsort/Blackbird 1
Grønsisken/Siskin 1
Total 2
Trækket på Odden: I sidste uge fik vi ikke talt torsdag og fredag på grund af tåge, men weekenden fik vi dækket af Louis Hansen fra Gedser. Det var fint at hullet i dækningen ikke blev større, og tallene fra Louis’ tælling viste tydeligt, at det spekakulære træk af Ederfugle (Somateria mollissima), som er et særkende for Gedser Odde og fuglestationen, for alvor er kommet i gang. Fredag talte Louis og Anne Marie Reith fra fuglestationens styregruppe 197 Ederfugle på vej mod øst og nordøst ind i Østersøen mod bare 23, der stadig ville vintervejen mod sydvest. Lørdag fløj 302 Ederfugle mod øst og nordøst mod 27 mod nordvest, og mandag blev det til 907 Ederfugle ad forårsruten mod 25 i den ’forkerte’ retning.
Ingen tvivl mere om, at Ederfuglene har fået forårsfornemmelser. De vil af sted til ynglelokaliteterne, og antallet vil stige i de kommende dage.
Det er hannerne i de sorte og hvide dragter, der er flest af i danske farvande om vinteren, og det er dem, der har mest travlt med at komme frem til de bedste ynglepladser i Østersøen. Mandag var der bare 22,3 procent af de brune hunner i flokkene.
Et udsnit af en af de flokke af Ederfugle, som mandag skød genvej ind over land. Bemærk den store overvægt af sort-hvide hanner med kun to brune hunner. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Andre arter viser stadig ikke klare tegn på at være i gang med forårstrækket. Dog var der mandag morgen en lille, men tydelig trafik af Stormmåger (Larus canus) med 34 på tydelig nordøstlig og østlig kurs væk fra Gedser Odde ind i Østersøen, og bare seks den anden vej.
Sanglærkerne (Alauda arvensis) er hele weekenden fløjet væk fra Danmark sydover mod Tyskland, men det kan skyldes, at Falster virker som en tragt, og vi ser alle dem, der trækker retur og ikke ret mange af de måske mange flere, der kommer sydfra og rammer Falster meget mere spredt. I hvert fald var der et par stykker, der sang over Gedser Odde mandag morgen, og flere rastende – som altså ikke umiddelbart havde behov for at trække mod syd.
Tre Traner (Grus grus) trak ud over havet mod syd. Lyset var ikke så godt, men det er rimeligt at antage, at det har været et voksent/adult par med en unge fra sidste år. Traner holder sammen i familiegrupper på efterårstrækket, selv i de store flokke, og nogle unger følger med forældrefuglene helt tilbage til ynglelokaliteterne om foråret, før de bliver smidt ud og må i gang med at klare sig selv. Det kan udmærket have været en familie, som har overvintret i Danmark.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.