Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Sort og usædvanlig stor
Ringmærkningen: Prognosen holdt næsten stik men ikke helt da der ikke var tåget da jeg stod op, men lidt nordpå var der tæt tåge så jeg åbnede ikke alt men næsten.
Der var rimlig sigt indtil ca klokken 9 hvorefter tågen rullede ind, og der efter var der lidt våde net.
Det blev dog igen en fin dag med 6 fangede fugle hvoraf de 3 var nye.
Dagens mest spændende ting var en gammel solsort uden ring(den fik selvfølgelig en på). Den var så langvinget at den lille lineal vi plejer at bruge var for kort, så jeg måtte bruge den noget større. Største vinge jeg tidligere har målt var 137 eller 138mm, men denne solsort havde en vinge på 142 hvilket er meget højt, årsagen kan være at det er en meget nordlig eller østlig fugl som derfor har længere vinger da dens træk er længere.
Der trak igen i dag en del grønsisken over i de perioder hvor der ikke var tåget eller hvor solen næsten brød igennem, men kun en blev fanget.
I morgen loves der skyet og nordlig vind.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Gærdesmutte/Wren 0(1)
Solsort/Blackbird 1(2)
Musvit/Great tit 1(0)
Grønsisken/Siskin 1(0)
Total 3(3)
Trækket på Odden: Der skal ikke meget til at gøre en dag i fuglestationens tjeneste dejlig lige i øjeblikket. Tirsdagens tælling var ved første blik kedelig med bare 386 fugle på trækruterne fordelt på 15 arter. De fem timers standardtid bød mest på tæt tåge, men det var tørvejr, og vinden kom fra sydvest, så det var til at finde læ ude i det fri ved den gamle marinestation. Alene det var en lise og nok til at komme i forårshumør. Dertil foregik tællingen i godt selskab med Bo Kayser, der er formand for DOF Storstrøm og med i fuglestationens styregruppe, og så var der to gange fem-ti minutter, hvor solen brød igennem tågen oppefra, og luften ligefrem føltes lun.
Det var ikke kun os, der nød de få øjeblikkes lunhed og blå himmel oppe over tågen; det var også i de øjeblikke, der kom flest Sanglærker (Alauda avensis). Fugle reagerer lynhurtigt på omslag i vejret. Vi talte om det mærkelige fænomen, at lærkerne i disse dage trækker mod syd, hvor vi ville forvente et forårstræk af fugle sydfra komme ind over land og fortsætte mod nord. En mulighed kunne være, at Falster virker som en tragt, der samler fugle ned mod Gedser Odde. Derfor ser vi alle de fugle, der flyver mod syd, mens fugle, der på samme måde flyver samlet ud fra et punkt i Tyskland spreder sig over havet og kommer ind over Falster – og den sydlige del af Danmark i det hele taget – meget mere spredt, så vi kun ser ganske få af dem, der flyver den ’rigtige’ vej.
I vores arbejde med at registrere fugletræk er vi begyndt at bruge lydoptagere og kunstig intelligens. Der kommer mere af den slags udstyr og computerprogrammer, som automatisk kan registrere fugle. Der er masser af fejl i automatikken – nogle kender måske til programmet Merlin fra det amerikanske universitet Cornell – men der er også rigtig mange fugle, der bliver bestemt korrekt. På fuglestationen arbejder vi på at få en opsætning til automatisk registrering døgnet rundt, men foreløbig har vi to private såkaldte PUC’er i gang – den ene kommer hver dag med ud på Odden, hvor den lytter efter fuglestemmer, mens vi tæller. Den kan være med til at bekræfte os i vores egne bestemmelser af fuglene, men den kan også høre fugle, der flyver over os, mens vi selv er optaget af for eksempel at tælle en flok ænder ude over havet.
Stationens nye elev på feltarbejde. Ud over vores ekstra øjne - kikkerter og kameraer - har vi fået ekstra ører i form af blandt andet sådan en PUC, der optager alt, hvad den hører af fuglestemmer. Derefter bliver optagelserne til en liste på BirdWeather, hvor enhver kan se den. Ved bogstavelig talt at vende en tommelfinger nedad over for fejlene, er vi med til at lære den kunstige intelligens at blive bedre til selv at kende fuglenes stemmer. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Når vi bruger den slags ny teknologi får vi den også afdramatiseret. På fuglestationen er vi vant til at træne andre i at ringmærke, bestemme fugle og tælle træk. Sådan set er det på samme måde med den kunstige intelligens, der bestemmer fuglestemmer. Vi kan være med til at træne den kunstige intelligens og gøre den bedre ved at markere fejlbestemmelser.
Man kan følge vores optagelser med PUC’en på en hjemmeside, der hedder BirdWeather. Her kan man se mange af den slags optagere rundt om i verden, men zoom ind på Gedser Odde og klik på et af de to apparater, vi bruger lige for tiden. Der kommer så en liste frem over de fugle, som vores PUC’er registrerer. Nogle af dem vil være forkerte, men tirsdag var der 102 registreringer af 14 arter ude på Odden, og det forekom ganske realistisk i forhold til, hvad vi selv hørte og så.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen
Folk på stationen: Marith Mol, Bo Kayser, Benny Steinmejer, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.