Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (55)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Verdens hurtigste fugl på besøg langt nordfra

mandag 24. februar 2025
af Henrik Jørgensen, Marith Mol & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: I dag var der næsten ingen sol men så var der til gengæld lidt mere vind, men heldigvis ikke for meget så alt kom op.

Det blev en ok dag med 4 fugle hvoraf de 3 var nye.

Der fløj igen i dag en del grønsisken over, men desværre var der ikke mange der gik ned, men 2 blev fanget. Også en kvækerfinke fik ring på.

20250224_093203.jpg

Under runden blev silkehale hørt, men desværre ikke set så antal ved jeg ikke.

I morgen er der chance for tåge og dis efter nattens regn, men forhåbenligt kommer tågen og disen ikke.

Dages ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:

Grønsisken/Siskin 2(0)

Musvit/Great tit 0(1)

Kvækerfinke/Brambling 1(0)

Total 3(1)

Trækket på Odden: Søndag var præget af tæt tåge med en sigtbarhed på helt ned til et halvt hundrede meter på landets sydspids, og derfor gav vores ’vikar’ Louis A. Hansen hurtigt op, mens vi andre var til Ørnens Dag.

Mandag var overskyet og kold med vind på 7-8 meter i sekundet fra sydlige retninger, som er de mest vanskelige at finde læ i, men sigtbarheden var god med lidt dis 4-5 kilometer ude over havet. Der var ikke mange fugle i trafikken over havet, men måske var mandag interessant som ’vendedag’ og indledningen til det store forårstræk. Sortænderne (Melanitta nigra) fortsatte ufortrødent deres vintertræk med lidt under 250 fugle mod sydvest, men hos Ederfuglene (Somateria Mollissima) var det omvendt – også i forhold til lørdag – med 89 i forårsretninger mod øst og nordøst ind i Østersøen og kun 14 med kurs mod sydvest. Også de Toppede Skalleslugere (Mergus merganser) så ud til at være i opbrud med 25 fugle mod sydvest og 24 på forårskurs ind i Østersøen.

På landruten trak over 200 Sanglærker (Alauda avensis) ud mod syd. Det samme gjorde 35 Stære (Sturnus vulgaris), 75 Grønsiskener (Spinus spinus) og meget overraskende 6 Solsorte (Turdus merula). Solsorte er nattrækkere, men måske ville de også bare nå lidt længere, da de trak ud et kvarter efter den overskyede og ikke særligt lyse solopgang.

En ung Vandrefalk (Falco peregrinus) kom nordfra langs stranden og fløj målrettet ud over havet mod syd, men lidt senere kom den tilbage og fløj lidt rundt i området, hvor trækkende lærker, lokale krager og måger ikke var begejstrede for at have verdens hurtigste fugl til at flyve frit omkring. Lidt småjagt lidt længere inde over Odden gjorde den derfor til en lokalt fouragerende fugl.

GFU mandag 2495Mandagens unge Vandrefalk på Gedser Odde var en 2k (andet kalenderår) havde meget lyse hovedtegninger, men også nogle bånd på tværs på flankerne. Bemærk især den lyse isse på nederste foto og de meget lange lyst øjenbrynsstriber. Det peger i retning af underarten Tundrafalk (F.p. calidus), men striberne på undersiden burde være smallere, og derfor er det bedst at kalde denne for 'nordlig type', idet der højt mod nord er mellemformer, som dagens fugl snarere repræsenteret. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU mandag 2496

Ørnens Dag: Gedser Fuglestation har mange gange bidraget til DOF/BirdLife Danmarks landsdækkende Ørnens Dag med sit eget arrangement ved Hasselø syd for Nykøbing Falster sidste søndag i februar. Erfaringen tyder imidlertid på, at det er de store arrangementer, der tiltrækker flest gæster. Derfor sendte vi i stedet repræsentanter fra fuglestationen til DOF Storstrøms to arrangementer søndag 23. februar.

Anne Marie og vores hollandske studerende Marith kørte til Avnø Naturskole og Ole Friis til naturskolen ved Maribosøerne. Begge steder var der mange frivillige til at tage imod, og der var pænt besøg trods den tætte tåge. Fra fuglestationen kunne vi bidrage med fuglepins til børnene, brochurer og tip om at kigge efter ørne ved Bøtø til folk med sommerhus på Falster.

GFU ornens dag 2498Ørnens Dag ved Avnø. Foto: Marith Mol/GFU

GFU ornens dag 2490Ørnens Dag ved Maribosøerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Marith var glad for at se en Mosehornugle (Asio flammeus) ved Avnø, og ved Maribosøerne kom der ligefrem en Havørn (Haliaeetus albicilla) ud af tågen og landede tæt på naturskolen lidt efter klokken 13, så i hvert fald nogle af dagens gæster fik set den art, de kom for at opleve.

Søndag aften var alle med fast ophold på fuglestationen lige for tiden inviteret til middag hos Louis i Gedser. Det var skønt, og derfor kom beretningen om vores medvirken i Ørnens Dag ikke med i bloggen for søndag.

Se alle dagens observationer op Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Marith Mol, Anne Marie Reith, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.