Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (15)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

I fuld fart den forkerte vej

lørdag 22. februar 2025
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: I dag var tågen væk så alt kom op.

Solen var pænt fremme det meste af perioden og det gjorde at nettene hurtigt blev synlige.

Der trak en del grønsisken over, men det gode vejr gjorde at de ikke ville gå ned selv om jeg bruger lyd til dem for tiden. Dog fik jeg fanget 2 af dem.

Der var kun fugle på 2 af runderne, så på alle runder blev der klippet lidt hist og her hvor der var behov.

Om eftermiddagen var Louis på stationen og da han var på vej hjem kom han hurtigt ind igen da der sad 5 silkehaler i det sædvanlige træ ved fuglestationen. Det er de første som vi alle havde set denne vinter her nede. Jeg prøvede at samle resterne af æblerne på græsset og satte et net op ved æblerne, men silkehalerne fløj kort efter op i de høje træer mod odden og der efter forsvandt de.

I morgen sigger prognosen dis og tåge så der vil nok kun blive sat et begrænset antal net op hvis det bliver sådan et vejr.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:

Musvit/Great tit 1(1)

Grønsisken/Siskin 2(0)

Toal 3(1)

Trækket på Odden: Det blev en fin lørdag uden fredagens tåge, og så foregik dagens tælling i godt selskab. Det er altid både fagligt og socialt meget bedre at være flere om dagens arbejde. Solen var til at se under opgangen, stor og rød. Vinden kom stadig koldt fra sydøst, men tog af hen over formiddagen, og det blev helt lunt, hvor der var læ.

Havtrækket var fortsat vinterligt med flest fugle mod sydvest, men der var tegn på forandring. Småflokke af Ederfugle (Somateria mollissima) fløj, som var det en håndholdkamp med tæt løb og snævre føringer til henholdsvis ’sydvestholdet’ og ’nordøstholdet’ hen over formiddagen. Mod slutningen satte vinterspillerne hårdere ind og vandt med 192 Ederfugle mod sydvest, mens de forårskåde artsfæller måtte nøjes med 163 på den nordøstlige rute mod ynglepladserne inde i Østersøen.

I alt blev det til 1.876 fugle af 22 arter på træk. Den mest talrige art var lidt over 700 Sortænder (Melanitta nigra) mod sydvest og kun 9 mod nordøst.

GFU lordag 2487Nogle af lørdagens Hulduer på vej ud over havet. Hulduerne er tydeligt mindre og lettere i luften end de mere almindelige Ringduer (Columba palumba). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Landtrækket bød også på fine oplevelser, som dog mindede om forår, men med en snert af vintergreb i fuglene med 268 Sanglærker (Alauda arvensis), der alle kom nordfra og fortsatte ud over havet mod syd. På samme måde med 49 Hulduer (Columba oenas), der i småflokke trak ud fra kysten mod syd. Sidste år blev de første Hulduer ved Gedser Odde registreret en dag tidligere, da fem af de små duer trak ind mod nord 21. februar 2024.

 Det er almindeligt, at fugle på ydertidspunkter i deres træktid flyver i retninger, som vi kalder ’forkerte’. Forklaringen er nok, at de første flyver ind i område med omskifteligt vejr, som kan få dem til at fortryde og vende om, eller de bliver påvirket af forskellige vinde.

GFU lordag 2489Grågæssene er karakteristiske med deres store lyse næb og tofarvede vinger. Dagens to fugle ville mod syd. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Skaermbillede 2025 02 22 160945Trækket af Grågæs er ikke særlig stort ved Gedser Odde, men om foråret ser vi dem netop i februar og marts. Kilde: Trektellen.

To Grågæs (Anser anser) ville også til Tyskland. Selv om Grågæs er meget almindelige og talrige i vores del af verden, er det en af de arter af gæs, vi ser færrest af på træk ved Gedser Odde. I de seks år, vi har lavet systematiske træktællinger for fuglestationen, har det højeste antal på en dags standardtid været 158 Grågæs på en septemberdag i 2020, og set over et helt år er rekorden 997 i 2024. I år kom de første for en uge siden, da fire trak ud mod syd 15. februar.

Se alle dagens observationer ved Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Marith Mol, Anne Marie Reith, Louis A. Hansen, Anders Zuschlag, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.