Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (68)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Våd og tåget start på træktællingen

fredag 21. februar 2025
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkning: Vi kunne se tåge mod fyret og det er sjældent godt da der jo så er meget fugt i luften.

Jeg tjekkede radaren og der var intet, men det dryppede lidt men ikke mere end at nettene kunne sættes op men drypperiet stoppede mens jeg satte de sidste 8 net net op.

På 9.15 runden da jeg skulle ud dugregnede det og alle net var synlige med de dråber der hang i nettene, det var ikke slemt men da det stadig var det samme på 9.45 runden valgte jeg at lukke da det var for vådt for fuglene.

Haven var så godt som fugletom, men 3 fugle blev fanget og alle var fugle som havde ring på i forvejen. De 2 af dem var nye fra de sidste dage og den sidste var en blåmejse som jeg selv havde ringmærket i november 2021, så den er lidt gammel.

I morgen loves samme vejr med tåge og dis, så det er ikke den bedste prognose, men vi må se hvad dagen bringer.

Dagens kontroller/Todays recaptures:

Blåmejse/Blue tit 1

Sjagger/Fieldfare 1

Solsort/Blackbird 1

Total 3

Trækket Odden: Der har været folk ude at tælle træk på Odden tidligere i år, men fredag 21. februar var den første dag i fuglestationens forårsstandard, og hvis det ikke havde været den første dag, var det aldrig blevet til en hel standardtid på fem timer i småregn og tåge med en sigtbarhed helt ned til 100 meter i perioder. Der kom så få fugle, at det efter vores regler for tællingerne ville være tilladt at pakke sammen efter et par timer og gå hjem, men …

… fordi det var den første dag, var det alligevel sjovt at blive og få et indtryk at situationen netop nu. Det svære ved Gedser Odde om vinteren er, at nogle af de arter, der trækker mest i det sene efterår og tidlige forår også er de arter, der er flest lokalt overvintrende af på havet, og de flytter sig hele tiden efter strøm og vind. På en tåget dag som denne fredag er det derfor nærmest umuligt at afgøre, om 24 Ederfugle (Somateria mollissima) mod sydvest og 27 af samme slags mod nordøst var lokale rokader, eller de fløj så langt forbi Odden, at der var tale om egentligt opbrud og træk.

Af dagens meget beskedne antal på 113 fugle af 12 arter på trækruterne var det måske kun 15 Viber (Vanellus vanellus), der kom ind over land fra havet, som reelt kunne anses for lidt forårstræk. Alle tal var dog så små, at det ingen betydning har i vores samlede tælling, om nogle af dem ikke var rigtigt på træk. Selv de overvintrende fugle trækker på et eller andet tidspunkt.

Dagen var også den første i den syvende sæson med daglig overvågning af trækket på hele Nordens sydspids for Gedser Fuglestation. Det er endnu ikke lykkedes at få gennemført en hel forårssæson af mangel på frivillige, som vil lave sådan noget arbejde, men vi har gennem årene samlet mange data ind og har en form for overblik over det samlede træk ved Odden hen over hele året. Der kan vi også se, hvorfor det giver god mening at står ude på Odden hver dag fra nu, selv om starten i år måske kan forekomme lidt kikset. Se bare disse grafer:

Skaermbillede 2025 02 21 144437Trækket hen over et år af alle de arter, vi registrerer på Odden. Den mørke streg er gennemsnittet i de fem timers standardtid siden 2019. De røde søjler viser trækket alene i 2024. Fra slutningen af februar tager forårstrækket ind i Østersøen til og er på sit højeste fra midt i marts til midt i april. Grafen er fra den hollandske database Trektellen, som vi bruger sammen med DOFbasen.

Skaermbillede 2025 02 21 180104Det er ikke for ingenting, at Ederfuglen er fuglestationens logo-fugl. Det er Ederfuglene, der skaber den store 'pukkel' af træk fra sidst i februar ind i marts og april. Kurven er gennemsnittet siden 2019, de røde søjler viser trækket i 2024. Det toppede tidligere end gennemsnittet, men fortsatte i efteråret over normalkurven, så det bliver interessant at se, hvordan det forløber i denne sæson. Kilde: Trektellen

En af fredagens fine oplevelser var en flok på 32 Snespurve (Plectrophenax nivalis), som ledte efter mad langs asfaltvejen ud til Odden. Mange observationer tyder på, at den flok har holdt til på Odden hele vinteren. I DOFbasen har vi noteret, at 43 fløj mod nordvest 1. december sidste år. Det kan være nogle af dem, der er endt med at blive her. Siden er der flere gange indberettet flokke på mellem 10 og de 32 yderst på Odden.

GFU snespurve 2485 Dagens Snespurve så noget våde og forpjuskede ud. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I dagens våde og kolde vejr kom der også kun en enkelt turist ud på Odden. Det var en kvinde fra Rügen, som var ude at gå med sin hund. Hun ville gerne vide, hvordan det stod til med trækket af Traner (Grus grus), som hun savnede at se hjemme på Rügen. Hun følte sig beroliget ved, at de nok ikke er kommet så langt endnu. Da jeg rejste fra Berlin torsdag for at være klar til at tælle fredag morgen for Gedser Fuglestation, så jeg en del traner fra toget, men kun i grupper på 2-5. Det lignede mere fugle, som har overvintret i Tyskland (der er også overvintrende fugle i Danmark), end flokke af trækfugle fra de store overvintringsområder i Sydfrankrig og Spanien.

Se alle dagens observationer ved Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen