Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Tak for i år
Ringmærkningen: Årets rapport om ringmærkningen er udkommet. Den findes som pdf-fil på Gedser Fuglestations hjemmeside. Her er et link: https://www.gedserfuglestation.dk/images/Resultater/Ringmaerkning/GedserRingmaerkAarsrap2024_v01.pdf
Trækket på Odden: Årets sidste dag for standardtællingen for Gedser Fuglestation blev en smuk dag med blå himmel og solskin, som gjorde den kraftige kolde vind fra vest til en bagatel, selv om det ikke var let at finde læ på hele Nordens sydligste punkt. Det blev også en dag, som bekræftede, at der også vil være træk at se for dem, der skulle finde på at komme ud på Odden i jule- og nytårstiden. Der er mere eller mindre intense perioder, men næsten altid et eller andet træk i gang, og det svinger fra dag til dag med vejrforholdene og fuglenes behov og rytmer.
Således var der lidt trafik af flere arter af gæs, et pænt ryk af Ederfugle (Somateria mollissima), som var svært at skille ud fra alle de rastende fugle, der flytter sig på havet. Lommer var der ikke mange af, men der var fint mange Toppede Skalleslugere (Mergus merganser), som stadig passerer talrigt tæt forbi Odden og er lette at opleve med deres farvestrålende, torpedoformede og hurtige flugt.
Denne Bramgås (Branta leucopsis) var ikke på træk fredag morgen, men kom i en flok, der ledte efter mad. Tusindvis af gæs overnatter for tiden på Rødsand. Om dagen flyver de ind over Sydfalster for at finde marker, hvor de kan fouragere. Den er med her, fordi lyset ved Gedser Odde kan være super godt, og man så kan glæde sig over at se detaljer, som man ellers ikke ville se på fuglene. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Seks Traner (Grus grus) blev set på stor afstand, men det er ikke specielt koldt, så måske flytter de sig af mangel på mad, eller de har bare lidt af driften mod syd i sig. Den europæiske bestand af Traner er blevet større, og stadig flere overvintrer langt mod nord i Tyskland og Danmark, selv om 90 procent af dem stadig flyver mod sydvest til overvintring i Sydfrankrig og Spanien.
To af de mørke Musvåger, som endte med ikke at trække ud fredag morgen. Bemærk de mørke øjne og den kraftige mørke bagkant på vingerne. Begge dele indikerer voksne/adulte fugle. Unge Musvåger har lyse øjne og mere diffuse bagkanter på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Tre helt unge 1k, første kalenderår, Havørne (Haliaeetus albicilla) kom sammen ind over land fra syd. Senere fløj tre andre ud over havet mod syd. Vi registrerer Havørne i vores træktællinger, men egentlig er de ikke trækfugle i vores del af verden; det, vi ser, er yngre omstrejfende fugle, som flyver rundt og leder efter mad, og danske og nordtyske Havørne er vant til at flyve over havområdet mellem de to lande. Ind imellem ser vi også adulte/voksne Havørne. Det kan være enlige fugle, som strejfer om på udkig efter en mage, men de kan også flyve langt ud over havet for at lede efter mad.
En sjov – og lidt mystisk – oplevelse var dagens træk af Musvåger (Buteo buteo). Den blå himmel stimulerede åbenbart mere til træk end den seneste tids dominerende gråvejr. Fem blev noteret som udtrækkende, men fem-syv andre Musvåger kom hurtigt tilbage efter et par trækforsøg og forsvandt hurtigt mod nord over land. Det sjove var, at de passerede ganske tæt over os, og vi uden videre kunne bestemme de fleste af dem til adulte/voksne fugle med mørke øjne, men de var også alle i meget mørke fjerdragter. Det var måske en tilfældighed, men man kunne også føle sig lidt mystificeret af det – og i hvert fald glad over det flotte syn i solskinnet.
En flok på mindst 15 Snespurve (Plectrophenax nivalis) viste sig flere gange i luften som store hvide snefnug. De fouragerede langs kystskrænten og er der måske nogle dage endnu.
Tusind tak til alle, der har været på Odden i løbet af efteråret for at opleve en fantastisk træklokalitet og måske endda har hjulpet med tælleriet for fuglestationen. Også tusind tak til alle, der læser vores dagbog. Den er en vigtig del af vores formidling om det arbejde, der foregår på fuglestationen.
Med alle ønsker om et godt solhverv lørdag (21.12.2024) mellem klokken 10 og 11, en smuk jul og et nyt år med masser af fugleoplevelser. Fuglestationen forsøger i foråret at gennemføre daglige tællinger af trækket fra cirka 20. februar.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.