Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Islom på en lun decemberdag

torsdag 19. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Da udsigten til i morgen lovede alt for meget vind valgte jeg at lukke station 2 på labbet også og gøre en frisk mappe klar til foråret, og i morgen tages de sidste 4 net ned for i år. Så dette er sidste blog fra ringmærkningen for i år, men jeg kommer tilbage 12 februar og begynder at sætte alt op den 13.

I morgen og nettene er taget ned tager jeg ud og hjælper med at tælle trækket.

Trækket på Odden: Vinden var i syd og kom med 11-13 meter i sekundet. Det første par timer var præget af småregn, så dagens arbejde startede i ’hullet’ på den gamle marinestation, men senere blev det muligt at rykke ud på den yderste spids i læ af buskene, og det gav tydeligt flere Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) og Toppede Skalleslugere (Mergus merganser), som ikke var til at se fra ’hullet’, mens det regnede, og sigtbarheden var helt nede på nogle få hundrede meter. I den første periode omkring den usynlige solopgang kom der imidlertid en del Ederfugle (Somateria mollissima) langt ude fra nordøst og øst, alene i den første timer over 1.500.

GFU dec tor 2377Ud over (gennem)trækket er der Ederfugle og Sortænder, som raster i tusindvis ud for Gedser Odde. De er ikke særligt synlige mellem bølgerne, men når en af lodsbådene sejler igennem flokkene, ryger de i luften, og så kan vi tælle dem. Der er også andre havfugle, men de er sværere at få tal på i virvarret. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det er dejligt at have marinestationen, så længe det varer, fordi vi altid kan komme i læ og tørvejr. Til gengæld er vi meget bedre ’i kontakt’ med naturen, når vi kan stå ude i fri luft og arbejde med trækket. På den yderste spids kommer mange af fuglene i havtrækket meget tæt på, og vi får lydene af fuglenes kald og vingeslag med. Til gengæld kan vi ikke se træk fra land, men det gør ikke så meget i december; de fleste dage er der ikke noget at registrere.

Ud over 2.300 Ederfugle og 530 Sortænder var der et par usædvanlige fugle i dagens trafik. En Islom (Gavia immer) kom meget langt ude over havet, men den tiltrak sig vores opmærksomhed, fordi vi lige havde set nogle Rødstrubede Lommer og umiddelbart bemærkede, at denne lom forekom væsentligt større og tungere med langsommere vingeslag. Den havde ved nærmere eftersyn store fødder og et kraftigt næb. I teleskop var det til at se en større og meget hvid plet på halsen, hvor den skilte sig ud både i forhold til den mørke og den lyse del af halsen – og det er en vigtig plet for identifikation af Islom i forhold til de mere almindelige lommer.

Islommer er fåtallige vintergæster i danske farvande. De kommer formentlig fra Island, Grønland og Canada og ses mest ved Skagen og langs den jyske vestkyst, men ved Gedser Odde var det den femte i år og den fjerde i efterårstrækket, efter at vi har haft hele tre i november. Desværre fløj dagens fugl for langt ude til, at vi overhovedet kunne prøve at fotografere den.

GFU dec tor 2380Sådan ser det ud, når en Trane kommer direkte mod en i lav højde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fin at fotografere var til gengæld en Trane (Grus grus), som kom trækkende ind over land langt ude fra øst. Vi troede, at den ville lande på marken ved Odden, for den kom meget lavt ind, men den kom lige over os og forsvandt ud over havet igen. Vi ser en del Traner i efterårstrækket ved Gedser Odde, men de flyver som regel relativt højt. Denne Trane fløj bare i fem-seks meters højde over land, og ude over havet røg den ned i få meters højde over bølgerne med næbbet rette mod Tyskland.

I alt blev det til lige under 3.400 fugle fordelt på 21 arter, og så var vores næstsidste tælledag i denne sæson oven i købet så lun, at det ikke var nødvendigt at have vanter på.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.