Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Yngre Suler på togt til Gedser Odde

tirsdag 17. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Vejret var ikke til ringmærkning, og meteorologerne forudser mere regn og hård vind i de kommende dage. Derfor bliver der formentlig heller ikke ringmærket mere, før vi lukker ned for resten af året på fredag.

Trækket på Odden: Hård vind fra vest, nedsat sigtbarhed og regn den sidste time gav alligevel et interessant træk. Der var flere tusinde rastende Ederfugle (Somateria mollissima) på havet, og de var af en eller anden ukendt grund mere urolige, end de plejer at være. Det gav en del fratræk, altså rastende Ederfugle, som fløj op fra de rastende flokke og forsvandt mod sydvest.

Desuden var der lidt træk af gæs. Vi var især glade for, at vi var i stand til at identificere en lille flok Kortnæbbede Gæs (Anser brachyrhynchus) under de mørke og disede forhold. De minder meget om især Tundrasædgæs (Anser serrirostris), som vi er mere vant til, men de har generelt lysere oversider, og det kunne vi se.

GFU dec tir 2371Dagens mågekursus. Der var mange fouragerende Hættemåger (Croicocephalus ridibundus) over havet, hvor der var rastende Ederfugle, men ikke mange på gennemtræk. En af dem var den unge 1k/første kalenderår fugl på billedet herunder. Bemærk ligheden - især i dårligt lys - med den ene af dagens to unge 1k Dværgmåger (Hydrocoloeus minutus) på billedet over denne tekst. Den unge Dværgmåge har meget mørkere tegninger på oversiden, og Hættemågens bånd på de såkaldte dækfjer er tydeligt brunt. Desuden har Hættemågen en mørk bagkant på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU dec tir 2368

Der kom også et pænt antal Suler (Morus bassanus), i alt 13. Fire af dem havde vi samtidig. Det mest interessante var, at mindst to af dem var unge fugle i deres tredje kalenderår, 3k, det vil sige, at de var to et halvt år gamle. Vi plejer mest at se adulte/voksne Suler og enkelte subadulte/næsten voksne i deres fjerde kalenderår eller ældre, 4k+.

GFU dec tir 2367En af dagens yngre Suler end normalt ved Gedser Odde. Sort hale og ubrudt sort bagkant på vingernes sekundærer/armsvingfjer samt mange sorte pletter af ungfuglefjer i på resten af oversiden peger på en Sule på vej ind i sin tredje vinter, en to et halvt år gammel fugl i sit tredje kalenderår, 3k. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

To Røde Glenter (Milvus milvus) udgjorde dagens træk fra land, da det klarede op i nogle minutter, og der endda var blå himmel at se mellem skyerne, før de lukkede til igen, og det begyndte at regne.

Henrik fra ’ringmærkningsafdelingen’ kom tidligt ud på Odden og var både godt selskab og en fin hjælp til tælleriet af trækfuglene over havet.

Onsdag kommer vi ikke ud på Odden for at registrere trækket på grund af møder inde på fuglestationen, men torsdag og fredag tager vi med som de to sidste dage i denne omrang, idet den standardiserede daglige træktælling slutter efterårssæsonen 20. december.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.