Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En våd omgang for fuglestationen

mandag 16. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:  På grund af vejret var det ikke muligt at fange i dag.

Et par timer gik med at sætte cykel og havebord og stole på vinterferie i lampehuset. Station 1 på labbet blev gjort klar til foråret, de sidste netstænger som stod til tøre blev lagt ind, et net blev taget ned da det var gråt og så ikke fangede noget.

Efter det var klaret tog jeg ud på Odden og hjalp til med at obse .

Ole fik smurt de 2 døre ind til de 2 soverum da de pev godt når man åbnede og lukkede dem, så nu får vi vores nattesøvn.

I morgen loves samme vejr som i dag, så nok heller ikke noget fangst i morgen.

Trækket på Odden: Er der ikke andet at tage sig til, kan man (næsten) altid trække mågekortet. Sådan en dag var det denne mandag morgen. Med vind fra vest-sydvest og en middelstyrke, som svingede mellem 11,8 og 14,4 meter i sekundet, finregn gennem hele perioden og stærkt nedsat sigtbarhed på grund af regnen og dis over bølgerne, var der ikke nogen nævneværdig trafik over havet, bortset fra Toppede Skalleslugere (Mergus serrator), som trodsede elementernes rasen og kom i en konstant strøm af småflokke, der endte i 256 af dagens samlede antal på 671 fugle på træk.

Til gengæld var det så mågerne, som igen blev presset ind mod land og dermed udgjorde endnu en fin lektion i det (forhåbentlig) uendelige kursus i feltbestemmelse af måger. Flere arter viste sig i forskellige aldre, og der var igen gode forhold med hele fire Kaspiske Måger (Larus cachinnans) – tre adulte/voksne og en lidt yngre subadult – mellem Sølvmåger (Larus argentatus) i varierende vinterdragter.

GFU dec man 2364En af mandagens adulte/voksne Kaspiske Måger. Bemærk det rent hvide hoved med mørkt øje, det lange tynde næb, og at kun den yderste store vingefjer, som vi kalder P10, har et større hvidt felt på den sorte spids. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU dec man 2366En af mandagens adulte/voksne Sølvmåger i typisk vinterdragt for arten med gråpletter hoved og hals. Bemærk også det lyse øje, og at den hvide plet yderst på vingen er lidt større og strækker sig fra P10 ind over primær nummer to, P9. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

De første tre timer stod vi ude i det fri på den yderste spids og nød at se fuglene komme tæt forbi, men efterhånden brugte vi mere tid på at tørre vanddråber af kikkerter, teleskop og kamera end på at kigge ud over havet, og så fortrak vi til tørvejret i ’hullet’ på den gamle marinestation. Selv om udsynet var mindre, gik vi næppe glip af meget ude i regndisen.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.