Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Flot morgen med Suler og Kaspiske Måger
Ringmærkningen: Der var lidt mere vind i dag og da et par af nettene er slidte og grå kan de ses når vinden er på så desværre gik ingen drosler i nettene til morgen selv om der både var solosrte, vindrosler og sjaggere.
Heldigvis var der gevinst ad 2 omgange da 4 stillits røg i nettet.
Til aften gik jeg på aftensfangst da det var overskyet, så jeg skyndte mig at pakke ting til turen, men i al hast glemte jeg min astmaspray og det kom jeg til at mærke da jeg var kort fra Birkemosetrappen, så det tog lidt ekstra tid at gå hjem og næste gang husker jeg den. Der var ingen fugle på turen, kun en rotte som ledte efter mad i opskyllet. Rotter har jeg set flere gange på aftenfangst.
I morgen loves der kraftig vind så der kan ret sikkert ikke sættes net op.
Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Stillits/Goldfinch 4
Trækket på Odden: Morgenen var rød, orange og lilla i mange skønne nuancere, og vi fik et glimt af solen; det er snart mange morgener siden, at det ikke bare har været gråt i gråt. Det var ren nydelse, så længe det varede, men efterhånden kom der et tæt skydække, og vinden drejede fra vest om i sydvest, så sydmuren på den gamle marinestation ikke længere gav fuldt læ. Heldigvis var der godt selskab; fra starten var vi tre fra fuglestationen, senere kom der en mere samt fire fra Næstved. Det er altid dejligt, når der kommer folk for at opleve trækket ved Gedser Odde.
Smukt træk farvet af solopgangen på en kold decemberdag med et par af dagens Suler (Morus bassanus) i silhuet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Trækket var beskedent, men det er ikke derfor, at denne dagbog slet ikke kommer til at handle om tal; det er, fordi vi tit taler om, at det er oplevelsen af fuglenes træk, der er hemmeligheden bag alle tallene, og som får os ud på Odden for at arbejde frivilligt for fuglestationen.
Det er mikset af mange arter og typer, farverne, når lyset er godt nok, at trækket starter med nogle arter, som efterhånden forsvinder ud af trafikken, mens andre dukker op. Hos nogle arter varer trækket så længe, at de også når at skifte dragter undervejs, så de sidste her i december ser helt anderledes ud end de første, der kom i august og september.
Hen over årene er der også arter, som forsvinder, og andre, der kommer til, fordi klimaet ændrer sig eller af andre årsager, som vi måske ikke helt kan forklare. I disse år kollapser bestande af Sølvmåger (Larus argentatus), efter at deres hovedkilder til mad – lossepladser, minkfarme og fiskeri er forsvundet. Samtidig bliver en anden type Sølvmåge stadig mere almindelig, nemlig Kaspisk Måge (Larus cachinnans), som breder sig så hurtigt fra Centralasien mod nordvest, at selv kortet i DOF/BirdLige Danmarks flotte digitale værk om fugle, Danmarks Fugle, ikke længere er korrekt. De nærmeste ynglekolonier er så tæt på som Belarus, Polen og Berlin i Tyskland, og det giver flere Kaspiske Måger i Danmark.
En af søndagens adulte/voksne Kaspiske Måger ved Gedser Odde. Især det hvide hoved er et godt udgangspunkt at kigge efter i flokke af fouragerende Sølvmåger, men der er også andre vigtige forskelle. Bemærk det sorte øje, hvor Sølvmåger har gul iris. Næbbet er længere og tyndere end hos Sølvmågerne. På oversiden af vingerne har Kaspiske Måger et smallere hvidt felt fra ofte kun en enkelt fjer (P10) yderst i det sorte på vingen, og der er en lang grå 'tunge' ind i det sorte felt. Generelt har de Kaspiske Måger også et større og 'tungere' bryst end Sølvmågerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Blandt de Sølvmåger, der ledte efter mad i tangopskyl tæt på stranden ved Odden søndag formiddag, fandt vi flere Kaspiske Måger. Lige nu springer de voksne/adulte fugle i øjnene på lang afstand ved at have (næsten) rent hvide hoveder i vinterdragten til forskel af de mere hjemlige Sølvmåger, som har mange grå striber på hovedet.
Tak til Anne Marie Reith, Louis A. Hansen, Gert Juul Jeppesen plus de fire fra Næstved for at gøre en kold arbejdsdag lunere.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.