Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Moderat træk i vinterens første snevejr

lørdag 14. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Nettene blev sat op, men hurtigt lukket ned igen, da det begyndte at sne. Det blev derfor kun til en enkelt fangst af en Solsort (Turdus merula). En plan om at gå på nattefangst blev droppet, da lyset fra Månen var for kraftigt og gjorde det umuligt at komme tæt på fugle på stranden og marker uden at blive set.

Trækket på Odden: Vi var tre observatører i snevejr, og selv om vinden var isnende kold fra sydvest, fejlede humøret ikke noget denne lørdag morgen og formiddag på hele Nordens sydligste punkt. Senere kom ringmærkeren og en anden frivillig til, så vi var helt op til fem i ly og læ på den gamle marinestation. De barske forhold gav dog lave tal for dagens træk.

Selv om 687 fugle fordelt på 25 arter ikke er stort, var der nogle fine oplevelser. Dagens to Suler (Morus bassanus) var nok til at sætte en ny rekord for de seneste år, idet antallet af Suler ved Gedser Odde i år dermed foreløbig er på 119 og dermed over antallet på 118 for hele 2022. Tusindvis af Suler døde af fugleinfluenza i verdens største ynglekoloni, Bass Rock i Skotland, da epidemien rasede i 2021 og 2022. Det samme skete i Tysklands eneste ynglekoloni af Suler på Helgoland, og det var sikkert det, vi også kunne aflæse, da vi sidste år kun registrerede 65 Suler flyve forbi Gedser Odde. Derfor var det smukt denne lørdag at opleve, at Sulerne er ved at være tilbage på niveauet fra før den dræbende influenzaepidemi.

Fire Mørkbugede Knortegæs (Branta bernicla bernicla) vakte også opsigt. Det er højarktiske gæs, som kommer til Danmark helt fra nordkysten af det østlige Sibirien for at overvintre i blandt andet danske fjorde og andre lavvandede områder, men det er flere uger siden, vi har haft deres hovedtræk ved Gedser Odde.

Fra land vakte først en og lidt senere yderligere fire Snespurve (Plectrophenax nivalis). Hvilke andre småfugle ville være mere passende at se på udtræk i vinterens første snebyge

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Klaus Dichmann, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.