Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Flot træk af Store Skalleslugere

torsdag 12. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:  Som prognosen sagde var vejret perfekt med ingen vind og skyet og så vind fra nord, og det kunne både ses og høres.

Der var dog tomme net frem til runden 9.15 hvor der sad både grøn-og gråsisken. Senere omkring klokken 11 kom der mere fart på nettene og dagen endte med 33 fangede fugle hvoraf de 31 var nye.

Hans kom ud kort efter  middag og sammen fik vi taget de 2 hejsenet ned for i år, så nu er der kun 3 spejlnet og de 2 høgenet tilbage.

Vejret for i morgen ser ok ud med svag vind fra syd og overskyet, så det kunne godt give lidt igen.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Gærdesmutte/Wren (1)

Rødhals/Robin (1)

Grønsisken/Siskin 30

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1

Total 31(2)

Trækket på Odden: En overskyet, men næsten vindstille morgen og formiddag gjorde dagens arbejde på sydspidsen til en lun fornøjelse, oven i købet med et pænt træk, som løb op i 2.100 fugle fordelt på 33 arter plus nogle ubestemmelige gæs, som fløj langt ude over havet. Trækket var mest intenst de første par timer med 100 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) i løbet af den første time, hvorefter der kun kom få fugle i smågrupper og lange intervaller. På samme måde faldt intensiteten i hele trækker hen over formiddagen, og den sidste time var der ikke meget at se ud over rastende andefugle på havet.

Værd at bemærke i dagens træk var i hvert fald 125 Gråænder (Anas platyrhynchos) og over 700 Sortænder (Melanitta nigra), men et mindre tal er egentlig dagens mest interessante: 75 Store Skalleslugere (Mergus merganser) er det hidtil største antal af den art på en dag ved Gedser Odde i de seneste år.

GFU dec tors 2348Voksne/adulte hanner af Stor Skallesluger skiller sig ud selv på stor afstand med deres meget lyse dragt og store hvide vingefelt. Hunner og unge fugle har en skarp kontrast mellem mørk hætte og lysere hals.

GFU dec tors 2349Toppede Skalleslugere har et dobbelt sort bånd i det hvide felt på vingerne. Desuden har hannerne et rødligt brystbånd, og de hunfarvede mangler den skarpe kontrast mellem hætte og hals, som de Store Skalleslugere har. På afstand virker især hannerne tydeligt mørkere end de Store Skalleslugere. Begge billeder er fra Gedser Odde torsdag formiddag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Artsmæssigt var det fint med tre arter af lappedykkere, og fra land var det sjovt med en flok på 14 udtrækkende Hulduer (Columba oenas). Hulduerne bliver normalt anset for trækfugle, der (stort set) forsvinder til mildere egne i Sydvesteuropa, men DOF’s punkttællinger viser, at antallet af overvintrende Hulduer i Danmark i de seneste ti år har været markant stigende, antagelig på grund af mildere vintre.

Nyt fra stationen: Uglespecialisten Klaus Dichmann arbejder i nogle dage med Gedser Fuglestation som base i et projekt, der skal forbedre forholdene for Slørugler (Tyto alba) i Lolland Kommune. 

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Klaus Dichmann, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.