Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Endelig flere fugle i nettene
Ringmærkningen: Der var næsten vindstille så de 2 hejsenet kom også op i dag.
Det kolde vejr havde tydeligt sendt lidt småfugle ned nordfra og flere flokke med grønsisken fløj over, men de så ikke ud til at trække ud.
Endelig var der også mere gang i fangsten og på et tidspunkt hang der 12 siskner i det ene net. Dagen endte med 18 fugle hvoraf de 15 var nye.
Vejret for i morgen er samme som i dag med skyet og næsten ingen vind så det kunne godt give lidt fugle igen. Vinden skulle komme fra nord så måske det kan give lidt siskner.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Solsort/Blackbird 1(2)
Blåmejse/Blue tit (1)
Grønsisken/Siskin 14
Total 15(3)
Trækket på Odden: Til en afveksling var der næsten ingen vind onsdag morgen, men temperaturen var under en grad, så det blev en kold og grå oplevelse at observere et træk, der næsten var gået i stå. En enkelt Musvåge (Buteo buteo) repræsenterede et træk fra land, mens tre andre Musvåger vendte op ved mødet med havet og forsvandt tilbage mod nord.
Lige over 350 fugle fordelt på 21 arter i løbet af fem timer hører selvfølgelig med til vores dækning af efterårstrækket langt ind i december, hvor alle andre er stoppet, og derfor er det stadig en vigtig ’brik i puslespillet’.
På havet var der færre rastende fugle end i de seneste foregående dage, men en flok Havlitter (Clangula hyemalis) sørgede for god underholdning i et spil, som bragte dem tæt på land. En flok hanner så ud til at sværme om en enkelt hun, som tydeligt holdt sig til en enkelt han og højlydt afviste alle de andre, ind imellem angreb hun endda nogle af hannerne fysisk. En del af det interesssante var, at den udvalgte han overhovedet intet gjorde for at hjælpe hunnen eller forsøge at jage andre hanner væk.
Vanddans. Den enlige hun omgivet af kurtiserende hanner tæt på stranden var en festforestilling, og de leverede selv musikken i form af den sang - av-li - der ligger bag Havlitternes danske navn.
Hunnen holdt sig mest tæt til en bestemt han i flokken, men hun måtte selv holde de andre hanner på afstand.
De mørke tegninger på hovedet kan variere, og det samme kan næbbets farve, men denne hun er med sin brune dragt og de meget mørke tegninger på hovedet en typisk repræsentant for en voksen/adult fugl af sit køn. Også hannen er en typisk adult/voksen han i pragtdragten, som den ser ud om vinteren. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Havlitter er højarktiske ynglefugle, men en del overvintrer i danske farvande, blandt andet ud for Gedser Odde, hvor vi lige nu både ser Havlitter, som trækker forbi for at overvintre længere mod vest, og fugle, som i hvert fald indtil videre har slået sig ned ud for Odden. Havlitter er rødlistet som sårbare og fredet i Danmark, efter at den europæiske bestand siden 1990’erne antages at være faldet fra 4,7 millioner til 1,6 millioner fugle. Læs meget mere om vores fugle på Danmarks Fugle i DOFbasen. Her er et link til artiklen om Havlit, men her i dagbogen/blokken er det ofte også muligt at klikke på en art, fordi vi har gjort artsnavnet til et link.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.