Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Suler i massevis og en Sabinemåge

søndag 8. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Da der var regn da jeg stod op og der var mere på vej afventede jeg til det blev lyst, og 8.15 var alt sat op.

Det var dog en tam dag med en aflæst rødhals, og på lukkerunden 12.15 var der en lille gråsisken uden ring så dagen var ikke spildt selv om jeg var lidt misundelig på de 2 observatøres fine arter.

Der var masser af tid mellem runderne så der blev både vasket og gjort lidt rent.

I morgen skal det både små regne og være vind på 11-12 m/s så der tror jeg ikke der bliver noget fangst.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:

Rødhals/Robin 0(1)

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1

Total 1(1)

Trækket på Odden: Bortset fra kulden og mørket er der forrygende dage i december på hele Nordens sydspids, denne søndag var en af dem. Vi var to observatører på job for fuglestationen på en dag med vind direkte fra øst, småregn i det første par timer og ellers mest overskyet vejr, men det var ingen hindring for fuglene. Vi fik talt næsten 2.100 fugle fordelt på 28 arter med flere bemærkelsesværdige og fine oplevelser hen over morgenen og formiddagen.

Morgentællingen begyndte med en lille flok Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) ude i mørket før solopgang, og de blev ved med at strømme forbi gennem alle fem timer. Det blev til 224 i et sent træk, som ikke ser ud til at blive dækket dagligt noget andet sted i Østersøen.

Det er i den forbindelse interessant, at der hver dag er op mod 400 opslag på vores ’internationale ansigt’, den hollandske database Trektellen, som vi bruger parallelt med DOFbasen, der er vores danske ansigt og sikrer, at DOF/BirdLife Danmark altid har råderet over data fra vores registreringer af trækket ved Gedser Odde.

Siden kom et for Gedser Odde stort antal Suler (Morus bassanus). Vi endte med at anslå det samlede antal til 26 fra nord mod sydvest, idet vi antog, at Suler fra sydvest var fugle, der var vendt om og kom tilbage, efter at vi allerede havde talt dem en gang. Flere af Sulerne fouragerede længe ud for Odden. På et tidspunkt havde vi syv samtidig. På et andet tidspunkt opdagede vi en stor Vandrefalk (Falco peregrinus), som angreb tre af Sulerne ude over havet. Vandrefalken havde endda fat i halen på en af de hastigt flygtende Suler, før den var tilfreds og fløj ind over land. Vi så kun falken i silhuet og kunne derfor ikke sætte nogen alder på den, men den var stor og derfor sikkert en hun.

GFU dec son 2318Sulerne lyste op med deres sorte og kridhvide farver i det overskyede decemberhalvmørke. Alle søndagens Suler var enten adulte/voksne fugle eller næsten adulte med enkelte sorte fjer på den hvide del af vingerne eller i halen, eller de havde en lys plet eller fjer i den sorte del af vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En flok på 17 forbitrækkende Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus) viste sig også at rumme en ung 1k (første kalenderår) Ride (Rissa tridactyla) samt en 1k Sabinemåge (Xema sabini), som er en sjælden trækgæst i Danmark. Vi har en gang fået et tip om, at unge Rider ved Gedser Odde sandsynligvis er højarktiske fugle fra Sibirien, som i perioder med østlige vinde, som vi har haft på det seneste, trækker ned over Finland og gennem Østersøen i stedet for nord om Norge. Sabinemågerne yngler endnu længere østpå i Sibirien. Ved Gedser Odde er der set tre i dette efterår, og det er ikke usandsynligt, at de er kommet på samme måde som Riderne.

I dagens træk var der også almindelige arter, men i bemærkelsesværdige antal som næsten 470 Fløjlsænder (Melanitta fusca) og over 700 Sortænder (Melanitta nigra). Værd at bemærke var desuden et større antal store måger, såsom 60 Svartbage (Larus marinus) og 84 Sølvmåger (Larus argentatus), som trak og fouragerede undervejs. Vi talte om, at der måske var en sammenhæng mellem de relativt store forekomst af Suler og store måger ud for Odden – for eksempel en stor forekomst af føde. Vi så flere gange Suler og Svartbage fouragere tæt på hinanden.

Tak til Louis A. Hansen fra Gedser for godt selskab og assistance til tælleriet på en kold decembersøndag.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.