Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Så var der bingo!

lørdag 7. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Nettene bliver pt sat op 6.45 mens det er helt mørkt, og hvis nogen undrer sig hvorfor de kommer op så tidligt er det pga dagens højdepunkt(for ringmærkningen).

Første runde var tom, men på runden kl 8 sidder der en solsort i det første høgenet og mens jeg piller den ud kan jeg se at en lidt større fugl hænger i det andet høgenet og hurtigt kommer jeg hen og kan se at det er efterårets første skovsneppe. Og i næste net hænger 2 kvækerfinker. Alle fugle var på  klokken 8 runden!

Skovsneppe er ikke en fugl vi fanger mange af, faktisk er de sidste mange taget i eftersæsonen i sent november eller start december hvor de ankommer fra de nordlige og østlige egne. Skovsneppen er en almindelig fugl i Danmark, men den lever ret skjult og så er den nataktiv så normalt når man støder på dem er det fugle som hviler om dagen. Grunden til at vi ikke har fanget så mange tidligere er også at de nemt kan komme ud af de normale net vi fanger med, men høgenettet som jeg kalder det har større masker og derfor sidder større fugle fast i det.

I morgen loves der igen regn, så der vil jeg nok ikke kunne ringmærke, men så tager jeg på Odden istedet.

GFU fred dec 2317

Foto: Henrik Jørgensen

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Skovsneppe/Woodcock 1

Solsort/Blackbird 1

Kvækerfinke/Brambling 2

Total 4

Trækket på Odden: Tre observatører på arbejde for fuglestationen på en våd formiddag med vind fra sydøst og en diset udsigt over havet. Det gav en masse godt selskab og frisk luft plus et udmærket træk. I alt blev det til næsten 1.350 fugle fordelt på 27 arter, hvoraf en var dette efterårs anden Lille Skallesluger (Mergellius albellus), registreret ved Gedser Odde, en hunfarvet fugl i en lille flok Fløjlsænder (Melanitta fusca).

Vi endte med hele syv Suler (Morus bassanus). Fire af dem så vi på samme tid, en var ikke helt udfarvet, alle de øvrige var adulte/voksne fugle, som var lidt svære at holde rede på. Alle kom fra nord, men efter de første passager dukkede et par stykket op, som arbejdede sig fra sydvest mod nord, mens de ledte efter mad og dykkede. Det kunne være nye fugle, eller det kunne være nogle af de tidligere forbiflyvende, der var vendt om og kom retur. Måske så vi altså flere, men vi endte altså med en samlet vurdering på syv, hvilket også er et fint tal på denne lokalitet – og en smuk oplevelse af de styrtdykkende havfugle.

Fint var det også med lige under 100 Fløjlsænder, næsten 160 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata), 58 Dværgmåger (Hydrocoleus minutus) og en enkelt sen Skeand (Spatula clypeata) i en flok Gråænder (Anas platyrhynchos)

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.