Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Fint træk af Gråænder

onsdag 4. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Udsigten for de første timer var god ifølge prognose og radar, men det var ikke sådan det var. 

Det dryppede da nettene skulle op, men kun så lidt at de sagtens kunne komme op. Det ændrede sig dog og det begyndte at småregne så jeg gik oftere da der stadig intet var at se på radaren. Da jeg så ville lukke pga regn lysnede det pludselig og nettene kunne forblive åbne indtil 12.15, dog dryppede det flere gange.

Det blev dog heldigvis ikke en nul-dag, så det var kampen værd.

Vejret for i morgen ser ganske godt ud, der loves hverken regn eller meget vind.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recapture:

Solsort/Blackbird 1(1)

Stillits/Goldfinch 2

Total 3(1)

Trækket på Odden: Kan man tælle fugletræk helt neutralt og fri for forudsætninger? Nej, det kan man nok ikke. De fleste af os tager formentlig af sted med forventninger om et eller andet bestemt i forhold til årstiden, vejrprognosen, og hvad der er noteret i DOFbasen de seneste dage forinden. Man kan måske alligevel opnå noget ved at forsøge at være så forudsætningsløs som muligt; tage af sted uden at skele mere til vejret, end om man skal have mere eller mindre varmt tøj på end dagen før, og sige til sig selv, at det er selve trækket, der er interessant og vigtigt, mere end bestemte ’target-arter’ eller rekordtal.

De fleste bruger efterhånden den hollandske database Trektellen, som er den hurtigste at bruge på mobiltelefonen, uden at kigge på tallene undervejs i dagens tælling, for ikke at blive præget af lige at ’mangle’ fire mere af en given art for at nå et eller andet bestemt tal.

Der er meget at arbejde med som træktæller for en fuglestation.

Tirsdagens fem timer kom til at foregå i regn og støvregn med vind fra nordøst, som kun giver få muligheder for læ og ly ved den gamle marinestation. Inde under halvtaget er udsynet begrænset, men det var området at tælle i også, fordi regndisen ind imellem begrænsede udsynet til nogle få hundrede meter. Alligevel blev det en bemærkelsesværdig og fin dag med lige over 1.900 fugle fordelt på 23 arter.

Fem Suler (Morus bassanus) er stadig noget særligt ved Gedser Odde. Det samme gælder dagens træk af 257 Gråænder (Anas platyrhynchos), som er det næsthøjeste antal i standardtiden i den tid, vi har lavet træktællinger for Gedser Fuglestation, kun overgået af 317 14. november 2022. Også det samlede antal Gråænder i dette efterår er indtil nu det næsthøjeste med 2.128, og det er ikke langt fra den hidtidige rekord på 2.239 i 2022. Tirsdagens våde og disede formiddag var bestemt en stor dag, når vi taler om Gråænder.

GFU mand 2313Gråænder på vej rundt om Gedser Odde. Det er sjældent, at ser farverne så flot. Gråænderne bestemmer vi mest på størrelsen og hannernes 'krølle' på halen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Andre nævneværdige ryk i tirsdagstrafikken over havet var en ung Ride (Rissa tridactyla) i en flok Hættemåger (Croicocephalus ridibundus), ligesom 215 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) var et fint tal, selv om det er langt fra at være nogen rekord.

Torsdag bliver der hverken talt træk på Odden eller skrevet blog om trækket på grund af andet fuglearbejde.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.