Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (295)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Tegn på varige spor af fugleinfluenza

mandag 2. december 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Igen var vinden ikke den bedste for fangst og det kunne også ses både på fangst og i hele haven, faktisk så jeg kun 2 solsorte(og en blev fanget).

Trods en masse tomme runder fik jeg ordnet lidt småting på stationen mellem runderne.

Hans kom ud efter middag og rovfuglefælden blev ordnet og sat ud så nu kan der fanges 2 steder både i haven og ude på engen.

I morgen tidlig er der risiko for regn, men forhåbenligt holder det tørt de første timer, ellers tager jeg ud og hjælper Ole med trækket.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 1

Trækket på Odden: En overskyet og forblæst dag med dis og nedsat sigtbarhed. Vinden kom fra sydvest, og fra land var der overhovedet kun en enkelt lille flok Engpibere (Anthus pratensis) at se på ruten ud over vandet mod syd. På havet var der et pænt morgenryk af Ederfugle (Somateria mollissima), lommer og andre havfugle, men det varede kun en times tid, hvorefter trafikken var beskeden. Det gav tid til at kigge på måger. Især Stormmågerne (Larus canus) er interessant nu med chancer for at se den russiske underart heinei, men det blev ved træningen i mere almindelige versioner.

’Dagens Sule’ (Morus bassanus) viste sig først sent på formiddagen, men den kom relativt tæt forbi, og det var smukt. Den kom dog ikke tæt nok på til, at det var til at se øjenfarven, som er interessant efter den store epidemi af fugleinfluenza i 2021 og 2022.

GFU mand 2314Mandagens Sule ved Gedser Odde. Selv om billedet er grynet og lidt uskarpt på grund af afstanden og de ringe lysforhold, er det til at se, at øjets iris er lysere end pupilen, men farven er ikke til at fastslå med sikkerhed. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Britiske forskere har taget blodprøver på 19 Suler på Bass Rock ud for østkysten af Skotland. Øen har verdens største ynglekoloni af Suler, og Sulerne ved Gedser Odde kan meget vel komme derfra. Otte af blodprøverne var positive for fugleinfluenza som tegn på, at Sulerne havde overlevet den dødbringende sygdom, og samtidig fandt forskerne, at syv af de otte Suler, som havde overlevet at blive smittet, havde sorte øjne i stedet for den blege blågrå farve, som iris i Sulernes øjne normalt har. Forskerne fandt også sorte øjne hos et par af de Suler, der testede negativt for fugleinfluenza, men det var alligevel påfaldende, at syv af de otte overlevere havde sorte øjne. Læs en videnskabelig artikel på engelsk om fugleinfluenza og sorte øjne på Suler her eller en mere populær artikel her.

Derfor vil vi nok prøve at kigge efter øjenfarven igen, næste gang der kommer Suler forbi Gedser Odde. De næsten daglige forekomster er alle adulte/voksne fugle eller næsten voksne fugle, så det er Suler, der har oplevet fugleinfluenzaen i 2021 og 2022. Enten har de været heldige ikke at blive smittet, eller de har overlevet sygdommen.

Tak til Louis A. Hansen for links til de to artikler om Sulerne.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Hans Lind, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.