Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Et ekstra tjek af en Musvåge
Ringmærkningen: Vinden lå godt på nettene i dag så der var ikke nogen problemer, men solen stod fra en skyfri himmel.
På trods af solen blev der fanget indtil næsten middag, og 13.45 lukkede jeg ned da der i 2 timer ikke var gået noget i.
En adult spurvehøg røg i nettet hvor der blev afspillet lyd, men den røg hurtigt ud igen.
Det blev en ganske god dag hvoraf de 8 blev fanget på lyd på de 60 meter net som var oppe.
Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Grønirisk/Greenfinch 2
Grønsisken/Siskin 8
Total 10
Trækket på Odden: Den første dag i december bød på en blændende smuk solopgang og godt selskab, idet vi var tre fra start til slut om dagens tælling – og oplevelser. Det kommer tid til at handle om tal, men arbejdet med tallene handler selvfølgelig også om udfordringer at blive klogere af og fine oplevelser af fugle.
Denne søndag var der fine tal med over 130 af de sorte Fløjlsænder (Melanitta fusca) med deres kridhvide felter på vingerne, over 350 Bjergænder (Aythya marila), som først kommer forbi i større flokke her i sidste del af efterårstrækket ud af Østersøen. Over 180 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) og 11 Sortstrubede Lommer (Gavia arctica) var heller ikke dårligt på en dag med meget solskin, som får havtrækket til at gå i stå.
Vi talte om, at vi har haft et pænt træk af Sortstrubede Lommer i den seneste tid, selv om antallet aldrig bliver højt.
Skarver (phalacrocorax carbo) er også trækfugle. Det er bare ikke særlig synligt, at mange i den danske bestand flyver sydpå om vinteren, for de bliver afløst af andre, som kommer fra Sverige og andre steder i Østersøen, for at overvintre i Danmark. Af og til ser vi dog flokke, som tydeligt er på træk ved Gedser Odde. Denne unge fugl af 'pingvintypen' var med i en flok på 52 søndag morgen, og i det tidlige solskin så de ekstre flotte ud. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Mest bemærkelsesværdigt denne søndag var imidlertid en flok på 43 Snespurve (Plectrophenax nivalis). Den nordlige småfugl er ikke noget sjældent syn i Danmark om vinteren, men antallet er usædvanlig højt for Gedser Odde. Der er ikke nogen tegn på hård vinter eller andet pres på arten, så det var nok en tilfældighed, at vi så sådan en flok. De kom fra nord langs kystskrænten og fortsatte langs kysten ind mod Gedser.
En del af det sjove ved at opleve fugle er de udfordringer, der giver lyst til at arbejde videre hjemme for at opklare et eller andet. Lørdag havde vi en lys Musvåge (Buteo buteo) med hvide fjerspidser på oversiden på trækforsøg ved Gedser Odde. Vi fik fine billeder af den særegne dragtvariation i dagens solskin. De kom med i dagbogen på Gedser Fuglestations hjemmeside, og ved en sammenkomst inde i Gedser lørdag aften kiggede vi igen på billederne og talte om detaljer i fjerdragten, blandt andet de meget fine bånd på undersiden af vingerne og halefjerene. De lyse spidser på oversiden af vingernes fjer gav os lyst til at spørge andre, om vi nu også havde bestemt Musvågen rigtigt til en adult/voksen fugl.
På dette billede af den lyse Musvåge lørdag morgen ved Gedser Odde kan man se på spidserne af de lange fjer på vingerne, at der er flere generationer af fjer, idet nogle tydeligt er falmede og mindre mørke end de nyere fjer. Det er med til at vise, at der ikke er tale om en helt ung fugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Derfor lagde vi nogle af billederne ind i Facebookgruppen Rovfugle i Felten. Det kan både gøre en selv dygtigere og mere sikker, og det kan være med til, at andre bliver bedre til at bestemme fuglene rigtigt. Der var flere, som var enige i vores aldersbestemmelse til adult/voksen/3k+ (tredje kalenderår eller ældre), så det var helt fint, men det havde selvfølgelig været ligeså interessant og lærerigt, hvis resultatet havde været anderledes.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.