Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Smuk lys Musvåge i godt solskin
Ringmærkningen: Vinden lå på syd-sydvest på omkring 10 m/s så havens bedste net var lidt udsat og solen gjorde det ikke nemmere.
Der var tomme runder indtil klokken 11 hvor en lille gråsisken var gået i det ene høgenet, så lidt fik vi ud af dagen.
I morgen loves en del mindre vind men sol så det bliver de første par timer som skal give lidt.
Dagens ringmærkning/todays ringing:
Lille gråsisken/Lesser redpoll 1
Trækket på Odden: To dage i godt selskab med andre fuglefolk; kulde og vind er ingen hindring for, at det kan være en fornøjelse at se på fugletræk. Derudover er der ikke meget at fortælle om fredagens træk, som foregik med næsten ingen vind og ideelt overskyet til en stor dag med lommer. Sådan gik det. For fuglestationens observatør endte det med 438 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) og 16 Sortstrubede Lommer (Gavia arctica) i løbet af bare tre en halv time, hvorefter en aftale i København skulle overholdes. En af dagens andre observatører, Preben Berg, holdt ud til 15:45 og talte 1.395 af de rødstrubede og 24 af de sortstrubede.
Lørdag bød også på en fin start med lommer, som hurtigt løb op i et par hundrede, men så kom solen frem, og det får normalt lommerne til at stoppe, så vi endte med 310 rødstrubede og 12 sortstrubede på vej ud af Østersøen. Til gengæld kunne vi glæde os over en opvisning i lodrette styrtdyk af op til fem adulte/voksne Suler (Morus bassanus) på samme tid. Der må være masser af mad ud for Gedser Odde for tiden. Der er 7.000 Ederfugle (Somateria mollissima), 1.050 Sortænder (Melanitta nigra) og andre havænder på havet.
Trækket af Rødstrubede Lommer har ligget lidt lavt i år (røde søjler) i forhold til gennemsnittet (kurven), men til gengæld lidt højere i de seneste dage. Grafikken fra Trektellen viser intensiteten i trækket som fugle per time. Det er det, vi måler ved at tælle fem timer hver dag. De grønne søjler viser sidste års træk, som især i december lå over gennemsnittet.
De mange rastende ænder gør det sværere at registrere fugle på gennemtræk forbi Odden, fordi rastefuglene ofte er i luften, enten for at flytte sig tilbage, efter at strømmen har ført dem et stykke væk fra, hvor de lå lidt tidligere, eller de flygter fra en af de lodsbåde, der jævnligt sejler gennem området.
Fra land kom der ikke meget nogen af de to dage. Fredag trak et par Musvåger (Buteo buteo) ud over havet. Lørdag kom en Rød Glente (Milvus mulvus) og en Musvåge langt ned mod Odden, men ingen af dem ville ud over vandet i den forholdsvis hårde og kolde modvind fra sydvest.
En meget lys Musvåge vendte om lørdag uden at trække ud, selv om den kom sent i trækket, men vi nåede at få en flot oplevelse af en meget lys variant. Mørke øjne og kraftige mørke endebånd på både vingerne og halen viste, at det var en adult/voksen Musvåge. Ofte er lyse fjerspidser på vingernes såkaldte dækfjer på oversen et tegn på en ung fugl, men i dette tilfælde er de lyse spidser en del af den lyse fjerdragt og ikke nogen indikation for Musvågens alder. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Trækket af Musvåger har været under gennemsnittet (sort kurve) ved Gedser Odde i september og oktober (røde søjler) og ebber hastigt ud i november. Til sammenligning ses sidste års træk som grønne søjler. Kilde: Trektellen
Se alle lørdagens observationer i DOFbasen.
Folk på stationen: Anne Marie Reith, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.