Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (53)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

For godt vejr til havtræk

tirsdag 26. november 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Vinden var lige på kanten, men det gik lige at sætte nettene op.

Dog gjorde vinden at der kom en masse blade i det ene net, så der gik en del tid med at tømme det for blade på runderne. Dog lykkedes det mellem bladene at få 3 gråsiskner(som virkelig mangler i år).

Ved 9 tiden kom Benny forbi med morgenbrød, og han blev helt frem til kl 13.

På trods af vinden var det udmærket med de 4 ringmærkede plus 2 aflæste.

Vinden har lagt sig en del så det ser godt ud for i morgen uden sol og for meget vind. Sol gør at nettene kan ses, og for meget vind kan skade fuglene og er der for meget vind sætter vi aldrig net op.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Rødhals/Robin 0(1)

Solsort/Blackbird 0(1)

Sangdrossel/Song thrush 1

Lille gråsisken/Lesser redpoll 3

Total 4(2)

Trækket på Odden: En smuk dag på hele Nordens sydligste punkt. Luften var lun, og det var let at finde læ for den kraftige vind på 10-11 meter i sekundet fra sydvest. Morgenen startede med livlig trafik over havet af især Ederfugle (Somateria mollissima) allerede før solopgang. De fleste dukkede op som små prikker langt ude i det fjerne mod nordøst, så det var nye fugle og ikke rokeringer blandt de flere tusinde rastende Ederfugle ud for Gedser Odde. Også de Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) fyldte godt, oven i købet med 47 i en samlet flok, men det hele sluttede temmelig brat, da solen kom op over horisonten og fik magt. Sådan er det ofte med solskin på Odden, det er dejligt vejr til fuglekiggeri og -arbejde, men havets fugle tager en slapper.

GFU tirs 2292Unge Knopsvaner på vej mod vest tirsdag morgen. Ungerne fra i år er i gang med at skifte de grå fjer ud med hvide og ser brogede ud. De har ingen knop endnu og kan på afstand ligne de Pibe- og Sangsvaner, som vi også ser i trækket. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Til gengæld bragte det flotte solskin og den blå himmel lidt rovfugle på banen fra nord med først fire Røde Glenter (Milvus milvus) og siden to Musvåger (Buteo buteo), men vinden var for kraftig. Glenterne nåede helt ud til strandkanten ved p-pladsen, før de vente om og forsvandt mod nord. Musvågerne vendte op et par hundrede meter før, de nåede så langt. Småfugle var der kun få af, men det var fint at opleve en håndfuld Små Korsnæb (Loxia curvirostra) og et par Snespurve (Plectrophenax nivalis) blandt dem, der vovede sig ud over havet i modvinden.

Se alle dagens observationer i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen