Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2025 (53)2024 (311)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Regn og rusk ingen hindring for en Kongeederfugl

søndag 24. november 2024
af Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: På grund af regn og blæst foregik der ingen ringmærkning søndag.

Trækket på Odden: En interessant søndag morgen, som mest blev tilbragt godt inde i tørvejr under den gamle marinestations halvtag. Vi var to observatører gennem alle fem standardtimer, mens regnen silede ned, og vinden kom fra syd med omkring ni meter i sekundet. Mørkt var det også med helt overskyet himmel, men vi blev godt belønnet med et lidt overraskende træk på næsten tusind fugle af 29 arter. De kom konstant i små flokke. Ifølge den ene af de to databaser, som vi bruger - Trektellen – foretog vi lige omkring 320 indtastninger af observationer i løbet af standardtidens 300 minutter, altså cirka en indtastning hvert minut.

Flere observationer var fine og værd at nævne. Seks Suler (Morus bassanus), hvoraf tre adulte/voksne fugle kom sammen, var et flot udtryk for, at bestanden tilsyneladende kommer sig hurtigt efter en hård omgang fugleinfluenza for et par år siden. Tre arter af lappedykkere, hvoraf tre var Nordiske Lappedykkere (Podiceps auritus), var også helt fint. Vi var glade for en lind strøm af Dværgmåger (Hydrocoleus minutus), som nåede op i 32, som så var der Kongeederfuglen (Somateria spetabilis), som Louis A. Hansen fik øje på i en lille flok Ederfugle (Somateria mollissima) ude i regndisen.

Kongeederfuglen var tydeligt mindre end Ederfuglene og mørkere end hannerne. Vingerne var sorte på oversiden med en hvid oval, som er med til at skille arten ud fra Ederfuglene. Flokken landede på vandet, og noget senere genfandt vi flere gange Kongeederfuglen mellem de cirka 5.500 Ederefugle, der rastede på havet. Det gav og flere detaler, som det rosafarvede bryst, grålig nakke og kinder. Kongeederfugle er (næsten) årlige i trækket ved Gedser Odde. Det er fugle, som af den ene eller anden grund kommer med i flokke af Ederfugle, som trækker fra nordkysten af Norge og Rusland ind over land og videre ned gennem Østersøen.

Vores interesse for Kongeederfuglen førte til nogle betragtninger over de tusindvis af rastende Ederfugle, hvor vi især noterede en enorm forskel på antallet af adulte/voksne hanner og de langt færre brune hunner og ungfugle. Vi er så langt henne på året, at årets unge hanner begynder at skille sig ud fra deres brune søstre og mødre. De unge hanner er ved at anlægge et hvidt bryst og et hvidt bånd inderst på vingerne langs ryggen. Det får antallet af hunner til at se endnu mindre ud.

GFU sondag 2285Et udsnit af 5.500 rastende Ederfugle ud for Gedser Odde søndag formiddag. Bemærk hvor få mørke hunner og ungfugle, der er i forhold til antallet af sort-hvide adulte/voksne hanner. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU sondag 2283De unge hanner fra i år er begyndt at skille sig ud fra hunnerne i fældningen til deres første vinterdragt med hvide fjer på brystet og på oversiden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen