Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Småt med træk i lunt solskin

lørdag 23. november 2024
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:  I dag havde jeg ringmærkningen selv da Larissa skulle pakke.

Det var stille mellem runderne efter hun tog hjem, så det var lidt trist.

Dagen blev dog på trods af ret meget vind rimlig med 6 fugle.

I morgen loves der regn, så der bliver ret sikkert ingen ringmærkning.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 1

Grønsisken/Siskin 5

Total 6

Trækket på Odden: Larissa Britton skulle køres til bussen efter mere end et par måneders arbejde med ringmærkning og træktælling for fuglestationen, og vi havde kun en enkelt bil til rådighed, så stationens træktæller kom ikke ud, før lidt efter klokken ni. Heldigvis kom Louis A Hansen fra Gedser forbi lidt før klokken syv for at låne et teleskop og starte tællingen klokken 7:28. Tusind tak for det. Den slags kollegialitet er med til at gøre det til en fornøjelse at arbejde for fuglene og fuglestationen.

Lørdagens træk forblev moderat med lidt under tusind fugle af 32 arter trods nogen sol og i det hele taget mildere vejr end fredag. Det viste sig blandt andet ved, at 17 Røde Glenter (Milvus milvus) trak ud over havet mod Tyskland, mens kun en lille håndfuld gav op og forsvandt tilbage mod nord. Fredag var det lige omvendt. Fint var det også med 5 Sølvhejrer (Ardea alba) udtrækkende og 2, som søgte ind over land.

GFU lordag 2279De Røde Glenter udgør den sene del af rovfugletrækket. De er ikke bare elegante, men ofte også overraskende, når de flyver ganske lavt over landskabet, og der pludselig er en håndfuld eller to i luften over Odden. En af dagens udtrækkere var denne fugl med den karakteristiske lyse øjenfarve for adulte/voksne Røde Glenter. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På havet var der over 7.000 rastende fugle. Langt de fleste Ederfugle (Somateria mollissima), men også Sortænder (Mellanitta nigra) og andre havænder. Det er et normalt syn med de store antal andefugle omkring Gedser Odde om vinteren. Der er mad til dem, og de behøver ikke at flyve videre, før det eventuelt bliver hård vinter.

GFU lordag 2277Sortænderne raster mest langt ude på havet, bag Ederfuglene, men ind imellem kommer nogle af dem tæt på land, som denne gruppe, der bogstaveligt talt pjaskede rundt mellem bølgerne, måske fordi det var hanner, der hver især ville påkalde sig den enlige huns opmærksomhed. Bemærk den brune fugl med lyse kinder - det er en hun. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen