Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (284)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

A biting cold morning with af Christmas Tree

fredag 22. november 2024
af Larissa Britton og Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: A light frost coated the garden this morning, which meant one of the nets was white and had to remain closed. We had a lot of movement around the garden earlier in the morning, and were hearing a mix of Kvækerfinke/Brambling, Grønsisken/Siskin, Stillits/Goldfinch, and Bogfinke/Chaffinch. We only hoped to capture some of these. Luck was on our side. A “mini Christmas tree” of vivid green Grønsisken/Siskin, about 20-or-so birds, in one net. The "mini Christmas tree" name, coined by Henrik, refers to the occurence of several green Siskin in the net, resembling a Christmas tree, and bringing similar excitement that a child experiences at Christmas. We carefully extracted them and happily skipped to the lab to ring them and take biometrics.

A really fulfilling last day of ringing for me at Gedser Fuglestation. I want to express my gratitude to each and everyone who has taught me with both support and patience over the last couple of months. I hope to see you in the Spring, mange tusind tak.

22 11Udklip

Trækket på Odden: Endnu en kold morgen med rimfrost i græsset på vej ud til Odden og tiltagende vind fra sydvest, men med to observatører til at holde gejsten oppe. Tusind tak til Louis A. Hansen fra Gedser for godt selskab gennem dagens fem standardtimer, som bød på mere end dobbelt så mange fugle på træk som dagen før med næsten 1.500 fugle af 32 arter, deriblandt lidt Dværgmåger (Hydrocoleus minutus) og en enkelt ung Ride (Rissa tridactyla) som nogle af de mest interessante forekomster.

GFU freda 2273På Gedser Odde ser vi mest måger og Ederfugle med krabber i næbbet, men fredag kom en Sølvmåge (Larus argentatus) flyvende med en Ulk (Myoxocephalus scorpius), som den senere landede og åd på vandet efter at være sluppet af med andre måger, som gerne ville have haft den godbid. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

318 Ederfugle (Somateria mollissima) bidrog til det samlede regnestykke på nu 144.751 af arten i løbet af efteråret. Vi står med en fornemmelse af, at der har manglet flere store trækdage med Ederfugle i efteråret, men tallene viser, at de er kommet mere jævnt fordelt, og at vi faktisk har registreret flere end i 2023, der endte på 113.880. Antallet i år er næsten det samme som i 2021, men alle tre år har været noget lavere end de 156.414, som vi registrerede i 2022.

 Skaermbillede 2024 11 22 173355Et udtræk af vores indtastninger på den hollandske database Trektellen. i de seneste tre-fire år har vi ud over DOFbasen også brugt Trektellen flittigt, mens tallene for 2020 og 2021 er mere usikre. Trektellen er til gengæld nem at få samlede tal ud af. Tallene med federe tekst er de største i tabellen.

Dagen bød også på tre Pibeænder (Mareca penelope) til et samlet tal på 33.432, som er mere end dobbelt så mange, som vi har registreret i 2023 og i det hele taget det største antal i flere år.

Sortænderne (Melanitta nigra) og de Toppede Skalleslugere (Mergus serrator) ligger stadig lidt lavt, men deres træk er heller ikke overstået endnu. Alt i alt ser det ikke så galt ud for trækket af ænder, som det gør for landfuglene. Vi registrerer kun de større landfugle systematisk, men har undret os over et beskedent træk af Spurvehøge (Accipiter nisus), som selvfølgelig også siger noget om den forundring, der har været over fravær af småfugle i dette efterår, idet det er de små fugle som bestemmer antallet af de rovfugle, der lever af dem. Trækket af Spurvehøge ved Gedser Odde er mere end halveret gennem de seneste tre år fra 4.461 i 2022 til 3.153 i 2023 og i dette efterår 2.050.

Derimod har trækket af Fjeldvåger (Buteo lagopus), som Gedser Odde er kendt for at være en af de bedste danske efterårslokaliteter for, været helt fint med 270 – mere end dobbelt så mange som i 2023, men stadig langt fra de 475, vi registrerede i 2022.

GFU freda 2275En af dagens fem Røde Glenter, som trak ud, fløj lavt ud over bølgerne i modvinden fra sydøst. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mens vi er ved rovfuglene, varede det længe, før nogen dukkede op fredag formiddag. Først da blæsten havde taget til, og tilløbet til solskin var overstået, sad der pludselig et par håndfulde Røde Glenter (Milvus milvus) i et træ tæt på Odden. Fem af dem trak ud og forsvandt mod syd i gråvejret, mens 13 andre tog nogle tilløb, landede på marken og endte med at forsvinde mod nord igen. Da vi sluttede dagens tælling, sad der stadig en enkelt i et af træerne.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Larissa Britton, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.