Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (294)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Skønne skandinaviske konger

tirsdag 22. oktober 2024
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Allerede i går lignede vejrudsigten noget, der ikke ville give mulighed for en standardmærkning i dag. Der var udsigt til regn hele formiddagen, men man skal aldrig opgive håbet.
Vi fik lavet datatjek helt frem til dags dato, og derefter fik vi lige nøjagtigt åbnet nettene 5 minutter før deadline. Når det er for dårligt vejr fra morgenstunden, må vi nemlig højst forsinke åbningen med to timer.

Det støvregnede stadig, så vi åbnede kun 6 net og gik de første runder hvert kvarter for ikke at få våde fugle. Efterhånden kom solen frem og gav os det skønneste vejr, mens nettene leverede lidt fugle på næsten hver eneste runde. Og det var heldigt, at vi fik åbnet i rette tid til at tage imod to udenlandske gæster.

Først kunne Roger pille en svensk Fuglekonge ud af nettet, og allerede på næste runde fik jeg en finsk Fuglekonge, så der var glæde på ringmærkerfronten. Det er altid noget særligt, når der dukker fugle op, som er ringmærket i udlandet.

Fuglekongerne dominerede endnu en gang billedet, som det har været tilfældet i flere dage, mens Gærdesmutterne ikke gjorde så meget væsen af sig i dag. Det kan meget vel være den sene netåbning, der er årsagen til det, for Gærdesmutterne kommer næsten altid i størst antal tidligt på morgenen.

IMG 7863 Svensk fuglekonge
Sådan ser en svensker forresten ud.   Foto: Susanne Primdahl

IMG 7881 Finsk fuglekonge
Og sådan ser en finne ud, når det handler om Fuglekonger.   Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 2024.10.22

 
Trækket på Odden: Når vi går ud for at tælle trækfugle og indsamle data, er det altid bedst at tage ud på Odden uden forventninger om noget som helst – så bliver man ikke skuffet. Denne tirsdag startede vådt, og regnen fortsatte to en halv time ind i standardtiden. Det gav kun ganske få fugle i havtrafikken og ingen fra land. Dagens mest bemærkelsesværdige oplevelse var imidlertid, at der næsten heller ingen fugle kom, da regnen sluttede, og det oven i købet klarede op til noget solskin.

Efter en halv times sol kunne vi se en flok på 27 Musvåger (Buteo buteo) kredse over området. 14 af dem trak kort efter ud mod syd, mens resten forsvandt tilbage mod nord, men det var så nok dem, der lidt efter lidt kom sivende og bragte det samlede træk af Musvåger op på lige netop 27. Efter mandagens store træk af Spurvehøge (Accipiter nisus) troede vi, at opklaringen ville sætte gang i nogle Spurvehøge, men der kom kun tre i løbet af de to en halv time med tørvejr. Den slags oplevelser er med til at gøre det interessant at registrere fugletræk, som vi helt oplagt stadig mangler masser af viden om.

Vores beslutning om systematisk at køns- og aldersbestemme Fjeldvåger (Buteo lagopus) på træk var en særdeles overkommelig udfordring tirsdag, da der kun kom en enkelt i standardtiden, og den kom så fint tæt forbi, at den uden videre kunne bestemmes til en 1k ung Fjeldvåge fra i år.

Fjeldvage Buteo lagopus 1k Gedser Odde 22.10.2024 2188Tirsdagens enlige Fjeldvåge på udtræk var en ung fugl fra i år. Den kan aldersbestemmes på lys iris i øjet, mørk bugplet (selv om den ikke er helt tæt), diffus overgang til mørkt bånd på undersiden af vingerne og halen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket af småfugle forblev småt, og opklaringen satte ikke skub i fugle ude over havet, snarere tvært imod. Til gengæld betød opklaringen, at vi kunne se de få, der trods alt var.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Lara Winsloe, Larissa Britton, Susanne Primdahl, Roger Dickey, Mads Elley, Ole Friis Larsen.