Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Tid til beundring
Ringmærkningen: Another quiet morning for ringing, but this gave me time to admire the bountiful hedgerows of the fuglestation. The abundant red berries of fruiting Kvalkved/Guelder Rose (Viburnum opulus) glistened in the golden sun this morning (pictured below). Slåen/Sloe (Prunus spinosa) are in similarly good quantities - these were a bit too bitter on their own, for my tastes! The Winter thrushes will appreciate these juicy berries, I am sure. More Vindrossel/Redwing (Turdus iliacus) are arriving from Norway, Sweden, Finland and the Baltic Countries - though none were ringed today. We hear their gentle "tseep" call as we open the nets in the low light. Funnily, their call sounds close by, even if they are flying very high up in the sky.
Rødtoppet fuglekonge ringed today, foto: Søren Mygind
Trækket på Odden: Vind og vejr var torsdag mage til onsdag, som gav en rekord i Pibeænder (Mareca penelope), og trækket over havet var ligeså flot, men langt mere afdæmpet med lidt under fem et halvt tusinde fugle fordelt på 44 arter. Til gengæld kom der flere småfugle og rovfugle fra nord, og vi blev især godt underholdt af et halvt hundrede Spurvehøge (Accipiter nisus), som fløj tæt forbi observationsposten yderst for enden af hækken op Odden i læ for den stadig kraftige vind fra sydøst.
Mindst to adulte/voksne hanner af Blå Kærhøg (Circus cyaneus) sørgede også for god underholdning. Desuden fortsatte tre Dværgfalke (Falco columbarius) ud over havet, mens det blev ved trækforsøgene for nogle Fjeldvåger (Buteo lagopus) og Musvåger (Buteo Buteo). Vi kan håbe på flere af dem med udsigten til mindre vind i de næste dage. Foreløbig har trækket af Fjeldvåger, som Gedser Odde er kendt for, været meget beskedent.
En af dagens Dværgfalke var en adult/voksen han. Vi ser flest unge Dværgfalke med lys underside. Den mørke og kraftigt stribede underside viser sammen med skægstriben og det smalle lyse øjenbryn, at denne er en udvokset han. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
I farten er det lettest at se på størrelsen, om Spurvehøge er hanner eller hunner. Sådan var det også med denne han, der var lille og kompakt i forhold til de større hunner. Den mørke hætte og den i øvrigt meget rødlige underside afslører, at det er en voksen/adult han. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Et par nyheder om trækfugle er også værd at lægge mærke til. På Malta blev en Tårnfalk (Falco tinnunculus) forleden sluppet løs med en gps-sender på ryggen efter 10 dage på en plejestation. Falken var blevet ramt af hagl fra en krybskytte, men der var ingen brækkede knogler, så det korte ophold på plejestationen var tilstrækkeligt. Tårnfalken blev sluppet fri klokken 13, og gps-senderen viste, at den fløj direkte ud over havet mod Afrika, hvor den ankom til Tunesien mellem klokken to og tre om natten. Halvdelen af turen havde den fløjet i buldermørke over havet. Det viser ikke, at rovfugle trækker om natten, men at det kan lade sig gøre for rovfugle, der ikke har andre muligheder langt ude over havet – og det var imponerende for en fugl, der var blevet ramt af skud bare ti dage før.
Den anden beretning, som er værd at lægge mærke til, gælder en Strandhjejle (Pluvialis squatarola). Strandhjejlen havde fået en hollandsk gps-sender på ryggen, ruten viste, at den overvintrede ved den hollandske del af Vadehavet og trak via Østersøen til en ynglelokalitet på Kolahalvøen i Rusland. På forårstrækket i 2023 gik det galt for Strandhjejlen 27. maj i det sydlige Sverige klokken 21:58. GPS-senderen viste nogle pludselige bevægelser og derefter et dybt fald. Dagen efter blev gps-senderen og nogle rester af fuglen fundet tæt på en vandrefalkerede. Konklusionen er, at Strandhjejlen blev fanget af en Vandrefalk (Falco peregrinus) i næsten tre kilometers højde en halv time efter solnedgang. I de seneste dage har vi et par gange set småflokke af Strandhjejler trække forbi Gedser Odde. Det kan sagtens være fugle fra den samme bestand på Kola-halvøen.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Lara Winsloe, Larissa Britton, Susanne Primdahl, Mette Helene Breede, Søren Mygind, Ole Friis Larsen.