Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (247)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Et af de største træk af Pibeænder ved Gedser Odde

onsdag 16. oktober 2024
Efter den store dag i går blev det en mere stille dag for ringmærkerne.
af Søren Mygind & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Efter den store dag i går blev det en mere stille dag for ringmærkerne. Dog var antallene af Gærdesmutte (Troglodytes troglodytes) og Fuglekonge (Regulus regulus) sammenlignelige med såvel i går som i forgårs. Derimod syntes Sangdrossel (Turdus philomelos) helt at være forsvundet for Gedser Odde ligesom de fleste af Rødhalsene (Erithacus rubicola) er væk.  

161024

Trækket på Odden: En rigtig fin oktobermorgen på sydspidsen af hele Norden. En frisk til hård vind fra sydøst pressede havtrækket ind mod Odden, solskin og kølighed sørgede for klar luft og godt lys, og vi er nået til anden halvdel af oktober med store tal for trækket ud af Østersøen. Læg dertil godt selskab af morgenfriske fuglefolk, og det kunne ikke blive meget bedre.

Standardtidens fem timer gav 20.000 fugle fordelt på 39 arter. Nogle blev et par timer mere, og Gedser Fuglestations træktælling endte klokken 14.13 på lige under 25.500 fugle af 44 arter på samlet set syv timer. Mange vil nok hæfte sig ved 7 Almindelige Kjover (Starcorarius parasiticus) og en Mellemkjove (Starcorarius pomarinus), som netop ses i trækket i den senere del af efteråret. Dertil kom 7 Alke (Alca torda), 24 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata), 5 Sortstrubede Lommer (Gavia arctica) og 38 Dværgmåger (Hydrocoleus minutus).

GFU onsda 2128 Flere har i de seneste dage bemærket, at unge Dværgmåger uden sorte vingeundersider tilsyneladende har mere spidse vinger. Et opslag viste, at den sorte underside ikke når helt ud til spidsen af vingerne på de voksne/adulte fugle, og at den detalje er nok til at give indtryk af mere afrundede vinger, som det også ses på dette foto af en Dværgmåge, som passerede tæt forbi observationsposten. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det var imidlertid de almindelige andefugle, der fyldte godt på trækruten og gav fuglestationens observatører en travl formiddag med 17.000 Ederfugle (Somateria mollissima), 6.700 Pibeænder (Mareca penelope) og næsten 400 Krikænder (Anas crecca). Værd at bemærke var også lidt over 100 Gråænder (Anas platyrhynchos). Det er langtfra kun ringeagtede parkænder og udsatte jagtfugle, der repræsenterer en af de mest almindelige ænder i vores natur.

GFU onsda 2132Ederfugle og Pibeænder i en af onsdagens mange blande flokke af andefugle. Hannerne er mest karakteristiske for begge arter. Hos Pibeænderne har de hvide felter på oversiden af vingerne, men deres lyse gule pander er også begyndt at være tydelige i godt lys. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Selv om det var dette efterårs største trækdag for Ederfugle, skal der langt flere til at sætte rekord ved Gedser Odde, men Pibeænderne satte en suveræn ny dagsrekord for Gedser Fuglestations standardtællinger, idet 5.123 af dagens 6.702 Pibeænder kom i løbet af fem timer og dermed slog den hidtidige rekord fra 19. oktober 2021 på 4.599 Pibeænder, hvorad 3.982 kom i standardtiden.

Man kan finde større tal fra folk, som har været på Odden i endnu flere timer på en given dato, men vi kan sige, at fem timers tælling i standardtid giver sammenlignelige tal for intensiteten i en given dags træk.

På samme måde viste et tjek, at vi 22. september i år satte ny rekord for Krikænder i standardtiden775 af vores mindste andeart, som dermed slog rekorden for intensitet på 730 Krikænder i løbet af fem timer 1. september 2020.

Mange arter går tilbage, så det er skønt at kunne konstatere, at det tilsyneladende går godt i år for nogle af de almindelige og mindre opmærksomhedsskabende andefugle.

Torsdag tegner til nogenlunde samme vejr med vind fra sydøst og dermed gode muligheder for både at nyde fåtallige og talrige arter i østersøtrækket.

Se alle søndagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Lara Winsloe, Larissa Britton, Mette Helene Breede, Søren Mygind og Ole Friis Larsen.